Wat betekent het voor mijn pensioen?

Wat er precies voor jouw pensioen verandert, weten we nu nog niet. Dat is afhankelijk van hoe jouw pensioenregeling er straks vanaf 1 januari 2027 uitziet. En van de regeling die je nu hebt.

In het nieuwe stelsel is er keuze tussen twee verschillende premieregelingen

Sociale partners (vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers) maken afspraken over jouw nieuwe regeling. Uiterlijk 1 oktober 2024 geven zij hun keuzes aan ons door. Ben je via een vrijwillige pensioenregeling bij ons aangesloten? Dan maakt jouw werkgever afspraken over jouw pensioenregeling met een vertegenwoordiging van werknemers. Bijvoorbeeld de ondernemingsraad en/of vakbonden. Volgens de nieuwe pensioenregels bouw je straks pensioenkapitaal op in plaats van pensioenaanspraken. Dat kapitaal beleggen we om er voor te zorgen dat het meer waard wordt. Het pensioenvermogen beweegt mee met de beleggingsrendementen. Hierdoor komen zowel mee- als tegenvallers sneller terecht bij deelnemers en pensioenontvangers.

Een deel van de bij ons aangesloten werkgevers heeft nu al een regeling waarbij de werknemers pensioenkapitaal opbouwen. Werknemers in de sector zeevisserij en de groothandel in bloemen en planten zijn daar voorbeelden van. Zij bouwen al pensioenkapitaal op. Andere werknemers hebben een pensioenregeling waarbij ze nu nog aanspraken opbouwen.

  • Bouw jij pensioen bij ons op?

    Dan gelden de nieuwe regels vanaf 1 januari 2027 voor jou. Wat er precies voor jou verandert, weten we nu nog niet. Dat is afhankelijk van de keuzes die jouw werkgever of de sector waarin je werkt maakt over jouw nieuwe pensioenregeling. Dit doen zij in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging). Uiterlijk 1 oktober 2024 geven zij hun keuzes aan ons door. Zodra we weten wat de wijzigingen voor jou inhouden, informeren wij jou hierover.

  • Krijg jij al pensioen van ons? Of bouwde je in het verleden pensioen bij ons op?

    Dan gelden de nieuwe regels vanaf 1 januari 2027 ook voor jou. Wat er precies voor jouw pensioen verandert, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat is afhankelijk van de keuzes die jouw oude werkgever, of de sector waarin je werkte, maakt over de nieuwe pensioenregeling.

    Bestaat jouw oude werkgever niet meer en werkte je in een niet verplicht aangesloten sector? Dan blijven de huidige regels gelden voor jouw pensioen. Er wordt dan geen nieuwe pensioenregeling voor jou afgesproken. Zodra we weten wat er precies voor jou verandert, laten we dit aan je weten.