Het nieuwe pensioen voor gepensioneerden

We verwachten dat je pensioen verandert vanaf 1 januari 2027. Wat er precies gaat veranderen kunnen we nog niet precies vertellen. Dat hangt namelijk af van de afspraken die je oud-werkgever of de sector maakt. Lees wat we al wel kunnen vertellen over jouw nieuwe pensioen. 

Je krijgt je pensioen nog steeds zolang je leeft

Ook in het nieuwe pensioen krijg je jouw pensioen elke maand, zolang je leeft. Je pensioen kan niet opraken.

Er is nog steeds een partnerpensioen

Overlijd je als je al met pensioen bent, dan is het partnerpensioen standaard 70% van het pensioen dat jij krijgt. Het kan ook zijn dat jij andere afspraken over het partnerpensioen maakte bij het aanvragen van je pensioen. Deze afspraken blijven staan. Dit verandert niet. 

Je pensioen gaat elk jaar omhoog of omlaag

Jouw pensioen gaat straks elk jaar omhoog of omlaag. Je pensioen gaat namelijk meebewegen met de economie. Dat betekent dat we de pensioenen sneller kunnen verhogen als het economisch goed gaat. Maar als het economisch minder goed gaat, kunnen we je pensioenen ook sneller verlagen. Je pensioen zal niet ineens enorm omlaaggaan. De nieuwe regels zorgen er ook voor dat je pensioen minder meebeweegt als je ouder bent.

We passen de hoogte van je pensioen maximaal één keer per jaar aan. Zo weet je het hele jaar waar je aan toe bent.

De sector of oud-werkgever maakt afspraken voor je nieuwe pensioen

Sociale partners vanuit de sector waarin je werkte of je oud-werkgever maken afspraken voor de nieuwe pensioenregeling. Jouw oude sector of werkgever maakt ook afspraken over de pensioenen die al worden uitbetaald. Eind 2024 geven zij hun keuzes aan ons door. In de tweede helft van 2025 kunnen we je beter vertellen wat de nieuwe regels precies voor jou gaan betekenen.