Wat houdt jou bezig als het gaat om pensioen?

“Het is tijd om nu te gaan genieten”

In de groene omgeving van Apeldoorn, in een kleurrijk huis, woont Ab Bouhof. Op de dag voor zijn 69e verjaardag vertelt hij hier over de verschillende keren dat hij een nieuw begin maakte. In het verleden bij verschillende bedrijven in de grafimedia. In het heden door het ‘gewone leven’ weer op te bouwen met een partner die ziek is. En over zijn zeer recente nieuwe begin; Ab is namelijk sinds januari met pensioen. “2,5 jaar na mijn AOW-datum dacht ik: het is mooi geweest. Ik wil nu gaan genieten.”

Netwerk of net werk…
“Ik werk... of nee, ik héb gewerkt moet ik zeggen. Het is nog even wennen…
Ik heb 44 jaar in de grafische industrie gewerkt. Ik heb uiteindelijk 2,5 jaar langer doorgewerkt dan ik moest. Ik had daar een paar redenen voor. Mijn vrouw is 8 jaar jonger dan ik ben. Zij werkt nog steeds. Dan kun je dus samen alsnog niet zo vreselijk veel. Ik had ook een behoorlijk groot netwerk. Ik ben altijd verkoper geweest en ik ken veel van mijn klanten al 20 jaar of meer. Die contacten zijn waardevol. In mijn werkzame leven heb ik een aantal keer een nieuwe start moeten maken. Dat is wennen: nieuwe mensen, nieuwe systemen en nieuwe werkwijzen. Toch blijft ook veel hetzelfde. Want het eerste dat ik elke keer deed was mijn relaties benaderen. Die zijn voor een heel groot gedeelte steeds met mij meegegaan. Ik heb altijd geprobeerd om me te verplaatsen in mijn klant. Wat is belangrijk voor diegene en hoe kom je tegemoet aan die wensen? Ik had relatief weinig invloed op prijzen, maar wel op de leveringsbetrouwbaarheid bijvoorbeeld. Dus als je kan waarmaken wat de klant graag wil, is de klant echt koning. Daarnaast voelt het vaak heel vertrouwd. Als je elkaar al zo lang kent is het ook leuk om over andere dingen te praten dan alleen maar drukwerk. Zo was ik een keer bij een klant om een offerte te maken. Wij zitten een tijd te babbelen en ik ga weer weg…. Helemaal vergeten de specificaties voor de offerte te vragen! Het was té gezellig.

En toen… kwam het pensioen
Wat ik echt een grote verandering vind, is dat ik nu veel meer op mezelf ben. Ik heb altijd gewerkt met mensen, dus ik mis het sociale wel.
Om alvast een beetje te wennen aan iets meer vrije tijd, ging ik het laatste jaar 4 dagen werken. Na mijn overdracht ben ik gezellig uit eten geweest met mijn collega’s en mijn vrouw. En… dat was het dan. Gelukkig heb ik hobby’s. Ik heb een mountainbike en een racefiets. Ik hou erg van fietsen, je bent lekker buiten en het houdt je fit. Ook ben ik graag in de weer met de ‘Big Green Egg’; een grote keramieken barbecue. Die heb ik nu een half jaar. Ik heb eerst een workshop gedaan samen met mijn vrouw. Zo’n apparaat heeft nogal specifieke eigenschappen. Je moet wel weten hoe dat werkt. En als je dat in de vingers hebt, kun je er van alles op bereiden: slow cooking, grillen… alles. Als afscheidscadeau kreeg ik een grote kaart met persoonlijke verhalen en een bon voor een speciaalzaak hier in de buurt waar ik allemaal accessoires heb gekocht. Gisteren heb ik bijvoorbeeld lekker reerack gemaakt, met een mooie saus erover: superlekker! En ik ben een wijnliefhebber, dus goed wijntje erbij... genieten!

