Rendement 2022

2022 was een financieel slecht jaar. Voor alle deelnemers zagen we in 2022 negatieve rendementen. Dit leidt overigens niet meteen tot een lager pensioen. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan de veelgestelde vragen over het rendement in 2022.

  • Waarom was 2022 een slecht jaar voor onze beleggingen?

    Het begin van het jaar stond in het teken van geopolitieke spanningen: de inval van Rusland in Oekraïne met als direct gevolg wereldwijde sancties tegen Rusland. De grondstofprijzen schoten omhoog, de energiekosten stegen en we kregen te maken met hoge inflatie en fors duurdere boodschappen. Het was ook een slecht jaar voor ons vermogen. Dat werd grotendeels veroorzaakt door de sterk stijgende rente. Om de inflatie te bestrijden verhoogden centrale banken de rente in stapjes. Door deze renteverhogingen en de angst voor inflatie daalden veel van onze aandelen in waarde. En ook onze obligaties werden hard geraakt door de stijgende rente. Het vermogen van Pensioenfonds PGB daalde in 2022 met -25,3%. Daarin stonden we trouwens niet alleen: pensioenfondsen boekten in 2022 na aftrek van kosten een beleggingsrendement van gemiddeld
    - 21%.

  • Wat voor impact heeft het negatieve rendement van 2022 op mijn pensioen?

    Voor alle deelnemers zagen we in 2022 negatieve rendementen. Dit leidt niet meteen tot een lager pensioen. Als je dichtbij jouw pensioenleeftijd komt, wordt het negatieve rendement vooral veroorzaakt door de gestegen rente. Maar deze gestegen rente heeft ook een positieve invloed op het uiteindelijke pensioen dat we inkopen met jouw pensioenkapitaal. Dat wordt namelijk goedkoper door een hogere rente. Hierdoor kunnen we meer pensioen van jouw kapitaal inkopen. Je pensioen kan wel minder waard worden door de inflatie.

  • Heeft één jaar met een negatief rendement invloed op het beleggingsbeleid?

    Een negatief rendement is natuurlijk vervelend, maar het hoort bij beleggen. Belangrijk is om op de lange termijn een mooi beleggingsresultaat te halen. Daarom hebben we een beleggingsbeleid dat gericht is op een gemiddeld goed rendement over een lange periode. Een slecht jaar betekent dus niet automatisch dat we het beleggingsbeleid direct aanpassen. Dat kan zelfs onverstandig zijn. Eén jaar met een negatief resultaat kan nog goed worden gemaakt met toekomstige rendementen. Hier vind je onze beleggingsrendementen over de afgelopen 10 jaar.

  • Wie houdt er toezicht op ons beleggingsbeleid?

    De Nederlandsche Bank stelt regels op voor het beleggingsbeleid van pensioenfondsen en houdt hier toezicht op. Natuurlijk handelen we waar nodig en mogelijk. Maar altijd binnen de kaders die de toezichthouder heeft gesteld.

  • Ik heb een middelloonregeling. Wat voor invloed had de stijgende rente in 2022 op mijn pensioen?

    De stijgende rente had een positief effect op jouw pensioen. Door de stijgende rente hoefden we namelijk minder geld te reserveren voor de pensioenen van nu en straks. Voor het eerst sinds de economische crisis van 2008 konden we de pensioenen in korte tijd 2 keer verhogen. De totale verhoging kwam in 2022 uit op 3%. Om de aanhoudende inflatie beter te kunnen compenseren besloot het bestuur in december 2022 om het beleid om te verhogen aan te passen. Ook met het oog op het nieuwe pensioenstelsel. Hierdoor kwam er ruimte om alle pensioenen per 1 januari 2023 met 7% te verhogen.

  • Hoe staat Pensioenfonds PGB er nu voor?

    Terugkijkend op het eerste halfjaar van 2023 zien we dat de financiële positie van Pensioenfonds PGB verbeterde. We behaalden een positief beleggingsresultaat van 4,5%. De beleggingen voor afdekking van het renterisico (de matching-portefeuille) hebben tot en met het 2e kwartaal een rendement van 2,1% opgeleverd. De beleggingen om een extra rendement te behalen (de return-portefeuille), zoals aandelen, behaalden tot en met het 2e kwartaal een rendement van 5,8%.
    Meer informatie over onze financiële situatie lees je in onze kwartaalberichten.