Zo beleggen wij

Wij houden bij het beleggen rekening met de wensen van onze deelnemers.

Pensioenfonds PGB vindt het belangrijk dat de manier van beleggen aansluit bij de wensen van de deelnemers. Daarom onderzoeken we regelmatig hoe deelnemers denken over beleggen en de risico’s die daarbij horen. 

Onze deelnemers willen…

 • graag zeker zijn van een minimaal bedrag aan pensioen;
 • iets meer risico lopen met de kans op een hoger pensioen;
 • liever een grotere kans op een kleine verlaging van zijn pensioen dan een kleinere kans op een grote verlaging van zijn pensioen.
 • Zo beleggen wij in de middelloonregeling

  De manier waarop wordt belegd, is gekoppeld aan de dekkingsgraad. Staan wij er financieel iets minder goed voor. Dan kiezen we voor beleggingen met een lager risico zoals staatsleningen. En wordt de kans dat we de pensioenen moeten verlagen kleiner.

  Als we er financieel beter voor staan, kiezen we voor beleggingen met een hoger risico, zoals aandelen. Zo maken we kans op meer rendement en dus meer pensioen. Als onze financiële situatie erg goed is, nemen we juist weer minder risico. Zo beschermen we de opgebouwde bedragen. Een minimaal bedrag aan pensioen kunnen we helaas niet garanderen. Maar op deze manier proberen we daar wel voor te zorgen.

  Afhankelijk van de hoogte van de dekkingsgraad, ziet de spreiding over de beleggingscategorieën er zo uit:

  • 40 tot 60% van het vermogen wordt belegd met een relatief laag risico (zoals staatsleningen).
  • 40 tot 60% van het vermogen wordt belegd met een hoger risico (zoals aandelen).

  Ook maken we gebruik van zogenoemde stressscenario’s. Daarvoor kijken we naar ontwikkelingen in de wereldeconomie. 

 • Zo beleggen wij in de beschikbare premieregeling

  De manier waarop wordt belegd, is gekoppeld aan de leeftijd van de deelnemers. Hoe ouder de deelnemer is, hoe minder risico we nemen. Bij jongere deelnemers beleggen we meer in beleggingen met een hoger risico zoals aandelen. Op deze beleggingen wordt een hoger rendement verwacht. Wel hebben aandelen een hoger risico en is er dus ook een grotere kans dat de waarde van de beleggingen afneemt. 

  De deelnemer kan zelf ook keuzes maken over hoe wij voor hem of haar beleggen.

  Hij kan zijn eigen beleggingsprofiel kiezen. De deelnemer kiest dan tussen een defensief, een neutraal of een offensief beleggingsprofiel.
  Daarnaast maakt de deelnemer als hij of zij 58 wordt of dit net is, een belangrijke keuze over het pensioen. Tot die tijd beleggen wij het opgebouwde pensioenkapitaal volledig. Daarna kan dat veranderen. Dan maakt de deelnemer een keuze of hij of zij later een stabiel of een variabel pensioen wil. De keuze bepaalt hoe wij tot de pensioendatum voor deze deelnemer beleggen. Kiest een deelnemer voor stabiel? Dan kopen wij in stappen pensioen voor hem of haar in. Het kapitaal dat de deelnemer dan nog heeft, blijven wij beleggen. 


  Kiest de deelnemer voor variabel? Dan blijven wij al het pensioenkapitaal voor hem of haar volledig doorbeleggen.

  Wil je meer weten over de keuzes die de deelnemer heeft? Kijk dan hier.

  De manier waarop we voor de deelnemer beleggen is dus afhankelijk van de leeftijd en de keuzes die hij of zij maakt. Bekijk hier op welke manier we dat doen.

Belangrijke documenten