Extra pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ opnieuw uitgesteld

Een deel van je pensioen in één keer opnemen als je met pensioen gaat (bedrag ineens), kan voorlopig nog niet. Dat kan op z’n vroegst vanaf 1 januari 2025. Minister Schouten heeft de Tweede Kamer laten weten dat de eerder aangekondigde ingangsdatum van 1 juli 2024 niet meer haalbaar is.

16 november 2023

Ga je vóór 1 januari 2025 met pensioen?
Dan kun je dus nog niet kiezen voor een ‘bedrag ineens’. De overheid stelde de ingangsdatum al meerdere keren uit. Of je vanaf 1 januari 2025 wel kunt kiezen voor ‘bedrag ineens’, is ook nog niet zeker. Dit is afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel in het parlement. Dat staat gepland voor begin 2024. De overheid geeft aan dat verder uitstel van de datum ook nog mogelijk is.

Wat is ‘bedrag ineens’?
Dat is een extra pensioenkeuze die je krijgt als je met pensioen gaat. Je kunt er dan voor kiezen om een deel van jouw pensioen in één keer op te nemen. Je krijgt dan éénmalig maximaal 10% van je ouderdomspensioen in één keer uitbetaald. Dit bedrag kun je vrij besteden. Jouw maandelijkse levenslange pensioenuitkering wordt hierdoor wel lager. Ook kan het opnemen van een bedrag ineens gevolgen hebben voor de belasting en eventuele toeslagen of uitkeringen die je krijgt.

Wil je meer weten over de keuze voor een bedrag ineens?
Hier lees je meer over de keuze voor een bedrag ineens en waar je op moet letten. Je vindt daar ook onze antwoorden op veelgestelde vragen. Kijk hier voor andere keuzes die je hebt voor jouw pensioen.