Nieuwe regels voor pensioen een stap dichterbij: Tweede Kamer is akkoord

Na een jarenlange discussie en ruim honderd uur debat in de Tweede Kamer lijken de nieuwe regels voor pensioen er nu echt te komen. Op 22 december ging de Tweede Kamer akkoord met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp). Maar hoe gaat het nu verder? En wanneer gaan de nieuwe regels eigenlijk in? We zetten het voor je op een rij.

23 december 2022

De Tweede Kamer debatteerde op 15 december voor het laatst over het wetsvoorstel, dat minister Schouten eind maart indiende. Op 22 december, de laatste dag voor het kerstreces, stemde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Een meerderheid stemde in met de nieuwe regels voor pensioen.

De weg is vrij voor behandeling in de Eerste Kamer
Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, is de Eerste Kamer aan zet. De Eerste Kamer neemt het wetsvoorstel in het nieuwe jaar in behandeling. De coalitie heeft daar de steun van de PvdA en/of GroenLinks nodig voor een meerderheid. Gaat de Eerste Kamer ook akkoord? Dan gaan de nieuwe pensioenregels naar verwachting per 1 juli 2023 in. Werkgeversorganisaties, vakbonden en pensioenfondsen krijgen dan nog 3,5 jaar de tijd om de wijzigingen door te voeren. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen klaar zijn voor de nieuwe regels voor pensioen.

Bekijk onze speciale themapagina over het nieuwe pensioen

Ben je deelnemer?
Wil je meer weten over de nieuwe regels voor pensioen? Wij houden je via onze themapagina Het Nieuwe Pensioen op de hoogte van de ontwikkelingen. En via onze digitale nieuwsbrief. 

Wil je op de hoogte blijven?
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief. Geef daar je communicatievoorkeuren door. Zo voorkom je dat je belangrijke ontwikkelingen mist over de nieuwe pensioenregels.

Ben je werkgever? 
Wil je meer weten over de nieuwe regels voor pensioen? Wij houden je via onze themapagina Het Nieuwe Pensioen en onze digitale nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen over het nieuwe pensioen.