Jouw keuze voor een beleggingsprofiel

Bouw je pensioenkapitaal bij ons op? Dan kun je zelf kiezen welk beleggingsprofiel je wilt. Je kunt defensief, neutraal of offensief beleggen. De keuze die je maakt, bepaalt het risico dat je neemt. Het bepaalt ook jouw kans op een hoger pensioen.

Bekijk hieronder de keuzes die je kunt maken. We maakten ook een webinar over beleggingskeuzes. 

Of wil je weten wat anderen vragen over dit onderwerp?

Wat is wat en waar kan ik uit kiezen?

Defensief beleggingsprofiel

​Kies je voor een defensief profiel, dan loop je minder risico. Dat komt omdat de kans op grote schommelingen in hoogte kleiner is.

Als het tegenzit heb je minder verlies en als het meezit heb je een minder grote stijging dan bij de keuze neutraal of offensief.

Neutraal beleggingsprofiel

​Kies je voor een neutraal profiel, dan kies je voor een profiel dat tussen defensief en offensief zit. Dit past bij een gemiddelde risicohouding.

Eventuele schommelingen hebben meer invloed op jouw pensioen ten opzichte van een defensief profiel. Maar minder invloed ten opzichte van een offensief profiel.

Offensief beleggingsprofiel

​Kies je voor een offensief profiel, dan is de kans groter op een hoger pensioen als het meezit.

Maar als het tegenzit, kan jouw pensioen lager uitpakken. Dat komt omdat de kans op grote schommelingen in hoogte groter is dan bij een neutraal of defensief profiel.

Wij beleggen jouw pensioenkapitaal voor je. Dat doen we met lifecycles. Dat betekent hoe ouder je bent, hoe minder risicovol we voor je beleggen. Je kunt ook zelf keuzes maken over hoe wij voor je beleggen.

Hoe maak ik een keuze?

We vinden het belangrijk dat je een beleggingsprofiel kiest dat bij je past. Daarom helpen wij je met onze keuze-adviestool. Door het beantwoorden van enkele vragen, krijg je een advies over het beleggingsprofiel dat bij je past. Je bent vrij om een beleggingsprofiel te kiezen.

Stap 1

Je gaat naar de keuzeadviestool op mijnpgbpensioen.nl. Je logt hier in met de DigiD-app of met een extra controle via sms.

Stap 2

Je krijgt enkele vragen over:

  • jouw risicobereidheid;
  • jouw ervaring met beleggen en jouw kennis over beleggen;
  • jouw financiële draagkracht.

Vervolgens krijg je een advies. Je weet dan welk beleggingsprofiel het beste bij je past.

Stap 3

Je maakt een keuze. Je bent vrij om te kiezen of je het advies volgt of toch een andere keuze maakt.

Goed te weten: wij helpen je graag bij het maken van je keuze.  Je kunt ons bellen op 020 541 82 00 of mailen via ks@pensioenfondspgb.nl om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Laat je ons dan ook weten of je met ons wilt bellen of dat je ons graag wilt bezoeken? Wij maken dan graag een afspraak met je.

Wanneer een (nieuwe) keuze maken?

Je kunt op een moment dat het je uitkomt de keuze-adviestool invullen én jouw keuze doorgeven. Doe je dit voor de 20e van de maand? Dan beleggen wij jouw pensioenkapitaal de maand daarop met het beleggingsprofiel dat je koos. Geef je na de 20e van de maand jouw keuze door? Dan verwerken wij jouw keuze zo spoedig mogelijk. Hier zie je terug vanaf wanneer jouw beleggingskeuze is ingegaan.

Verandering situatie
Verandert jouw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld door een huwelijk of scheiding? Dan kan het verstandig zijn nog eens goed naar jouw keuze te kijken. Je doet dat door opnieuw de bovenstaande stappen 1 tot en met 3 te volgen.

Keuzeadviestool
We vragen je elk jaar nog eens te kijken naar jouw gekozen beleggingsprofiel. Er kan namelijk iets veranderd zijn in jouw situatie. Daardoor kan een ander beleggingsprofiel misschien beter bij je passen dan het door je gekozen profiel. Daarom sturen we je ieder jaar een brief waarin we je vragen de keuze-adviestool opnieuw in te vullen. Maakte je géén eigen keuze voor een beleggingsprofiel? Dan krijg je deze brief iedere 5 jaar.

Géén keuze maken?

Wil je geen keuze maken? Geen probleem. Je hoeft dan niets te doen. Wij zorgen dat jouw pensioen dan volgens het standaard 'neutrale' beleggingsprofiel belegd wordt. Ook als je naar de keuze-adviestool gaat en halverwege toch liever géén keuze wilt maken, kun je dit in de tool aangeven.
Maak je wel een keuze voor een beleggingsprofiel? Ook dan kun je later alsnog via de keuze-adviestool aangeven dat je wilt dat Pensioenfonds PGB voor je met het standaard beleggingsprofiel 'neutraal' gaat beleggen.

Of wil je weten wat anderen vragen over dit onderwerp?

  • Wanneer geef ik mijn beleggingskeuze door?

    Je kunt jouw keuze doorgeven wanneer je wilt. Je kunt je keuze ook op ieder moment weer wijzigen. Doe je dit voor de 20e van de maand? Dan beleggen wij met jouw nieuw gekozen profiel vanaf de 1e van de daaropvolgende maand. Geef je na de 20e van de maand jouw keuze door? Dan verwerken wij jouw keuze zo spoedig mogelijk. Hier zie je terug vanaf wanneer jouw keuze is doorgevoerd.