Bouwen jouw medewerkers pensioen bij ons op? Dan stuur jij of jouw administratiekantoor iedere loonperiode, per maand of 4 weken, jouw pensioengegevens naar ons op. Dat noemen we jouw pensioenaangifte. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Je stuurt jouw pensioengegevens via UPA.
UPA staat voor Uniforme Pensioen Aangifte. Dat is de standaard om direct vanuit het salarispakket pensioengegevens door te geven. Dat doe je elke loonperiode. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Indienst- en uitdiensttredingen geef je ook door via UPA. Je krijgt direct een automatische terugkoppeling van ons in jouw softwarepakket.
Verschillen de gegevens in jouw pensioenaangifte met de gegevens in onze administratie? Dan zie je welke gegevens afwijken en kun je een nieuwe aangifte doen. Op basis van jouw pensioenaangifte krijg je vervolgens een nota.
Stuur je voor de eerste keer een UPA-bericht in? Dan controleren wij jouw UPA-bericht ook nog handmatig. Denken wij dat er iets niet klopt? Dan nemen we contact met je op.
Bekijk ons filmpje. In 1 minuut krijg je een beeld van wat UPA inhoudt.
Voordat je via UPA jouw pensioenaangifte kunt doen, bereid je jouw administratie voor. Tenminste… als je zelf jouw administratie doet. Of als je een administratiekantoor bent. Dat doe je in een aantal stappen. Eén van de stappen is dat de softwareontwikkelaar van jouw salarispakket samen met jou het salarispakket aanpast. Dat is nodig om het mogelijk te maken om rechtstreeks vanuit het salarispakket gegevens aan ons te sturen.
Voor de werkgever
Voor jou als werkgever zijn er twee opties. Kies de optie die bij jouw administratie hoort.
1. Doe je zelf de pensioenaangifte? Volg dan het stappenplan hieronder:
2. Doet een administratiekantoor de pensioenaangifte voor jou?
Dan koppel je het administratiekantoor éénmalig aan jouw account op mijnpgbdesk.nl. Hier staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit doet.
Voor het administratiekantoor
Doe je namens de werkgever de pensioenaangifte? Maak dan gebruik van het stappenplan en/of de handleiding voor administratiekantoren.
Heb je jouw administratie gereed gemaakt voor UPA? Dan ben je klaar om jouw pensioengegevens via UPA aan ons door te sturen. Oftewel, je kunt UPA-berichten sturen. Dat doe je iedere maand of iedere 4 weken.
Als jouw werknemer ouderschapsverlof heeft
Een veel voorkomende bijzondere situatie is ouderschapsverlof.
Je geeft het ouderschapsverlof door in 2 stappen
1. Je controleert het regelingloon en de pensioengevende uren in je UPA-bericht
Je geeft het aantal pensioengevende uren en het regelingloon via UPA aan ons door. In het formulier staan rekenvoorbeelden. Gaf je eerder onjuiste gegevens door? Stuur ons dan een gecorrigeerde UPA.
Let op: Heb je een primo-regeling? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf hebt in de reisbranche, de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel of de sector verf- en drukinktindustrie? Pas dan alleen de pensioengevende uren aan. Het regelingloon blijft hetzelfde.
2. Je levert in jouw UPA-bericht de code BOV aan
Zorg dat in jouw salarispakket bij ‘verlof’ BOV gevuld is bij werknemers die gebruik maken van betaald ouderschapsverlof (vanaf 1 januari 2023). De code OSP gebruik je voor onbetaald ouderschapsverlof. Deze code verstuur je iedere periode via UPA. Met deze code blijft de risicodekking bestaan bij overlijden en arbeidsongeschiktheid tijdens ouderschapsverlof.
Kun je via jouw salarispakket de code BOV niet aanleveren?
Dan is het extra belangrijk dat je ons via het formulier 'ouderschapsverlof doorgeven' op de hoogte houdt van het ouderschapsverlof van jouw werknemers. Bij het uploaden van het formulier op mijnpgbdesk.nl geef je in het opmerkingenveld aan dat je de code BOV niet via UPA kunt aanleveren. Wij nemen dan contact met je op, als dit nodig is.
Ook in de volgende gevallen moet je iets extra's regelen:
Wat je in deze gevallen moet doen, lees je in de handleiding.
Ja, dat is verplicht. Als iedereen zijn gegevens op dezelfde manier aanlevert, is onze pensioenadministratie namelijk sneller en efficiënter.
Je leest in de 'Instructie wijzigen UPA-machtiging' hoe je jouw machtiging wijzigt.
UPA heeft voordelen voor jou én voor jouw werknemers:
Wij houden dit overzicht zo actueel mogelijk. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je ons altijd bellen of mailen. Wij helpen je graag. Je kunt ons UPA-team bellen op: 020 541 83 00 of mailen via relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.