Wat houdt jou bezig als het gaat om pensioen?

Leven in het nu en dromen over later

De algemene gedachte is dat jongeren weinig met hun inkomen voor later bezig zijn en dat ouderen richting hun pensioenleeftijd meer over hun pensioen en de invulling daarvan gaan nadenken. Maar is dat wel zo zwart-wit? We vroegen PGB-deelnemer Romana Sankatsing (33) het pensioenhemd van het lijf. Het werd een mooi gesprek over hier en nu, dromen over later en welke rol pensioen in die dromen speelt.

Romana Sankatsing werkt als senior marketing-communicatiespecialist bij LexisNexis. LexisNexis is een wereldwijde verzamelaar van data en aanbieder van workflow-oplossingen op het gebied van compliance, onderzoek en media monitoring.

Klinkt goed, Romana. Maar data kan ik toch ook via Google vinden. Wat maakt LexisNexis bijzonder?
Van niet alles wat je via Google vindt, is duidelijk waar het vandaan komt. LexisNexis bouwt al sinds de jaren ’70 aan de grootste contentcollectie ter wereld. Daarvoor werken we samen met veel uitgevers. Inmiddels hebben we een enorm archief, dat steeds wordt aangevuld en uniek is in zijn aanbod.

Wat komt er bij het woord pensioen bij je op?
Het eerste dat bij me opkomt is dat de pensioenleeftijd op dit moment 67 jaar is. En dat ik dus nog erg lang moet werken om met pensioen te kunnen gaan. Maar dat beïnvloedt me niet in negatieve zin. Ik probeer namelijk zoveel mogelijk in het nu te leven en heb plezier in wat ik doe. Dat ik nog een lange periode kan werken, zie ik als iets positiefs. Ik heb nog genoeg tijd om aan mijn carrière te werken.

Denk je wel al na over je pensioen?
Als je puur kijkt naar het onderdeel pensioen dan verdiep ik mij daar te weinig in. Ondanks dat ik er niet mee bezig ben, vind ik mijn totale financiële plaatje voor de toekomst wél belangrijk. Ik kijk verder dan mijn pensioen en probeer zoveel mogelijk te sparen en mijn geld te investeren. Zodat ik later dezelfde kwaliteit van leven heb. Of nog beter kan leven dan nu.

Waar investeer je in?
Ik heb met mijn partner een huis gekocht. Dat zie ik als een investering voor de toekomst. Daarnaast beleggen wij in aandelen en crypto. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om ons geld te investeren.

Wat weet je over het nieuwe pensioenstelsel?
Weinig. Ik weet ook nog niet wat het nieuwe pensioenstelsel voor mij gaat betekenen. Ik vind de informatie die ik daarover lees in de media best ingewikkeld. Er worden veel termen gebruikt die mij niets zeggen. Ik heb behoefte aan iets dat makkelijk leesbaar is.

Wat vind je van het vernieuwde MijnPGBpensioen?
Heel gebruiksvriendelijk. Je ziet op de hoofdpagina precies waar je moet zijn. En ziet direct de belangrijkste dingen die je wil weten. Zoals het pensioen dat je later kunt krijgen. Je hoeft niet te zoeken naar die informatie.

Wat vind je van de Financieel Inzicht Tool op MijnPGBpensioen?
Voor een toekomstplanner waarin ik mijn totale financiële plaatje zie, loop ik meteen warm. Ik vind ‘m ook heel handig. Vooral interessant om te zien hoe het eruitziet, als je meer gaat verdienen in de toekomst. Ik ga ook zeker nog mijn uitgaven toevoegen in die tool. Dat maakt mijn financiële plaatje nog completer. Het is een mooie toekomstplanner die mij helpt.

Praat jij weleens met leeftijdgenoten over pensioen?
Nooit eigenlijk. Pensioen is geen onderwerp in mijn vriendenkring. Maar het is nooit te vroeg om te starten met na te denken over je financiële plaatje. Hoe ziet de toekomst eruit? En wat heb je ervoor nodig? ‘Plan vooruit’ is wel een tip die ik mee wil geven aan leeftijdgenoten. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je ouder bent.


Hoe kunnen we jou en je leeftijdgenoten bereiken als pensioenfonds?
Binnen ons bedrijf kun je bij HR en de ondernemingsraad makkelijk terecht met vragen over pensioen. Dat helpt. Nog meer optrekken met de werkgever vanuit PGB is misschien een idee. Denk aan een pensioenprogramma om nieuwe collega’s in ons bedrijf mee te nemen in het verhaal over pensioen. Op een aantrekkelijke manier. Met tutorials, infographics of een webinar-serie ‘Pensioen voor Young Professionals’.

Vind je het belangrijk dat PGB het pensioengeld duurzaam belegt?
Het is zeker belangrijk. Wij gaan steeds meer richting een duurzame samenleving. Dat betekent dat bedrijven hierin ook mee moeten gaan. Als je kijkt naar de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties gaat het niet alleen om duurzaam beleggen, maar ook over hoe wij als samenleving een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het leefklimaat.

Ook al is het nog ver weg voor je, droom je weleens weg bij hoe jij je pensioen gaat invullen?
Ik ben nu nog druk bezig met mijn carrière en heb veel plezier in mijn werk, maar op een gegeven moment zie ik wel voor me dat ik iets voor mezelf ga beginnen, ook al weet ik nog niet precies hoe of wat. En dat ik richting mijn pensioen iets minder werk, maar nog wel inkomsten heb. Ik blijf denk ik niet altijd in Nederland wonen. Ik zie mezelf tegen die tijd misschien wel weer op Curaçao wonen. Daar heb ik, kort na mijn geboorte in Suriname, tot mijn 14e gewoond. Mijn pensioentijd zie ik ook zeker als een periode waarin ik veel wil reizen en tijd met mijn familie wil doorbrengen.