Een deel van je pensioen in één keer opnemen

Misschien kun je vanaf 1 januari 2025 een deel van je pensioen in één keer opnemen als je met pensioen gaat. Je krijgt dan éénmalig maximaal 10% van je ouderdomspensioen in één keer uitbetaald. Dit bedrag kun je vrij besteden. Jouw maandelijkse levenslange pensioenuitkering wordt hierdoor wel lager. Ook kan het opnemen van een bedrag ineens gevolgen hebben voor de belasting en eventuele toeslagen of uitkeringen die je krijgt. Je leest er op deze pagina meer over. 

Heb je een vraag of wil je met ons contact opnemen? Bekijk dan hier de antwoorden op de veelgestelde vragen of hoe je met ons contact kunt opnemen.

Let op: de wet over ‘bedrag ineens’ is nog niet definitief. De informatie op deze pagina is daarom nog onder voorbehoud. De ingangsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Of je vanaf 1 januari 2025 wel kunt kiezen voor ‘bedrag ineens’, is dus nog niet zeker. We houden je via deze pagina op de hoogte.

Dit zijn de regels voor een bedrag ineens

 • Je kunt een bedrag van maximaal 10% van de waarde van jouw ouderdomspensioen ineens opnemen als je met pensioen gaat. Een kleiner deel mag ook (bijvoorbeeld 5%). Je kunt er ook voor kiezen om geen bedrag ineens op te nemen.

 • Als je voor een bedrag ineens kiest, heeft dat gevolgen voor andere pensioenkeuzes die je bij ons hebt:
  - Je kunt een bedrag ineens niet combineren met de keuze voor tijdelijk een hoger pensioen en daarna een lager pensioen of andersom.
  - Je kunt een bedrag ineens niet combineren met de keuze voor een AOW-overbruggingspensioen.
  - Je kunt een bedrag ineens niet combineren met een gelijk pensioen na overlijden.

 • Je kunt ervoor kiezen om de uitbetaling van het bedrag ineens uit te stellen. Je krijgt het bedrag dan in de maand januari na het jaar waarin je met pensioen gaat. Dit kan alleen als je met pensioen gaat in de maand waarin je voor het eerst AOW krijgt. Hierdoor betaal je misschien minder belasting. Kies je voor uitstel en overlijd je vóór het moment van uitbetalen? Bij de veelgestelde vragen hieronder lees je wat de gevolgen zijn.

 • Na de keuze voor een bedrag ineens moet er een pensioen overblijven van minimaal € 592,51 bruto per jaar (bedrag 2024). De overheid stelt deze grens elk jaar opnieuw vast.

Dit is het voordeel van een bedrag ineens

Je krijgt een extra keuzemogelijkheid om zo jouw pensioen beter te laten aansluiten op jouw persoonlijke (financiële) situatie en wensen. Je bepaalt zelf waar je het bedrag aan besteedt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je hypotheek af te lossen of een (elektrische) fiets te kopen. Of eindelijk die verre reis te maken.

Dit kunnen de nadelen zijn als je kiest voor een bedrag ineens

 • Als je kiest voor een bedrag ineens, wordt jouw levenslange maandelijkse pensioenuitkering lager. Ook kun je bepaalde andere pensioenkeuzes niet meer maken. Denk daarom goed na over jouw keuze voor een bedrag ineens.

 • Als je kiest voor een bedrag ineens kan dit ook gevolgen hebben voor jouw belasting en eventuele toeslagen zoals huur- of zorgtoeslag. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor betaal je misschien meer belasting en heb je geen recht op toeslagen of worden deze lager. Ook kan een bedrag ineens nadelige gevolgen hebben als je een uitkering of inkomensafhankelijke regeling hebt. Zoals een bijstandsuitkering, een Anw-uitkering of AOW-toeslag. Mogelijk dat je de ontvangen toeslag of uitkering (gedeeltelijk) moet terugbetalen, omdat je een extra pensioenbedrag krijgt.

Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag en jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat je je hierover goed laat informeren. Bijvoorbeeld door een financieel adviseur. Je kunt voor algemene vragen over een bedrag ineens ook bellen of mailen met onze klantenservice. Wij helpen je graag.

Ga je bijna met pensioen?
Dan krijg je een brief van ons met uitleg over hoe je je pensioen aanvraagt en de keuzes die je hebt. Is jouw pensioen al volledig ingegaan vóór 1 januari 2025? Dan kun je niet kiezen voor een bedrag ineens.

Heb je een vraag of wil je contact met ons opnemen?

