Samenwonen

Als je gaat samenwonen, moet je je partner zélf bij ons aanmelden. Doe je dit niet? Dan krijgt jouw partner geen pensioen van ons als je overlijdt. Het is meteen een mooi moment om stil te staan bij jouw pensioen.

Je moet jouw partner zélf bij ons aanmelden
Jouw gemeente geeft het niet aan ons door als je gaat samenwonen. Daarom is het belangrijk dat je jouw partner zélf bij ons aanmeldt. Doe je dat niet? Dan krijgt jouw partner geen pensioen van ons als je overlijdt.

Let op: Meld je jouw partner aan voor partnerpensioen? Dan worden jullie automatisch fiscaal partners. Dit betekent dat jullie samen belastingaangifte kunnen doen. Voor meer informatie kijk je op de website van de Belastingdienst.

Je kunt jouw partner alleen aanmelden als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt een gemeenschappelijke huishouding;
  • Je woont allebei op hetzelfde adres en je bent allebei op dit adres ingeschreven bij de gemeente;
  • Jij en jouw partner zijn niet getrouwd met iemand anders en hebben ook geen geregistreerd partnerschap;
  • Jij en jouw partner zijn niet: ouder en kind, grootouder en kleinkind of schoonouder en schoondochter/-zoon;
  • Jij en jouw partner wonen samen voordat je met pensioen gaat.

Let op: Overlijd je als je korter dan 6 maanden samenwoont? Of voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan krijgt jouw partner geen partnerpensioen van ons.

Woon je in het buitenland?

Dan meld je jouw partner aan met een kopie van jouw trouwakte of een uittreksel van de gemeente. Geef je ook meteen je relatienummer door? Dan melden wij jouw partner aan.
Je stuurt jouw trouwakte op als scan naar ks@pensioenfondspgb.nl. Of je stuurt een kopie van jouw akte per post. Je vindt ons adres op de contactpagina.

Wil je iets extra's regelen voor jouw partner?
Bouw je pensioen(kapitaal) bij ons op en is jouw partner aangemeld? Dan kun je iets extra's regelen voor je partner:

1. Wil je extra pensioen opbouwen voor je partner?
2. Wil je Anw-pensioen verzekeren voor je partner?

Geef je het aan ons door als jouw situatie verandert?
Wanneer jouw gemeenschappelijke huishouding eindigt dan geef je dit aan ons door. Je doet dit door ons een brief of e-mail te sturen.

Ga je samenwonen? Dan hoef je dat niet aan ons door te geven. Er verandert niets aan het pensioen dat je van ons krijgt. Jij en jouw nieuwe partner waren nog niet samen toen je met pensioen ging. Daarom krijgt je partner geen pensioen van ons als je overlijdt.


Let op: Jouw AOW gaat wél omlaag als je gaat samenwonen. Mensen die alleen wonen, krijgen namelijk meer AOW dan mensen die met hun partner in één huis wonen. Bekijk hier de AOW-bedragen.