Het nieuwe pensioen: wat jij moet weten

Onderweg naar het nieuwe pensioen

Er komen nieuwe regels voor pensioen. De regels werkten jaren goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben vakbonden, werkgevers en de overheid nieuwe regels gemaakt. Jouw pensioen verandert ook. Je leest hier alles over het nieuwe pensioen.


Het nieuwe pensioen in het kort

Snel meer weten over de nieuwe regels voor pensioen? In deze korte animatie vertellen wij je in 1,5 minuut wat er straks gaat veranderen.

Redenen voor het nieuwe pensioen

We werken en leven anders dan vroeger. Het nieuwe pensioen past beter bij onze maatschappij en hoe we nu werken.

Wat blijft hetzelfde en wat verandert?

Niet alles verandert. De sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijven. Maar er verandert ook een aantal zaken.

Wat betekent het voor mijn pensioen?

Wat er precies voor jouw pensioen verandert, weten we nu nog niet. Dat is afhankelijk van hoe jouw pensioenregeling er straks uitziet.

Meepraten over het nieuwe pensioen

Wil je meepraten over de keuzes voor het nieuwe pensioen? Dat kan! Geef je mening of maak gebruik van je hoorrecht.

Georganiseerd op weg naar het nieuwe pensioen

Op 1 juli 2023 werd de Wet toekomst pensioenen aangenomen. In 2028 moet iedereen over zijn op het nieuwe pensioen. Dus is het nu tijd om de plannen die zijn opgeschreven in praktijk te brengen.

Leonne Jansen van vakbond FNV en Rosa d’Adelhart Toorop van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vertellen hoe zij zich voorbereiden op het nieuwe pensioen.

Blijf op de hoogte: meld je aan voor de digitale nieuwsbrief 

Blijf op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief op MijnPGBpensioen. In onze digitale nieuwsbrief lees je nieuws over jouw pensioen, Pensioenfonds PGB en de nieuwe regels voor pensioen.

 

Veelgestelde vragen

 • 4. Wat gebeurt er met mijn pensioen als mijn werkgever niet meer bestaat?

  Bestaat jouw oude werkgever niet meer én werkte je in een niet verplicht aangesloten sector? Dan blijven de huidige regels gelden voor jouw pensioen. Er wordt dan geen nieuwe pensioenregeling voor jou afgesproken. Werkte je in één van de verplichte sectoren? Dan maakt de sector afspraken over het nieuwe pensioen.

 • 5. Hoe verdeelt Pensioenfonds PGB het geld bij de overgang naar het nieuwe pensioen?

  Iedereen krijgt straks een deel van het geld. We verdelen dat geld evenwichtig en eerlijk. Hoeveel geld er straks precies in de pensioenpot voor jou zit, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt onder andere af van de waarde van jouw pensioen, naar welke nieuwe regeling jouw pensioen wordt omgezet en onze financiële situatie.

  In het fictieve voorbeeld hieronder zie je hoe de verdeling eruit had kunnen zien als je over was gegaan op de solidaire premieregeling bij onze financiële situatie van eind 2023.

  Leeftijd

  30 jaar

  50 jaar

  70 jaar

  Waarde van een pensioen van € 10.000 per jaar

  € 100.000

  € 130.000

  € 170.000

  Geld in de pensioenpot voor een pensioen van € 10.000 per jaar na verdeling van de dekkingsgraadbuffer

  € 104.500

  € 135.850

  € 177.650

   

  Bij deze verdeling zie je hoeveel geld er nodig is voor een pensioen van € 10.000 bruto per jaar. Ook zie je wat er met het geld in de pensioenpot kan gebeuren als we een hogere dekkingsgraad en hogere buffer hebben. Als de financiële situatie het toelaat, dan kunnen we misschien ook een deel van onze buffer verdelen.

  In het voorbeeld zie je dat jongere mensen wat minder euro’s in hun pensioenpot krijgen bij hetzelfde pensioen van € 10.000 per jaar, omdat je dan langer rendement krijgt over het geld in de pensioenpot. Oudere deelnemers krijgen wat meer.