Pensioenaangifte met UPA

Bouwen jouw medewerkers pensioen bij ons op? Dan stuur jij of jouw administratiekantoor iedere loonperiode, per maand of 4 weken, jouw pensioengegevens naar ons op. Dat noemen we jouw pensioenaangifte. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Je stuurt jouw pensioengegevens via UPA.

Wat is UPA en hoe werkt het?

UPA staat voor Uniforme Pensioen Aangifte. Dat is de standaard om direct vanuit het salarispakket pensioengegevens door te geven. Dat doe je elke loonperiode. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Indienst- en uitdiensttredingen geef je ook door via UPA. Je krijgt direct een automatische terugkoppeling van ons in jouw softwarepakket.

Verschillen de gegevens in jouw pensioenaangifte met de gegevens in onze administratie? Dan zie je welke gegevens afwijken en kun je een nieuwe aangifte doen. Op basis van jouw pensioenaangifte krijg je vervolgens een nota.

Stuur je voor de eerste keer een UPA-bericht in? Dan controleren wij jouw UPA-bericht ook nog handmatig. Denken wij dat er iets niet klopt? Dan nemen we contact met je op.

Bekijk ons filmpje. In 1 minuut krijg je een beeld van wat UPA inhoudt.

 • Hoe bereid ik mijn administratie voor op UPA?

  Voordat je via UPA jouw pensioenaangifte kunt doen, bereid je jouw administratie voor. Tenminste… als je zelf jouw administratie doet. Of als je een administratiekantoor bent. Dat doe je in een aantal stappen. Eén van de stappen is dat de softwareontwikkelaar van jouw salarispakket samen met jou het salarispakket aanpast. Dat is nodig om het mogelijk te maken om rechtstreeks vanuit het salarispakket gegevens aan ons te sturen.

  Voor de werkgever
  Voor jou als werkgever zijn er twee opties. Kies de optie die bij jouw administratie hoort.

  1. Doe je zelf de pensioenaangifte? Volg dan het stappenplan hieronder:


  2. Doet een administratiekantoor de pensioenaangifte voor jou?
  Dan koppel je het administratiekantoor éénmalig aan jouw account op mijnpgbdesk.nl. Hier staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit doet.


  Voor het administratiekantoor
  Doe je namens de werkgever de pensioenaangifte? Maak dan gebruik van het stappenplan en/of de handleiding voor administratiekantoren.


  Heb je  jouw administratie gereed gemaakt voor UPA? Dan ben je klaar om jouw pensioengegevens via UPA aan ons door te sturen. Oftewel, je kunt UPA-berichten sturen. Dat doe je iedere maand of iedere 4 weken.

 • Wat doe ik in bijzondere situaties (bijvoorbeeld bij ouderschapsverlof, AOW, stagiaires)?

  Als jouw werknemer ouderschapsverlof heeft
  Een veel voorkomende bijzondere situatie is ouderschapsverlof.

  Je geeft het ouderschapsverlof door in 3 stappen

  1. Je vult het formulier 'ouderschapsverlof doorgeven' in;
  2. Je controleert het regelingloon en de pensioengevende uren in jouw UPA-bericht;
  3. Je levert in jouw UPA-bericht de code BOV aan voor betaald ouderschapsverlof (vanaf 1 januari 2023). De code OSP gebruik je voor onbetaald ouderschapsverlof. 

  1. Je vult het formulier 'ouderschapsverlof doorgeven' in
  Voor het aanmelden, afmelden en wijzigen van ouderschapsverlof vul je dit formulier in. Heb je het formulier ingevuld? Dan kun je het uploaden op mijnpgbdesk.nl. Je klikt op 'Informatie' en kiest dan voor 'Bestandsuitwisseling'.

  2. Je controleert het regelingloon en de pensioengevende uren in je UPA-bericht
  Je geeft het aantal pensioengevende uren en het regelingloon via UPA aan ons door. In het formulier staan rekenvoorbeelden. Gaf je eerder onjuiste gegevens door? Stuur ons dan een gecorrigeerde UPA.

  Let op: Heb je een primo-regeling? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf hebt in de reisbranche, de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel of de sector verf- en drukinktindustrie? Pas dan alleen de pensioengevende uren aan. Het regelingloon blijft hetzelfde.

  3. Je levert in jouw UPA-bericht de code BOV aan 
  Zorg dat in jouw salarispakket bij ‘verlof’ BOV gevuld is bij werknemers die gebruik maken van betaald ouderschapsverlof (vanaf 1 januari 2023). De code OSP gebruik je voor onbetaald ouderschapsverlof. Deze code verstuur je iedere periode via UPA. Met deze code blijft de risicodekking bestaan bij overlijden en arbeidsongeschiktheid tijdens ouderschapsverlof.

  Kun je via jouw salarispakket de code BOV niet aanleveren?
  Dan is het extra belangrijk dat je ons via het formulier 'ouderschapsverlof doorgeven' op de hoogte houdt van het ouderschapsverlof van jouw werknemers. Bij het uploaden van het formulier op mijnpgbdesk.nl geef je in het opmerkingenveld aan dat je de code BOV niet via UPA kunt aanleveren. Wij nemen dan contact met je op, als dit nodig is. 

  Ook in de volgende gevallen moet je iets extra's regelen:

  • Werknemers die de AOW-leeftijd bereiken
  • Aanvullend partnerpensioen (APP)
  • Oproepkrachten
  • Loondoorbetaling tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid
  • Verlof
  • Directeur-grootaandeelhouders (DGA’s)
  • Stagiaires
  • Gemoedsbezwaarden
  • Werktijdvermindering / levensfasebeleid
  • (Tijdelijk) geen personeel in dienst
  • Individuele Anw-verzekering
  • Netto partnerpensioen

  Wat je in deze gevallen moet doen, lees je in de handleiding.

Veelgestelde vragen over UPA

 • Wat zijn de voordelen van UPA?

  UPA heeft voordelen voor jou én voor jouw werknemers:

  1. Jouw pensioenadministratie kost minder tijd
   Dat komt omdat jij (of jouw administratiekantoor) de gegevens rechtstreeks vanuit het salarispakket aan ons doorgeeft. Het opsturen van aparte jaarloongegevens is dus niet meer nodig. Apart werknemers in- en uit dienst melden hoeft ook niet meer.

  2. Je krijgt facturen op basis van actuele gegevens
   Je krijgt facturen op basis van actuele informatie. Daarmee is de kans op vervelende verrassingen een stuk kleiner.

  3. Jouw werknemers hebben een actueel overzicht van hun pensioen
   Op MijnPGBpensioen hebben jouw werknemers toegang tot hun pensioengegevens. Deze gegevens werken wij elke maand bij. Dat doen wij aan de hand van de gegevens die wij van jou (of jouw administratiekantoor) krijgen.

Heb je vragen over UPA?

Wij houden dit overzicht zo actueel mogelijk. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je ons altijd bellen of mailen. Wij helpen je graag. Je kunt ons UPA-team bellen op: 020 541 83 00 of mailen via relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.

Belangrijke documenten