Nieuwe regels voor het pensioen gaan door: Eerste Kamer is akkoord

Op 30 mei ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp). Na jarenlange discussies en veel debatten gaan we nu dan echt samen op weg naar het nieuwe pensioen.

31 mei 2023

Vanaf 2027 bouw je bij ons het nieuwe pensioen op
De Eerste Kamer stemde op 30 mei over de nieuwe regels voor pensioen. Een meerderheid stemde voor de nieuwe wet (46 voor en 27 tegen). Dat betekent dat het nieuwe pensioenstelsel er nu echt gaat komen. Werkgevers en werknemers gaan samen aan de slag om keuzes te maken voor hun pensioenregeling. Binnen de nieuwe regels. Uiterlijk 1 oktober 2024 geven zij hun keuzes aan ons door. Minister Schouten geeft pensioenfondsen een jaar extra de tijd om de overgang naar het nieuwe pensioen te regelen (1 januari 2028). Pensioenfonds PGB wil de overgang een jaar eerder afronden. Je bouwt dus naar verwachting vanaf 1 januari 2027 pensioen op in jouw nieuwe pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB.

Wat betekenen de nieuwe regels voor jou?
De belangrijkste verandering is dat iedereen straks pensioen opbouwt in een premieregeling. Je bouwt dan een individueel pensioenkapitaal op. Dat pensioenkapitaal beleggen we om ervoor te zorgen dat het groeit. Jouw persoonlijke pensioenvermogen beweegt daardoor mee met de beleggingsrendementen. Wat er precies voor jouw pensioen verandert, weten we nu nog niet. Dat is afhankelijk van de keuzes die jouw werkgever of de sector waarin je werkt maakt over jouw nieuwe pensioenregeling. Dit doen zij in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging). Zodra we weten wat er precies voor jou verandert, laten we dit aan je weten.

Krijg jij al pensioen van ons? Of bouwde je in het verleden pensioen bij ons op?

Dan gelden de nieuwe regels vanaf 1 januari 2027 ook voor jou. Wat er precies voor jouw pensioen verandert, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat is afhankelijk van de keuzes die jouw oude werkgever, of de sector waarin je werkte, maakt over de nieuwe pensioenregeling.

Bestaat jouw oude werkgever niet meer en werkte je in een niet verplicht aangesloten sector? Dan blijven de huidige regels gelden voor jouw pensioen. Er wordt dan geen nieuwe pensioenregeling voor jou afgesproken. Zodra we weten wat er precies voor jou verandert, laten we dit aan je weten.

Bekijk onze speciale themapagina over het nieuwe pensioen

Wil je meer weten over de nieuwe regels voor pensioen? Wij houden je via onze themapagina Het Nieuwe Pensioen op de hoogte van de ontwikkelingen. En via onze digitale nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven?
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief. Geef daar je communicatievoorkeuren door. Zo voorkom je dat je belangrijke ontwikkelingen mist over het nieuwe pensioen.