Partnerpensioen

Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner krijgt als je overlijdt.
Jouw partner krijgt dit pensioen alleen als jouw partner bij ons bekend is. Op deze pagina lees je wat partnerpensioen is en hoe je jouw partner bij ons aanmeldt.

Bekijk onderstaand filmpje over partnerpensioen dat we hebben gemaakt. In nog geen 2 minuten leggen we uit wat we doen voor jouw partnerpensioen!

Controleer of je partner bij ons is aangemeld
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen wij de gegevens van jouw partner automatisch door van de gemeente. Als je gaat samenwonen, moet je je partner zélf bij ons aanmelden. Je vindt het formulier hiervoor onderaan deze pagina. Wil je meer weten over samenwonen en partnerpensioen? Bekijk dan deze pagina.

Hoeveel jouw partner krijgt, hangt onder andere af van het moment van jouw overlijden 
Ook is de hoogte afhankelijk van de manier waarop je partnerpensioen opbouwt.

Stel, je overlijdt terwijl je nog in dienst bent. Dan krijgt jouw partner tot 70% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen tot jouw AOW-leeftijd.

Stel, je overlijdt wanneer je uit dienst bent bij jouw werkgever, of al met pensioen bent. Dan krijgt jouw partner alleen het partnerpensioen dat je eventueel hebt opgebouwd tot jouw uitdienstdatum.

Let op: 

  • Overlijd je als je nog in dienst bent en is je pensioen dat je eerder bij een ander pensioenfonds opbouwde naar ons overgekomen? Dan krijgt jouw partner misschien minder dan 70% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen tot aan je overlijden. Dat komt omdat je vanuit je vorige pensioenuitvoerder misschien minder partnerpensioen hebt meegenomen.

  • Bouwde je vóór 2018 pensioen bij ons op en overlijd je als je nog in dienst bent? Ook dan krijgt jouw partner misschien minder dan 70% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen tot aan je overlijden.

    Begin 2020 zetten wij jouw pensioenpotjes met verschillende rekenleeftijden namelijk om naar één pensioenpotje met rekenleeftijd 68 jaar. Door deze omzetting is het partnerpensioen minder dan 70% van het pensioen dat je had kunnen opbouwen tot jouw AOW-leeftijd. 

Als je uit dienst gaat zetten we een deel van jouw pensioen om in partnerpensioen
Stel, je gaat uit dienst. Vanaf dat moment is het partnerpensioen vaak een stuk lager dan wanneer je overlijdt tijdens jouw actieve dienstverband. Daarom zetten wij na uitdiensttreding automatisch een deel van jouw ouderdomspensioen om in partnerpensioen. Stel, je overlijdt. Dan krijgt jouw partner door deze omzetting meer partnerpensioen van ons. Jouw eigen pensioen gaat hierdoor omlaag. 

Wil je niet dat wij een deel van jouw pensioen omzetten in partnerpensioen?
Je krijgt van ons een 'Pensioenoverzicht bij einde pensioenopbouw'. Daarbij krijg je ook het formulier 'Bezwaar automatische uitruil’. Als je niet wilt dat wij een deel van jouw pensioen omzetten in partnerpensioen, dan geef je dat hierop aan.

Bekijk wat er voor jouw partner geregeld is op mijnpgbpensioen.nl  
Op de pensioenplanner op jouw persoonlijke pagina zie je hoeveel jouw partner krijgt na jouw overlijden. Je ziet hier de situatie vóórdat je met pensioen bent en wat jouw partner krijgt als je al met pensioen bent. In jouw Pensioen 1-2-3 bekijk je wat er voor jouw partner is geregeld in jouw pensioenregeling. Je kunt er ook voor kiezen om extra pensioen op te bouwen voor jouw partner. Op deze pagina lees je hier meer over. 

Wij krijgen jouw overlijden automatisch door
Jouw gemeente geeft het aan ons door als je overlijdt. Wij controleren dan of jouw partner en kinderen recht hebben op pensioen. Als je nog in dienst bent bij jouw werkgever op het moment dat je overlijdt, vragen wij jouw meest recente salarisgegevens op. Zodat wij het partner- en wezenpensioen voor jouw nabestaanden kunnen berekenen. Dat doen wij aan de hand van het salaris van het jaar voorafgaand aan het moment van overlijden. Heb je een partner die recht heeft op partnerpensioen? Dan krijgt jouw partner van ons een brief met een aanvraagformulier. Daarmee kan jouw partner partnerpensioen aanvragen. En ook wezenpensioen voor jouw kinderen. Krijg je al pensioen van ons? Dan ontvangt jouw partner automatisch partnerpensioen op jouw rekeningnummer.

Jouw nabestaanden geven jouw overlijden door als je in het buitenland woont
Als je in het buitenland woont, geeft jouw gemeente jouw overlijden niet aan ons door. Dat moeten jouw nabestaanden zélf doen. Daarvoor sturen ze ons een kopie van jouw overlijdensakte.

Ze sturen jouw overlijdensakte op als scan: ks@pensioenfondspgb.nl
Of ze sturen een kopie van de akte. Je vindt ons adres op de contactpagina.

Heb je geen partner als je met pensioen gaat?
Dan zetten wij jouw opgebouwde partnerpensioen om in extra pensioen voor jezelf!