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over bedrag ineens. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Let op: de wet over ‘bedrag ineens’ is nog niet definitief. De informatie op deze pagina is daarom nog onder voorbehoud. De ingangsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Of je vanaf 1 januari 2025 wel kunt kiezen voor ‘bedrag ineens’, is dus nog niet zeker. We houden je via deze pagina op de hoogte.

 • Wat is bedrag ineens?

  Als je vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaat, kun je ervoor kiezen een deel van jouw opgebouwde ouderdomspensioen in één keer uit te laten betalen. Dit is maximaal 10% van jouw totale pensioenbedrag. Dit bedrag is vrij te besteden. Door een bedrag in één keer te laten uitbetalen, wordt je levenslange pensioenuitkering lager. Ook kan bedrag ineens gevolgen hebben voor jouw belasting en eventuele toeslagen en uitkeringen. Ook kun je bepaalde andere pensioenkeuzes niet meer maken als je kiest voor een bedrag ineens. Denk daarom goed na over jouw keuze voor een bedrag ineens of niet.

 • Mag ik het bedrag ineens vrij besteden?

  Ja, je bepaalt zelf hoe je het bedrag ineens besteedt. Je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken om je hypotheek af te lossen of een fiets te kopen. Of eindelijk die verre reis te maken.

 • Wat kunnen de nadelen zijn van bedrag ineens?

  • Jouw maandelijkse levenslange uitkering gaat omlaag. Kijk daarom goed of je genoeg pensioen overhoudt als je kiest voor een bedrag ineens.
  • Je gaat misschien meer belasting betalen. Jouw bedrag ineens telt namelijk mee als inkomen. Hierdoor valt jouw inkomen in het jaar van uitbetaling misschien deels in een hogere belastingschijf en betaal je meer belasting. Een keuze voor een bedrag ineens kan dus fiscaal nadelig zijn. Meer informatie hierover vind je op belastingdienst.nl. Je kunt het moment van uitbetaling uitstellen tot in de maand januari volgend op het jaar waarin je AOW ingaat. Dit kan alleen als je met pensioen gaat in de maand waarin je voor het eerst AOW krijgt. Kies je ervoor om de betaling van jouw bedrag ineens uit te stellen? Dan kan dit als voordeel hebben dat het bedrag ineens belast wordt volgens een gunstiger belastingtarief.
  • Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan de uitbetaling van het bedrag ineens nadelige gevolgen hebben voor jouw toeslagen. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor heb je misschien geen of minder recht op deze toeslagen. En moet je mogelijk (een deel van) jouw ontvangen toeslagen terugbetalen. Actuele informatie over toeslagen vind je op belastingdienst.nl.
  • Heb je een bijstandsuitkering? Neem dan contact op met jouw gemeente om de mogelijke gevolgen voor jouw uitkering te bespreken. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor heb je misschien geen of minder recht op deze uitkering.
  • Heb je recht op een inkomensafhankelijke regeling? Zoals een Anw-uitkering, AOW-toeslag of de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO)? Kijk dan op de website van de Sociale Verzekeringsbank voor de gevolgen die een bedrag ineens heeft voor jouw uitkering. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor heb je misschien geen of minder recht op deze uitkeringen. En moet je deze mogelijk (deels) terugbetalen.
 • Wat betekent het voor de andere keuzes die ik heb als ik kies voor een bedrag ineens?

  Als je voor een bedrag ineens kiest, heeft dat gevolgen voor andere pensioenkeuzes die je bij ons hebt:

  • Je kunt een bedrag ineens niet combineren met de keuze voor tijdelijk een hoger pensioen en daarna een lager pensioen of andersom.
  • Je kunt een bedrag ineens niet combineren met de keuze voor een AOW-overbruggingspensioen.
  • Je kunt een bedrag ineens niet combineren met een gelijk pensioen na overlijden.

  Alle andere pensioenkeuzes kun je wel combineren met de keuze voor een bedrag ineens. Zo kan je ná de keuze voor een bedrag ineens bijvoorbeeld kiezen voor (gedeeltelijke) uitruil van partnerpensioen voor een hoger ouderdomspensioen. Kijk hier voor andere keuzes die je hebt voor jouw pensioen.

 • Kan ik gebruik maken van bedrag ineens?

  Ga je vanaf 1 januari 2025 met pensioen? Dan kun je ervoor kiezen om op pensioendatum maximaal 10% van jouw ouderdomspensioen in één keer uit te laten betalen. De datum van 1 januari 2025 kan nog wijzigen, omdat de wetgeving nog niet definitief is. Als je bijna met pensioen gaat, krijg je een brief van ons met uitleg over hoe je je pensioen aanvraagt en de keuzes die je hebt. Is jouw pensioen al volledig ingegaan vóór 1 januari 2025? Dan kun je niet kiezen voor een bedrag ineens.

