Pensioen en beleggen. Hoeveel risico wil je lopen?

Hoe wil jij dat we voor jouw pensioen beleggen? Dat vroegen we onze deelnemers eind 2023. We onderzochten toen samen met onderzoeksbureau IG&H of onze beleggingen nog aansluiten bij de situatie en wensen van onze deelnemers. Dat deden we via een zogenaamd ‘risicopreferentieonderzoek’. Iedereen die pensioen bij ons opbouwt, heeft staan of ontvangt, kon aan dit anonieme onderzoek meedoen.

15 april 2024

 

We kregen vooral veel digitale reacties

In totaal nodigden we 408.711 deelnemers uit voor het onderzoek (actieve deelnemers, arbeidsongeschikten, gepensioneerden en gewezen deelnemers). Dat deden we via een brief of een e-mail. Er reageerden uiteindelijk 22.668 personen, dat is 5,55% van het totale aantal uitnodigingen.
Een ruim voldoende (representatieve) score, om de onderzoeksresultaten te kunnen gebruiken. En waarmee ons bestuur aan de slag is gegaan. Wat opviel was het hoge aantal digitale reacties. Als we uitsluitend naar de reacties op de digitale uitnodigingen kijken, is de respons maar liefst 12,39%. Digitaal communiceren loont dus. Geef je e-mailadres aan ons door als je dat nog niet hebt gedaan: dat doe je eenvoudig hier

 

Waarom deden we dit onderzoek?

Als pensioenfonds beleggen we het geld van onze deelnemers, om zo hun pensioen te laten groeien. Zij willen graag een zo waardevast mogelijk pensioen, nu of in de toekomst. De hoogte van pensioen kan veranderen. Zeker met de komst van de nieuwe pensioenwet. Het kan omhooggaan als het goed gaat met de economie, maar kan ook iets omlaaggaan als het slechter gaat. Hoe snel de pensioenen stijgen of dalen, hangt onder andere af van hoeveel risico we nemen met beleggen. Dat bepaalt ook de kans of we de pensioenen kunnen verhogen in de toekomst. Daarom vroegen we onze deelnemers hoe belangrijk zij zekerheid vinden. En ook of ze vinden dat we als pensioenfonds een verantwoord risico mogen lopen met beleggen, met de kans op een hoger pensioen. Als we weten wat de wensen en voorkeuren zijn van onze deelnemers, kunnen wij bepalen hoe we het beste kunnen beleggen.

 

Hoe gaan we nu verder?

In de afgelopen maanden sprak ons bestuur meerdere keren over de uitkomsten van dit onderzoek. In de komende periode praten ze hier verder over met diverse interne en externe partijen, waaronder de sociale partners (een combinatie van werkgevers en werknemers). Ook volgen er nog andere studies, waaronder een onderzoek naar de risicodraagkracht. De uitkomsten neemt het bestuur mee om vervolgens de risicohouding en het beleggingsbeleid voor de komende jaren vast te stellen. Dat zal vermoedelijk eind juli zijn. Het bestuur kijkt daarbij zorgvuldig naar de belangen van álle deelnemers van Pensioenfonds PGB. We verwachten je deze zomer meer inhoudelijke informatie te kunnen geven. Die vind je op onze website en delen we natuurlijk ook via onze digitale nieuwsbrief en PGB Beeld met je.