De pensioenpuzzel voor 2024

Jochem Dijckmeester

27 oktober 2023

Nu de dagen korter (en natter) worden, zijn je activiteiten waarschijnlijk vaker binnenshuis. Bij de kachel met een goed boek, een nieuwe serie kijken op een van de streamingdiensten, of een grote legpuzzel maken. Of misschien begin je al vooruit te kijken naar het komende jaar. Wij als bestuur in ieder geval wel. Dit is de tijd van het jaar waarin wij onze eigen legpuzzel maken; we kijken naar het volgende jaar en buigen ons over de ruimte die er is om de pensioenen te verhogen. Niet alleen wij doen dit, ook andere pensioenfondsen denken daar op dit moment over na.

Hoe bepalen we of we kunnen verhogen?
Je hebt het misschien al gehoord of gezien in de media. Daarin verscheen vorige week een bericht dat pensioenverhogingen mogelijk ‘in de ijskast’ worden gezet, ondanks de verbeterde financiële positie van veel pensioenfondsen. Ik begrijp het heel goed als je daar vragen over hebt. Daarom leg ik graag uit welke puzzel wij op dit moment aan het leggen zijn en welke uitdagingen wij daarbij tegenkomen. De hoekjes en randen liggen inmiddels, maar pas als deze puzzel helemaal compleet is, kunnen we zeggen of alle pensioenen bij Pensioenfonds PGB ook komend jaar weer verhoogd worden.

De puzzel die wij leggen om te bepalen of we de pensioenen kunnen verhogen (en zo ja met hoeveel) bestaat uit veel stukjes. 2 hele belangrijke stukjes zijn het zorgen voor het waardevast houden van de pensioenen en onze financiële situatie.

De komende weken kijken we met het bestuur hoe we deze 2 grote stukken passend krijgen in de verhogingspuzzel. Daarom brengen we het effect van het verhogen van de pensioenen op onze financiële situatie in kaart. Hierbij kijken we naar alle deelnemers in ons pensioenfonds. Jong, oud, werknemers, gepensioneerden en mensen die eerder pensioen bij ons hebben opgebouwd.

Op naar 2027
Maar daar blijft het niet bij. De puzzel wordt elk jaar complexer. We moeten namelijk ook rekening houden met de gevolgen van een eventuele verhoging voor onze financiële situatie bij de overgang naar het nieuwe pensioen in 2027. Deze overgang moet natuurlijk voor iedereen eerlijk uitpakken. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar zien wel veel onzekerheid over de economie in de komende jaren. Daarom wegen wij heel zorgvuldig af wat we nu voor jou kunnen doen - in het verhogen van de pensioenen - en welke buffer we moeten aanhouden om te zorgen voor een zo zorgeloos mogelijk pensioen voor jou en de volgende generatie straks.

We maken deze puzzel af in november. Zodra we eruit zijn, hoor je dit natuurlijk direct van ons. Wil je nu alvast meer weten over onze afwegingen en uitdagingen? Lees dan dit nieuwsbericht voor meer informatie. 

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.