Pensioen in het buitenland

Als je in het buitenland woont, moet je een aantal dingen zelf regelen:

1. Bewijs van in leven zijn
Wij hebben elk jaar bewijs nodig dat je nog leeft. Dat komt omdat jouw gemeente het niet aan ons doorgeeft als je overlijdt. Het is daarom belangrijk dat je ons elk jaar een ‘bewijs van in leven zijn’ stuurt. Want alleen dan kunnen wij jouw pensioen blijven uitbetalen. Je krijgt hierover een brief van ons. 

Je stuurt jouw ‘bewijs van in leven zijn’ gemakkelijk digitaal  
Om het je gemakkelijk te maken, stuur je het ‘bewijs van in leven zijn’ snel en veilig digitaal naar ons. Dit doe je via een app op een smartphone. Je hoeft dan geen formulier meer in te vullen. Ook hoef je niet meer naar een officiële instantie om het formulier te laten invullen, ondertekenen en stempelen. 

Wat heb je nodig?  
Je hebt een smartphone nodig (dit hoeft niet jouw eigen smartphone te zijn), jouw identiteitsbewijs en de QR-code uit de brief die je van ons krijgt. Volg de stappen in de brief.   

Gebruik je liever het formulier ‘bewijs van in leven zijn’? 
Dat kan natuurlijk ook. Download dan het formulier bewijs van in leven zijn. Je print het formulier uit en gaat met dit formulier naar een officiële instantie. Zoals een gemeenteambtenaar, de politie of een notaris. Je laat dit formulier volledig invullen, ondertekenen en stempelen. Krijg je van de instantie een ander officieel ‘bewijs van in leven zijn’? Dan mag je ook dat bewijs naar ons opsturen. 

Stuur je ‘bewijs van in leven zijn’ binnen 6 weken naar ons op 
Of je nu kiest voor digitaal of het formulier, je stuurt jouw ‘bewijs van in leven zijn’ binnen 6 weken naar ons op. Hebben wij het formulier na 6 weken niet teruggekregen? Dan moeten wij helaas de betaling van jouw pensioen stopzetten. 

Heb je vragen over het insturen van je 'bewijs van in leven zijn?
Je vindt hier de antwoorden op de veelgestelde vragen.

2. Vrijstelling van de Belastingdienst 
Betaal je belasting in het land waar je woont en heb je nog geen vrijstelling van de Belastingdienst? Dan is het belangrijk dat je die alsnog aanvraagt bij de Belastingdienst. Anders houden wij ook belasting in op jouw pensioen en betaal je dus dubbel belasting. Het loonbelastingnummer van Pensioenfonds PGB is 002954795L01. Dit nummer heb je nodig voor de Belastingdienst bij het aanvragen van vrijstelling van de belastingplicht in Nederland.  

 
3. Wijzigingen doorgeven 
Deze wijzigingen moet je zélf aan ons doorgeven: