Redenen voor de nieuwe regels voor pensioen

Er zijn nieuwe regels voor pensioen. De regels werkten jaren goed, maar dat is aan het veranderen. De arbeidsmarkt is nu anders, verhogen van pensioenen was vaak niet mogelijk en de oude regels waren niet duidelijk. Daarom hebben vakbonden, werkgevers en de overheid nieuwe regels gemaakt. Het nieuwe pensioen past beter bij onze maatschappij en hoe we nu werken.

De arbeidsmarkt is anders  

We werken anders dan vroeger. Mensen wisselen vaker van baan, stoppen tijdelijk met werken of gaan aan de slag als ZZP’er. De oude regels voor pensioen passen daar niet goed bij. Het nieuwe pensioen sluit beter aan op loopbanen van werknemers.  

Verhogen van pensioen kon vaak niet  

De afgelopen jaren hebben we de pensioenen bijna nooit kunnen verhogen. Ook niet toen het economisch goed ging. In het nieuwe pensioen gaat het pensioen meer meebewegen met de economie. Gaat het economisch goed? Dan kunnen we de pensioenen sneller verhogen dan nu. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook sneller omlaaggaan dan nu.  

Oude regels zijn niet duidelijk 

De oude regels voor pensioen waren niet duidelijk genoeg. Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen en opbouwen voor hun pensioen. In het nieuwe pensioen bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Daarmee is het duidelijker hoeveel geld je inlegt en hoe het pensioen groeit.

Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? 

Er zijn nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Maar niet alles verandert. De sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijven. Maar er verandert ook een aantal zaken.