Genoeg te doen, genieten van het leven
Ik ben zelf niet zo handig, qua klussen. Ik ken iemand die dat wel is, die is nu druk bezig in de kelder om het een en ander aan te passen. Zo komt er bijvoorbeeld een wijnklimaatkast. Ik kan die niet zelf maken, maar wel áfmaken; schuren en schilderen bijvoorbeeld. Als die klus klaar is, ga ik samen met hem kijken hoe we een soort buitenkeuken kunnen maken. Ik wil iets meer overkapping, een aanrechtje en een plek waar ik mijn accessoires een beetje fatsoenlijk kan opbergen.
Ik heb me nog geen dag verveeld. Ik heb al wat toertochten geboekt met de fiets. Eind oktober ga ik een week naar Spanje. In het verleden trainde ik voor dit soort trips op een indoorfiets. Nu heb ik de tijd om overdag lekker buiten te fietsen. Ik heb ook altijd nog de krant. Daar kwam ik toen ik werkte niet aan toe. Nu sta ik rustig op, zet geen wekker. Vaak ben ik rond 7 uur, 7.30 wakker. Heel soms val ik zelfs nog even een half uurtje in slaap. Maar ja, dat kan nu gewoon. Dan maak ik mijn ontbijtje en eet dat op terwijl ik de krant lees en het puzzeltje maak, daarna ga ik aan de slag.

Noodgedwongen meer tijd voor het huishouden
Mijn vrouw heeft long covid. Zij is nu weer aan het opbouwen met werken. Als ze thuiskomt is ze vaak erg moe. Dan is het fijn dat ik wat meer vrije tijd heb. Ik doe dus veel meer in het huishouden en doe de boodschappen. Ik ga graag naar de markt. Ik ging altijd al op zaterdag, maar kan nu ook op vrijdag. En ik kook ook wat meer. Niet alleen op de barbecue, maar ook nog ‘gewoon’ op het vuur.

Helaas zijn we door de ziekte van mijn vrouw wel wat beperkter in wat we kunnen doen. Zij gaat er heel goed mee om hoor. Ze vindt het ook nog steeds fijn om te werken. Ze pakt op tijd haar rust, maar kan toch minder. We hebben een caravan, waar we veel mee op pad gingen. Dat reizen is nu te intensief. Dus afgelopen jaar zijn we een weekje naar Sicilië gegaan. Dat stond al heel lang op mijn lijstje. Echt een aanrader! En het ging ook goed. We sliepen in een ‘Agri Turismo’, hadden een Fiat 500 met linnen dak gehuurd, heel veel heel lekker gegeten en zoveel mooie dingen gezien. Prachtig! We gaan ook zeker nog een keer. Ik wil nog veel meer zien. En ik móet een keer naar Corleone. Van ‘The Godfather’. Marlon Brando die dan zegt: “I’m gonna make him an offer...” daar moet je een keer geweest zijn in je leven, vind ik.

Pensioen doe je samen
Jeanne en ik hebben de pensioenkeuzes samen gemaakt. Voor mij, maar ook voor haar. Jeanne bouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn pensioen op. Voor het deel dat zij nu niet werkt, wordt de pensioenopbouw voortgezet. Maar, niet volledig. We kunnen dat gelukkig aanvullen en sluiten nog wat lijfrentes af. Wij hebben er wel redelijk verstand van. Toch zie je hoe kwetsbaar je kan zijn. Het is daarom zeer de moeite waard om op jonge leeftijd al na te denken over wat je financiële plaatje is als je straks niet meer werkt. Want ik kan nu niks meer doen. Het is wat het is. Als ik terugkijk denk ik dat ik dingen beter had kunnen doen. Maar uiteindelijk hoef ik me geen zorgen te maken om mijn inkomen. Dat is heel prettig.

Het aanvragen zelf vond ik wel lastig. Ik had voordat ik met pensioen ging al eens gekeken op mijnPGBpensioen.nl welke keuzes ik had. Omdat ik doorwerkte na mijn AOW, kon ik die keuzes allemaal niet meer zien. Dus ik kreeg een persoonlijke berekening van de Klantenservice. Hierdoor duurde het aanvraagproces allemaal wat langer, omdat het nu via de post moest. En omdat ik het partnerpensioen voor mijn vrouw heb uitgeruild voor extra ouderdomspensioen. Daar moet je dan bij de gemeente officieel voor tekenen. Dat vind ik wel goed hoor. Je weet natuurlijk niet in wat voor situatie iemand zit. Of dat iemand kwaad in de zin heeft. Of, (lachend) misschien denkt de aanvrager ook wel: “I’m gonna make you an offer...”

Ab’s arbeidsverleden (en telkens nieuw begin):

  • Drukkerij de Blaeuwe Werelt (15 jaar)
  • Van Soest drukkerij (1,5 jaar)
  • Equipage (7 jaar)
  • Hollandia (nam Equipage over, toen nog 7 jaar)
  • Grafo (2,5 jaar)
  • Tesink (7 jaar)
  • Tuijtel (4,5 jaar, waarvan nog 2,5 na AOW-leeftijd)