  Let op: de wet over ‘bedrag ineens’ is nog niet definitief. De informatie op deze pagina is daarom nog onder voorbehoud. De ingangsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Of je vanaf 1 januari 2025 wel kunt kiezen voor ‘bedrag ineens’, is dus nog niet zeker. We houden je via deze pagina op de hoogte.

 • Wanneer kan ik bedrag ineens aanvragen?

  Je kunt een bedrag ineens een half jaar voor jouw pensioendatum aanvragen. Dit geldt ook voor andere keuzes die je hebt over jouw pensioen. Als je bijna met pensioen gaat, krijg je een brief van ons met uitleg over hoe je je pensioen aanvraagt en de keuzes die je hebt. Is jouw pensioen al volledig ingegaan vóór 1 januari 2025? Dan kun je niet kiezen voor een bedrag ineens.

  Let op: Helaas kun je deze pensioenkeuze nu nog niet maken via MijnPGBpensioen. Wanneer dit wel kan, is nog niet bekend. We houden je via deze pagina op de hoogte. Kies je voor een ‘bedrag ineens’ en wil je nu al jouw pensioen aanvragen? Neem dan contact op met onze Klantenservice. Goed om te weten: Kies je niet voor een ‘bedrag ineens’? Dan kun je hier je pensioen gewoon aanvragen. 

  Goed om te weten: de wet over ‘bedrag ineens’ is nog niet definitief. De informatie op deze pagina is daarom nog onder voorbehoud. De ingangsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Of je vanaf 1 januari 2025 wel kunt kiezen voor ‘bedrag ineens’, is dus nog niet zeker. We houden je via deze pagina op de hoogte.

 • Kan ik kiezen voor bedrag ineens als ik eerder dan mijn AOW-leeftijd met pensioen ga?

  Ja, dat kan als je je pensioen laat ingaan op of na 1 januari 2025. Je krijgt het bedrag dan uitgekeerd op de datum dat je pensioen ingaat. Je kunt de uitbetaling van jouw bedrag ineens dan niet uitstellen tot de maand januari volgende op het jaar dat jouw AOW-uitkering ingaat. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor jouw belasting en eventuele toeslagen zoals huur- of zorgtoeslag. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting en heb je misschien geen recht op toeslagen of worden deze lager. Ook kan een bedrag ineens nadelige gevolgen hebben als je een inkomensafhankelijke uitkering of regeling hebt. Zoals een bijstandsuitkering, een Anw-uitkering of AOW-toeslag.

 • Mag ik de uitbetaling van bedrag ineens uitstellen?

  Je kunt ervoor kiezen om de uitbetaling van het bedrag ineens uit te stellen. Dan krijg je het bedrag in de maand januari nadat je AOW-uitkering ingaat. Hierdoor betaal je minder belasting, omdat jouw inkomen in het jaar na jouw AOW-datum in een lager belastingtarief valt. De keuze voor uitstel van uitbetaling van het bedrag ineens heb je alleen als je met pensioen gaat op je AOW-leeftijd. Actuele informatie over belastingtarieven vind je op belastingdienst.nl.

 • Kan ik bij het ingaan van mijn tijdelijk ouderdomspensioen (prepensioen) ook kiezen voor bedrag ineens?

  Ja, dit kan. De keuze voor een bedrag ineens heb je bij ingang van alle soorten van ouderdomspensioen. Dus ook bij tijdelijk ouderdomspensioen. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor jouw belasting en eventuele toeslagen zoals huur- of zorgtoeslag. Jouw inkomen wordt in het jaar van uitbetaling namelijk hoger. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting en heb je misschien geen recht op toeslagen of worden deze lager. Ook kan een bedrag ineens nadelige gevolgen hebben als je een inkomensafhankelijke uitkering of regeling hebt. Zoals een bijstandsuitkering, een Anw-uitkering of AOW-toeslag.

 • Welk bedrag kan ik ongeveer verwachten als ik kies voor een bedrag ineens?

  Dat hangt af van de hoogte van jouw pensioen en welk percentage van jouw opgebouwde pensioen je op wilt nemen. Op dit moment kun je dit nog niet berekenen op MijnPGBpensioen. Hiervoor moeten we wachten tot de wet definitief is. Als de wetgeving definitief is, passen we onze systemen hierop aan. Daarna kun je berekenen welk bedrag je kunt opnemen en wat dit betekent voor jouw pensioen daarna.

Wij helpen je graag. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via ks@pensioenfondspgb.nl. Je kunt voor jouw vragen of opmerkingen ook ons contactformulier gebruiken.