Scheiden? Let op je partnerpensioen!

7 februari 2024

Stel: je gaat scheiden. Je zit in een turbulente en stressvolle periode. Je moet over alles afspraken maken: de kinderen, het huis, de auto, het inkomen… en dan ook nog over je pensioen. Geen wonder dat dit laatste af en toe misgaat. Vaak kun je achteraf niets meer veranderen. Maar soms wel… Een voorbeeld uit de praktijk.  

Nare verrassing
Vorig jaar meldde een vrouw zich bij mij met een probleem: toen zij en haar ex uit elkaar gingen, is het partnerpensioen door ons apart gezet voor haar ex-partner. Maar dat was niet wat zij dacht te hebben afgesproken, al die jaren geleden.
Zo’n nare verrassing komt vaker voor dan je denkt. Oorzaak: kennisgebrek bij advocaten en de scheidende partners.

Onbegrip
Onze deelneemster dacht dat haar partnerpensioen naar haar huidige partner zou gaan, omdat dit zo in haar echtscheidingsconvenant was geregeld. Maar onze klantenservice zei van niet. Ze kreeg het verzoek om de afspraken over het partnerpensioen alsnog aan te leveren. Dat leidde tot onbegrip.

“Waarom al dit gedoe?” vroeg ze me. Ze wilde dat ook het ‘oude’ partnerpensioen (van voor de scheiding) naar haar huidige partner zou gaan. Konden we dat niet gewoon regelen?
Als ombudsman ging ik op onderzoek uit. Want net zoals voor de meeste van onze deelnemers, zijn er ook voor mij veel details onbekend.

Uit mijn onderzoek bleek al gauw dat we vorig jaar een vergelijkbare zaak hadden. Ook vond ik een artikel in het Advocatenblad uit 2015 met het advies aan advocaten om het partnerpensioen duidelijk te bespreken en te regelen. Want ‘niet zelden’ hadden echtscheidingsadvocaten dat niet gedaan. Met klachten en procedures als gevolg.

Verschillende regels
Bij een scheiding zijn er andere wettelijke regels voor ‘ouderdomspensioen’ dan voor ‘partnerpensioen’. Het pensioen voor je eigen oude dag kun je verdelen. Je kunt ook afspreken dat beide ex-partners hun eigen pensioen houden.

Zet je het laatste in het convenant, zoals onze deelneemster, dan lijkt het voor de hand te liggen dat dit ook geldt voor het eventuele partnerpensioen. Maar dat is niet zo volgens de wet en de rechtspraktijk.

Heb je voorafgaand aan de scheiding pensioen opgebouwd dat bij je overlijden naar je partner gaat? Dan moet je ex daar apart afstand van doen. Zo niet, dan reserveert het pensioenfonds het recht op partnerpensioen voor je ex.

Wat nu?
Het probleem is naderhand nog op te lossen. Je ex moet dan alsnog een afstandsverklaring tekenen en laten waarmerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs als het bij de scheiding nadrukkelijk de bedoeling was om het recht op partnerpensioen zelf te houden.
Weet je je ex niet meer te vinden? Of vind je het ongemakkelijk om je ex hierover te benaderen? Misschien kun je dan net als onze deelneemster je oude echtscheidingsadvocaat om hulp vragen.

Succes
Dat dit de moeite van het proberen waard was, bleek al gauw. De advocate meldde zich bij mij voor overleg. Na een paar maanden kwam er een e-mail: de ex had een aanvullend convenant getekend. Inmiddels hadden wij gekeken wat we hiervan konden leren, in de beantwoording van vragen of via onze informatie. Voor onze deelneemster werd alles snel geregeld. Zij blij, wij blij.

Onze ombudsman Ans Bouwmans

Onze ombudsman Ans Bouwmans vertelt af en toe over haar werk. Over hoe je er samen toch uitkomt. Of wat je hebt geleerd door goed te luisteren. Meer weten? 

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.