Terugblik op lastig jaar

7 januari 2022

Jochem Dijckmeester

De eerste werkweek van het nieuwe jaar leent zich er altijd voor om terug te blikken op wat afgelopen jaar heeft gebracht en voorzichtig vooruit te kijken naar wat komen gaat.

Bij het terugkijken op 2021 ontkom ik er niet aan te starten bij corona. Want ook in 2021 had het coronavirus een grote impact op ons allemaal. Na een zwaar begin en een hoopvolle zomer hebben we het jaar helaas opnieuw moeten afsluiten met een lockdown.

Premie 2022 niet gestegen
Als ik praat met werkgevers en werknemers uit bij ons aangesloten sectoren hoor en voel ik hoe corona sommigen hard raakt. Ik hoor zorgen over de toekomst, maar heb ook diep respect voor de veerkracht en ondernemendheid die ik zie. In de bestuursvergadering staan we hier geregeld bij stil. Zo hebben we de toegenomen druk op mensen en bedrijven in onze achterban meegewogen in het vaststellen van de pensioenpremie voor 2022. De inkoop van pensioen is door de lage rente de afgelopen jaren heel duur geworden. We hebben ons afgevraagd of weer een premieverhoging wel evenwichtig zou uitpakken. Ook omdat we er financieel beter voorstaan en er een nieuw pensioenstelsel aankomt besloten we tot een pas op de plaats. We hebben de premie voor 2022 gelijk gehouden.

Achterban ziet energiekosten stijgen
Een ander onderwerp dat me bezighoudt, zijn de gestegen prijzen, in het bijzonder de energieprijzen. Als werknemer of gepensioneerde krijg je daarmee te maken, maar ook in gesprekken met diverse sectoren hoor ik verhalen over de gevolgen van de oplopende energie- en grondstofprijzen voor werkgevers. Als bestuur spreken we hier regelmatig over, zeker ook omdat het voor onze gepensioneerden steeds meer voelbaar wordt dat de pensioenen al zo lang niet zijn verhoogd.  

Verhoging ligt op tafel bij bestuur
Als bestuur willen we graag dat het rendement op de pensioenbeleggingen bij onze deelnemers terecht komt. We werken daarom hard aan een soepele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel waarbij de pensioenen meer kunnen meebewegen met de economie. Maar we realiseren ons ook dat dit nog ver in de toekomst ligt, terwijl de stijgende prijzen nu worden gevoeld en onze financiële situatie inmiddels flink is verbeterd. Terecht willen deelnemers weten of en hoe ze daar iets van terugzien. Die vraag ligt bij het bestuur op tafel.  

Dilemma: nu beetje verhoging of even wachten tot er meer mogelijk is
Dit jaar spreken we als bestuur over de periode tussen nu en de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Welke ruimte zien en hebben we de komende jaren om pensioenen, van alle deelnemers, te kunnen verhogen als de dekkingsgraad dit toelaat? Er zijn door het kabinet overgangsregels aangekondigd. Daardoor ontstaat er mogelijk ruimte om meer verhoging gegeven. Demissionair staatssecretaris Wiersma heeft eerder toegezegd dat dit met terugwerkende kracht kan tot 1 januari 2022. Maar die nieuwe regels zijn er nu nog niet. Ook is er nog onzekerheid over de ontwikkeling van de economie de komende maanden, en daarbij ook over de ontwikkeling van onze dekkingsgraad tussen nu en de mogelijk nieuwe wetgeving.

Nemen we nu, op basis van de dekkingsgraad eind december, alvast een concreet besluit, ook al blijft een mogelijke verhoging dan volgens de huidige regels beperkt tot enkele tienden van procenten? Of is het verstandiger om af te wachten tot de overgangsregels voor het nieuwe pensioenstelsel helder zijn en we mogelijk iets meer kunnen toekennen?

Eind deze maand knoop doorhakken
Dat is een lastige vraag die we deze maand als bestuur moeten beantwoorden. We hebben heel bewust de ruimte genomen om daarbij uit te gaan van de meest actuele gemiddelde dekkingsgraad die we daarvoor mogen gebruiken, die van 31 december. Nu we ongeveer weten hoe het jaar is geëindigd, nemen we nog even wat extra tijd om dit zorgvuldig in het bestuur en met het verantwoordingsorgaan te bespreken. We verwachten dat we eind deze maand de knoop doorhakken.

In gesprek met jou
Heb je een mening hierover? Laat het me dan weten via de reactiemogelijkheid onderaan deze pagina. Afgelopen jaar kreeg ik veel input van deelnemers via gesprekken en ontmoetingen. Daar ben ik dankbaar voor. Jammer genoeg waren veel gesprekken door corona digitaal. Ook via WhatsApp en digitale deelnemersbijenkomsten blijk je heel laagdrempelig met elkaar te kunnen praten over actuele zaken als het nieuwe pensioenstelsel of maatschappelijk verantwoord beleggen. Maar het voelde toch extra bijzonder dat ik op de jaarvergadering van onze vereniging van gepensioneerden VVG afgelopen najaar weer deelnemers live en informeel met een kop koffie erbij kon spreken. 

Komend jaar hoop ik dat we, naast succesvolle digitale sessies, meer ruimte krijgen om ook ontmoetingen ‘in het echt’ te hebben. 

Heel graag tot ziens in 2022! Voor nu wens ik je via deze weg het allerbeste voor het komende jaar.

Columnist

Jochem Dijckmeester

Jochem Dijckmeester is de voorzitter van het bestuur en leidt werkgroepen over het nieuwe pensioenstelsel en de governance. Lid van het bestuur sinds 2016.

Wij gaan graag met je in gesprek

Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ideeën. Wij behandelen elkaar en onze deelnemers graag met respect. Wij hopen dat jij dat ook doet. Lees je onze huisregels even door? Dan houden we de dialoog hier zo prettig mogelijk.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.