Snel een besluit over een extra verhoging

29 juni 2022

Begin van het jaar konden wij als bestuur voor het eerst in lange tijd de pensioenen verhogen. Daar waren we blij mee, ook al beseften we goed dat het om een beperkte verhoging ging. Dat hebben veel deelnemers mij ook duidelijk laten weten. In tijden waarin prijzen voelbaar hard stijgen, maakt een verhoging van 0,23% natuurlijk nauwelijks verschil. Dat begrijp ik.

Meer verhogen was in januari helaas niet mogelijk
Het was in januari helaas het maximale wat we konden doen binnen onze wettelijke ruimte. Wel hielden we bij ons besluit toen de mogelijkheid open om later dit jaar een extra verhoging te kunnen geven. Zodra de wet daar ruimte voor zou bieden. Ondertussen denken we ook na over onze ambitie om te verhogen. Deze is nu als vast percentage van 2% geformuleerd. Of maximaal 3% als onze financiële situatie goed genoeg is. We bekijken of we onze ambitie om te verhogen beter kunnen koppelen aan de daadwerkelijke inflatie. Want die ligt nu een stuk hoger dan 2%.

Vanaf 1 juli wettelijk meer ruimte om te verhogen
Met ingang van 1 juli biedt de wet ons de ruimte om de pensioenen in 2022 ruimer te verhogen dan daarvoor. Tegelijk is in de loop van dit jaar onze dekkingsgraad aanzienlijk gestegen. Dit komt door de gestegen rente. Daardoor hoeven we minder geld te reserveren voor alle toekomstige uitkeringen en ontstaat er meer ruimte om de pensioenen te verhogen. Wel moet de verhoging evenwichtig uitpakken voor alle generaties. Ook bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.

In gesprek met de achterban over de nieuwe pensioencontracten
Zo wil Pensioenfonds PGB straks de twee pensioencontracten van het nieuwe pensioensysteem gaan aanbieden: één gebaseerd op een meer collectief pensioenvermogen en één gebaseerd op individuele pensioenvermogens met meer keuzevrijheid. We verwachten dat een groot deel van onze deelnemers straks overgaat naar één van deze contracten. En dat er geen bezwaren zijn tegen het verhuizen van de pensioenrechten naar het nieuwe pensioenstelsel, ook wel invaren genoemd. Dit toetsen we momenteel bij (vertegenwoordigers van) werkgevers en werknemers.

Ons bestuur wil de pensioenen graag extra verhogen
Als bestuur zijn we blij met de wettelijke verruiming en willen we de pensioenen graag extra verhogen. Als we dat doen, doen we dat met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022. Het bestuur bespreekt kort na 1 juli hoeveel we naast de verhoging van begin dit jaar de pensioenen verder kunnen laten stijgen. Dit in lijn met de ambitie die we hebben. Sommige andere fondsen hebben de extra verhoging nu al kunnen communiceren. Bij PGB hebben we echter met 16 sectoren en honderden ondernemingen te maken. Daardoor kost de afstemming iets meer tijd.

Begin juli nemen we een besluit over de extra verhoging
Alles staat in de steigers om snel na 1 juli het besluit over de extra verhoging te nemen. We begrijpen namelijk heel goed dat onze deelnemers willen weten waar ze aan toe zijn. Zodra we het besluit hebben genomen, laten we snel weten wat dit betekent voor onze deelnemers, ex-deelnemers en pensioenontvangers.

We houden je op de hoogte!

 

Columnist

Jochem Dijckmeester

Jochem Dijckmeester is de voorzitter van het bestuur en leidt werkgroepen over het nieuwe pensioenstelsel en de governance. Lid van het bestuur sinds 2016.

Wij gaan graag met je in gesprek

Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ideeën. Wij behandelen elkaar en onze deelnemers graag met respect. Wij hopen dat jij dat ook doet. Lees je onze huisregels even door? Dan houden we de dialoog hier zo prettig mogelijk.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.