Bijna met pensioen

Ga je bijna met pensioen? Dan is het belangrijk dat je goed weet hoe jouw financiële situatie er straks uitziet. En welke keuzes je nog kunt maken.

Bekijk hier de brochure 'Bijna met pensioen of bekijk het webinar ‘Bijna met pensioen’.

Hoogte pensioen

Hoeveel pensioen je straks krijgt, hangt af van 3 dingen. Dat zijn jouw salaris, hoe lang je pensioen bij ons opbouwt en de kenmerken van jouw pensioenregeling. 

Je ziet jouw totale pensioen op mijnpensioenoverzicht.nl
Heb je ergens anders ook pensioen staan? Dan ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je welk bedrag aan pensioen je in totaal kunt krijgen.

Soms krijg je jouw pensioen in één keer uitbetaald
Is jouw pensioen op jouw pensioendatum lager dan € 592,51(bedrag 2024)? Dan krijg je van ons op jouw pensioendatum een voorstel om jouw pensioen in één keer uitbetaald te krijgen. Dit noemen we pensioen afkopen. Je kiest zelf of je dat wilt.

Je hebt een aantal keuzes die je kunt maken:

Eerder of later met pensioen

Speel je met de gedachte om eerder met pensioen te gaan? Het kan! Helemaal, of voor een deel. Bij Pensioenfonds PGB kan dit al vanaf je 55e.

Meer of geen pensioen voor je partner

Je kunt ervoor kiezen om de hoogte van het pensioen voor jouw partner te veranderen.

Tijdelijk een hoger of lager pensioen

Misschien wil je de eerste jaren meer pensioen en daarna minder. Of andersom natuurlijk.

Een deel van je pensioen in één keer opnemen

Je kunt een deel van je pensioen in één keer opnemen als je met pensioen gaat. Dit heet bedrag ineens. Deze keuze is er misschien vanaf 1 januari 2025.

Wat is de ingangsdatum van mijn pensioen?

Je krijgt bij ons jouw pensioen standaard vanaf de eerste dag van de maand waarin je voor het eerst AOW krijgt.

Komt jouw pensioendatum dichterbij?

Wat is er precies voor je geregeld? En wat moet je zelf doen? Bekijk het webinar ‘Bijna met pensioen’ hier terug. We vertellen wat er bij 'met pensioen gaan' komt kijken. Tijdens het webinar bespreken we ook veranderingen die er aankomen.

Wanneer vraag je jouw pensioen aan?
Ongeveer 6 maanden voor jouw standaard pensioendatum krijg je een brief. Daarin staat hoe je pensioen aanvraagt.

De Vereniging van Gepensioneerden

De Vereniging van Gepensioneerden VVG-PGB komt op voor de belangen van gepensioneerden en bijna-gepensioneerden die hun pensioen ontvangen van Pensioenfonds PGB of dat binnen afzienbare tijd gaan doen. De VVG-PGB telt eind 2022 ruim 15.000 leden.

De vereniging mag drie leden benoemen in het verantwoordingsorgaan. Als er een vacature is voor een PGB-bestuurslid namens de gepensioneerden, dan mag de vereniging een kandidaat voordragen. Zijn er voor deze vacature meer geschikte kandidaten voorgedragen, dan komen er verkiezingen.