Hoe wil jij dat we voor jouw pensioen beleggen?

Doe mee aan ons onderzoek!

Je hebt pensioen bij ons staan of je ontvangt pensioen van ons. In beide gevallen wil je graag een zo waardevast mogelijk pensioen, nu of in de toekomst. Als pensioenfonds beleggen we om jouw pensioen te laten groeien.

We toetsen regelmatig of hoe we beleggen nog past bij jouw situatie en wensen. We onderzoeken dit samen met Onderzoeksbureau IG&H. Hiervoor hebben we je hulp echt nodig. We doen dit voor elkaar!

Klik hier om direct de veelgestelde vragen te lezen. 

Bekijk in 1,5 minuut waarom het voor jouw pensioen belangrijk is om mee te doen

In de video leggen bestuursvoorzitter Jochem Dijckmeester en accountmanager Marc Smellink uit waarom het voor jouw pensioen zo belangrijk is om mee te doen aan het onderzoek. 

De hoogte van jouw pensioen kan veranderen

Jouw pensioen beweegt. Zeker met de komst van de nieuwe pensioenwet. Het kan omhooggaan als het goed gaat met de economie, maar kan ook iets omlaaggaan als het slechter gaat. Hoe snel jouw pensioen stijgt of daalt, hangt onder andere af van hoeveel risico we nemen met beleggen. Dat bepaalt ook de kans of we de pensioenen kunnen verhogen in de toekomst. Vind jij zekerheid belangrijk? Of zeg je: Pensioenfonds PGB mag best een verantwoord risico lopen met beleggen, met de kans op een hoger pensioen?

Rond 21 november ontvang je een uitnodiging per post of e-mail

Hierdoor:

 • kun je aangeven wat je wensen en voorkeuren zijn;
 • kunnen wij bepalen hoe we de pensioenen het beste kunnen beleggen.

Gemakkelijk en snel

De vragen zijn kort en duidelijk. Je kunt ze in ongeveer 10 minuten beantwoorden.
Natuurlijk is het onderzoek anoniem en worden jouw gegevens vertrouwelijk verwerkt.

We delen de uitkomsten van het onderzoek

Begin 2024 vind je de uitkomsten op onze website en in onze nieuwsbrief. Ook houden we je op de hoogte van wat we met de uitkomsten doen. En wat dat betekent voor iedereen bij ons pensioenfonds.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag.

 • Is het onderzoek anoniem?

  Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen jouw gegevens en de uitkomsten.

 • Is het belangrijk dat ik meedoe aan het onderzoek?

  Ja, jouw mening telt! Jij wilt graag een zo waardevast mogelijk pensioen, nu of in de toekomst. Als pensioenfonds beleggen we om jouw pensioen te laten groeien. Regelmatig bekijken we of hoe we beleggen nog past bij jouw situatie en wensen. Dat is belangrijk, zeker met de komst van de nieuwe pensioenwet.

  Jouw pensioen kan omhooggaan als het goed gaat met de economie, maar kan ook iets omlaaggaan als het slechter gaat. Hoe snel jouw pensioen stijgt of daalt, hangt onder andere af van hoeveel risico wij nemen met beleggen. En dat bepaalt ook de kans of we de pensioenen kunnen verhogen in de toekomst. Hoe meer pensioenontvangers en deelnemers aan het onderzoek meedoen, hoe beter we in kunnen schatten hoe jullie over beleggen en beleggingsrisico’s denken. Help ons en jezelf dus en doe vooral mee!

 • Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?

  Jouw persoonlijke mening en input zorgen ervoor dat we ons (beleggings)beleid zoveel mogelijk op de wensen van onze deelnemers en pensioenontvangers kunnen afstemmen. Met de komst van de nieuwe regels voor pensioen vinden we het nóg belangrijker om te weten hoe jij vindt dat wij met je pensioen moeten omgaan.

  De twee belangrijkste doelstellingen zijn: hoeveel rendement willen pensioenontvangers en deelnemers minimaal halen, en hoeveel verantwoord beleggingsrisico kunnen we dus minimaal nemen? En welke daling in een slecht beleggingsjaar is nog acceptabel, en welk verantwoord beleggingsrisico hoort daar maximaal bij? Vanuit die twee uitgangspunten werkt ons bestuur meer in detail het beleggingsbeleid uit.

 • Waar kan ik de uitkomsten zien van het onderzoek?

  In de eerste helft van 2024 zijn de resultaten van het onderzoek bekend. We maken dan een verslag over de uitkomsten van het onderzoek: hoeveel mensen hebben deelgenomen, wat zijn de belangrijkste resultaten en hoe gaan we met die resultaten verder? We publiceren de uitkomsten dan op onze website en in onze digitale nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet? Geef dit dan aan in je communicatievoorkeuren op mijnpgbpensioen.nl.

 • De bedragen in de pensioenmeter zijn niet gelijk aan mijn pensioenaanspraken, hoe kan dat?

  Het onderzoek is niet gepersonaliseerd, je ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan wij uit van een gemiddeld opgebouwd pensioen voor de groep waar jij onderdeel van uitmaakt.

  Ook gaan wij ervan uit dat je tot de pensioenleeftijd met je huidige salaris bij Pensioenfonds PGB pensioen blijft opbouwen. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief AOW.

 • Ik gebruik wel de juiste browser (Chrome of Safari) en toch werkt het niet

  Dit heeft meestal te maken met speciale instellingen (cookies, firewall, add on’s, caps lock, explorer, etc) op individuele computers. Blijf je problemen houden? Dan is het vaak het gemakkelijkst een andere computer (en dus instellingen) te gebruiken als je daarvoor in de gelegenheid bent. In bijna alle gevallen lukt het dan namelijk wel.