Premie en pensioen: hoe zit dat precies?

Elke maand betaal je premie voor jouw pensioen. Dat doe je niet alleen, je betaalt dit samen met jouw werkgever. Een groot deel van jouw premie gebruiken wij om te beleggen. Zo wordt jouw pensioen meer waard en krijg je later meer pensioen dan je aan premie betaald hebt. Hoe dat precies werkt? Dat lees je hieronder in onze antwoorden op veelgestelde vragen.

 • Hoeveel premie betaal ik voor mijn pensioen?

  Dat ligt eraan welke afspraken er in jouw cao staan. Of welke afspraken jouw werkgever met ons maakte. Hoeveel procent premie je betaalt zie je terug in jouw pensioen 1-2-3 op MijnPGBpensioen. Jouw werkgever houdt de premie in op jouw brutosalaris. Wil je weten hoeveel dat per maand is? Dat zie je terug op jouw salarisstrook. 

 • Wat voor pensioenregeling heb ik?

  Je kunt bij Pensioenfonds PGB pensioen opbouwen in een middelloon-, of een beschikbare premieregeling. Je ziet dit terug onder ‘Hoe bouw je pensioen op?’ in laag 1 van jouw Pensioen 1-2-3. Je vindt jouw Pensioen 1-2-3 door in te loggen met jouw DigiD op MijnPGBpensioen. Je vindt jouw pensioenregeling ook bovenaan op jouw pensioenoverzicht.

 • Hoe beleggen jullie in mijn pensioenregeling?

  Wij houden bij onze beleggingen rekening met de wensen van onze deelnemers.

  Daarom onderzoeken we regelmatig hoe deelnemers denken over beleggen en de risico’s die daarbij horen.  
   
  In een (gemiddelde) middelloonregeling beleggen wij 90% van jouw premie. Met 8% verzekeren wij risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid voor je. En met de overige 2% betalen wij het beheer en de uitvoeringskosten voor jouw pensioen.  

  In een (gemiddelde) beschikbare premieregeling beleggen wij op dit moment tussen de 88% en 91% van de premie. Met 7% tot 10% verzekeren wij risico’s als overlijden en arbeidsongeschiktheid voor je. Met de overige 2% betalen wij het beheer en de uitvoeringskosten voor jouw pensioen. 

  Je kunt in de beschikbare premieregeling ook zelf keuzes maken over hoe wij het pensioen voor jou beleggen. Wil je weten welke keuzes je kunt maken en hoe je dit doet? Kijk dan hier

  Wil je weten op welke manier wij jouw premie beleggen? Hier lees je er meer over. 
 • Beleggen jullie mijn geld ook nog als ik uit dienst of met pensioen ben?

  Ja. Ook als je geen premie meer betaalt voor jouw pensioen, blijven wij jouw geld beleggen. Hierdoor krijg je nog wel rendement over de premie die je betaalde totdat je uit dienst ging. Als je met pensioen gaat, wordt het bedrag dat wij voor je beleggen wel steeds lager. Dat komt omdat je elke maand een bedrag uitgekeerd krijgt. En omdat je geen premie meer inlegt. Je hebt bij ons altijd een 'stabiel pensioen'. Dat betekent dat jouw pensioen niet meer meebeweegt met de beleggingen. Als het economisch heel goed gaat kunnen wij jouw pensioen wel verhogen. Gaat het economisch slecht? Dan is er een kans dat wij jouw pensioen moeten verlagen. 

 • Wat verzekeren jullie precies voor mij als ik arbeidsongeschikt word?

  Dit hangt af van jouw pensioenregeling. Word je (deels) arbeidsongeschikt terwijl je nog werkt bij een werkgever die is aangesloten bij ons? Dan betalen wij mogelijk (een deel van) de premie voor jouw pensioen. Totdat je met pensioen gaat, of weer minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt. Kijk wat er precies voor je geregeld is in jouw Pensioen 1-2-3 op MijnPGBpensioen.

 • Wat is er verzekerd bij mijn overlijden?

  Overlijd je als je nog werkt bij  een werkgever die bij ons is aangesloten? Dan krijgt jouw partner 70% van het pensioen dat je nog had kunnen opbouwen tot aan jouw pensioendatum. Jouw eventuele kinderen krijgen een wezenpensioen tot hun 21e. Daarna krijgen zij alleen een wezenpensioen als ze nog studeren. Zij krijgen dit dan uiterlijk tot hun 27e. 

  Overlijd je als je geen pensioen meer bij ons opbouwt? Dan krijgen jouw nabestaanden misschien geen, of een lagere uitkering. Kijk hier voor inzicht in wat jouw partner krijgt als je overlijdt. Of kijk op deze pagina voor meer informatie over het pensioen voor jouw nabestaanden.

 • Wat bedoelen jullie met uitvoeringskosten van de pensioenregeling?

  De uitvoeringskosten zijn de kosten die wij maken voor het beheer van jouw pensioen. Er zijn 2 soorten kosten.

  Kosten voor pensioenbeheer
  Dit zijn de kosten voor de pensioenadministratie en het informeren van deelnemers over hun pensioen. Ook de kosten van het bestuur horen hierbij. 
   
  Kosten voor vermogensbeheer
  Dit zijn de kosten voor het beleggen van de pensioenen. 
   
  Hier lees je wat de kosten voor pensioenbeheer en vermogensbeheer zijn.
 • Hoe hoog waren de rendementen de afgelopen jaren?

  Over de afgelopen 10 jaar was het gemiddelde rendement 4,0%. In de tabel zie je de resultaten van de afgelopen 10 jaar. Klik hier voor het actuele totaal belegde vermogen.
   
  ​Jaar

  ​Rendement

  ​2022 ​ -25,3%
  ​2021 ​    6,2%
  ​2020 ​    6,8%
  2019 ​  16,0%
  2018    -2,3%
  2017 ​    6,7%
  2016   10,9%
  ​2015 ​    1,4%
  ​2014   18,3%
  2013     1,7%