Pensioen blijft, de regels veranderen

Er zijn nieuwe regels voor pensioen in Nederland. We verwachten dat jouw pensioen bij Pensioenfonds PGB verandert op 1 januari 2027. Dan gaan wij over op de nieuwe regels. Maar niet alles verandert. De sterke punten blijven. Maar er verandert ook een aantal zaken. Lees hier wat er hetzelfde blijft en wat verandert.

Dit blijft hetzelfde

  • Samen met je werkgever leg je geld in voor je pensioen. Dit geld beleggen wij.
  • Ga je met pensioen? Dan krijg je pensioen zolang je leeft, hoe oud je ook wordt.
  • Je kunt nog steeds keuzes maken voor je pensioen. Bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan.
  • Er is nog steeds een nabestaandenpensioen. Dit is het pensioen voor jouw eventuele partner en kinderen als jij overlijdt. Krijg je al pensioen? Dan blijven de keuzes die je maakte over het partnerpensioen toen je met pensioen ging gewoon gelden.  
  • De AOW via de overheid blijft.

Dit verandert er

Door de nieuwe regels verandert er ook een aantal dingen. Zo heeft iedereen straks een premieregeling met een eigen pensioenpot. Verder gaat je pensioen meebewegen met de economie. Ook worden de regels voor het nabestaandenpensioen eenvoudiger.

Een premieregeling voor iedereen

Vanaf 2027 krijgt iedereen een premieregeling. Bij een premieregeling leg je samen met je werkgever geld in voor jouw pensioen. Samen met het resultaat van de beleggingen gaat dit in jouw pensioenpot. Als je met pensioen gaat, zetten we dit om in een bedrag voor jouw pensioen.

In het nieuwe pensioen zijn er 2 soorten premieregelingen:

  • een solidaire premieregeling
  • een flexibele premieregeling

De meeste sociale partners en werkgevers kozen bij ons voor de solidaire premieregeling. Bekijk in een korte video hoe de solidaire premieregeling werkt.

Pensioen gaat meebewegen met de economie

In het nieuwe pensioen gaat je pensioen meebewegen met de economie. Dat betekent dat we pensioenen sneller kunnen verhogen als het economisch goed gaat. En sneller kunnen verlagen als het economisch minder goed gaat.

Om dat laatste zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er afspraken gemaakt. Welke dat precies zijn, hangt af van je pensioenregeling. In de solidaire premieregeling is er bijvoorbeeld een reservepot om de pensioenen van gepensioneerden aan te vullen, zodat verlagingen zoveel mogelijk worden voorkomen. En we spreiden de resultaten van onze beleggingen over meerdere jaren om ervoor te zorgen dat pensioenen niet ineens heel erg omhoog of omlaaggaan. In de loop van 2026 hoor je meer over wat de nieuwe regels voor jouw pensioen betekenen.  

Regels partnerpensioen straks voor iedereen gelijk

Partnerpensioen is het pensioen voor je eventuele partner als jij overlijdt. De regels voor dit pensioen zijn straks voor iedereen in Nederland hetzelfde. Hierdoor is het duidelijker waar je als nabestaande op kunt rekenen.

De hoogte van het partnerpensioen wordt een percentage van het salaris op het moment dat jij overlijdt. Het maakt niet meer uit hoelang je bij je werkgever werkt. En je bent in ieder geval verzekerd voor een partnerpensioen zolang je geld bij ons inlegt voor jouw pensioen.

  • Ga je uit dienst? Dan heb je geen partnerpensioen meer bij ons.  
  • Heb je al partnerpensioen opgebouwd voor de overgang naar de nieuwe regels? Dat blijft  bestaan. Overlijd je terwijl je nog geld bij ons inlegt voor je pensioen? Dan krijgt je partner het partnerpensioen volgens de nieuwe regels en het partnerpensioen dat je al had opgebouwd. Dat krijgt je partner zolang hij of zij leeft. 
  • Ben je al met pensioen? Dan blijven de afspraken die je maakte over het partnerpensioen toen je met pensioen ging gewoon gelden.
  • Ontvang je partnerpensioen? Dat ontvang je dit in het nieuwe pensioen nog steeds zo lang je leeft.

Bekijk in een korte video over het partnerpensioen vanaf 2027.

Wat betekenen de nieuwe regels dan voor mijn pensioen? 

Wat er precies voor jouw pensioen verandert hangt af van de pensioenregeling die je nu hebt en de afspraken die je werkgever of sector voor je nieuwe pensioen maken. Wat er precies voor jou verandert weten we dus nog niet.