Extra keuze als je met pensioen gaat: een ‘bedrag ineens’ opnemen

Vanaf volgend jaar kun je een deel van je pensioen in één keer opnemen als je met pensioen gaat. Je krijgt dan éénmalig maximaal 10% van je ouderdomspensioen in één keer uitbetaald. Dat staat in een nieuwe wet die waarschijnlijk per 1 juli 2023* ingaat.

12 mei 2022

Je krijgt dus een extra keuzemogelijkheid om zo jouw pensioen beter te laten aansluiten op jouw persoonlijke (financiële) situatie en wensen. Het bedrag dat je opneemt, kun je vrij besteden. Jouw maandelijkse levenslange pensioenuitkering wordt hierdoor wel lager. Ook kan het opnemen van een bedrag ineens gevolgen hebben voor de belasting en eventuele toeslagen of uitkeringen.  

Hier lees je meer over de keuze voor een bedrag ineens en waar je op moet letten. Daar vind je ook onze antwoorden op veelgestelde vragen. Kijk hier voor andere keuzes die je hebt voor jouw pensioen. 

*Let op: dit was eerst 1 januari 2023, maar door een wijziging in het wetsvoorstel is dit nu met 6 maanden uitgesteld. De nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 is ook nog niet helemaal zeker. De wet is namelijk nog niet definitief. De informatie hierboven is daarom nog onder voorbehoud. We houden je via onze website op de hoogte.