Hartelijk dank voor alle reacties!

26 januari 2022

Jochem Dijckmeester

Het komt niet vaak voor dat een column zoveel reacties oproept als mijn vooruit- en terugblik aan het begin van het jaar. Die betrokkenheid bij Pensioenfonds PGB waardeer ik enorm. Hartelijk dank, voor al jullie reacties.

Ik haal er even een reactie uit. Ad van Steijn zei: “Een kleine verhoging lijkt misschien een strohalm maar die kan veel betekenen voor de meesten van ons. Het geeft wat vertrouwen in deze tijd waarin alles duurder en duurder wordt.”

Doe het nú
Elke maand is er een, zeiden enkele gepensioneerden. Doe nú wat kan. Wacht niet op de overgangsregels, ook al kan er dan misschien meer.

Dat is de stap die het bestuur heeft gezet: de pensioenen van alle mensen in ons pensioenfonds, pensioenontvangers, deelnemers en ex-deelnemers, gaan met 0,23% omhoog per 1 januari 2022. Daarbij hebben we jullie reacties meegewogen, maar ook aandacht gehad voor gesprekken die we op andere plekken hebben gevoerd. Bijvoorbeeld met ons verantwoordingsorgaan.

We realiseren ons, 0,23% is niet veel. Maar het is wel de allereerste keer sinds de financiële crisis in 2008 dat we de pensioenen kúnnen verhogen.

Dure boodschappen
Wat ik vaak heb gelezen in de reacties is: er zit genoeg geld in kas bij het pensioenfonds, dus doe wat meer dan een paar tienden. "Het tasje boodschappen wordt iedere week duurder", zegt Bas Los. Die oproep begrijpen we heel goed.

Maar het kan niet. Er zijn heel strikte regels in ons huidige stelsel, die zijn bedoeld om de pensioenen zo zeker mogelijk te maken. Pas als we met elkaar hebben afgesproken dat we meer onzekerheid accepteren, zoals in het nieuwe stelsel gaat gebeuren, kan dat veranderen. Dan gaan pensioenen vaker en meer omhoog, zo is de verwachting. En dan kun je het ook makkelijker opvangen als ze eens omlaaggaan. Want dat kan dan ook eerder gebeuren.  

We voelen de urgentie
Laat ik nog maar eens herhalen dat we echt heel graag de pensioenen willen verhogen. En we begrijpen ook dat mensen daar niet nog vijf jaar op willen wachten, tot het nieuwe stelsel mogelijk wordt ingevoerd.

De wetgeving om het nieuwe stelsel mogelijk te maken is er echter nog niet. Er komen overgangsregels aan, waarmee pensioenfondsen eerder en ruimer toeslag mogen geven. We hadden wat extra tijd genomen om te kijken of dit jaar met terugwerkende kracht iets extra’s mogelijk is. We denken dat dit geen eenvoudige discussie wordt. Er zullen strikte voorwaarden gelden. En we zullen de belangen van al onze deelnemers heel goed moeten wegen. Daar willen we niet op wachten of op vooruitlopen. Daarom zetten we nu al, met de nu geldende regels, een eerste kleine stap. En we kijken later dit jaar of er meer kan.

Onzekerheid
Tegenover het gevoel van urgentie bij gepensioneerden om meer toeslag te geven, staat ook onzekerheid, zo heb ik gemerkt. Martin Rotman zei: ben voorzichtig, want indexeren mag niet ten koste gaan van het toekomstige pensioen van mensen die nu midden in hun werkende leven staan. Ook via mijn whatsappgroep voor jongeren hoorde ik wat ongeruste geluiden.

Natuurlijk wil je niet over een aantal jaren geld tekortkomen, omdat je nu een te hoge toeslag hebt gegeven. Maar toeslag is óók belangrijk voor deelnemers die nog pensioen opbouwen en voor ex-deelnemers die pensioen bij ons hebben staan. We hebben zorgvuldig gekeken naar de dekkingsgraad, hoe deze zich ontwikkelt en het effect van deze toeslag daarop. Dit wegen we allemaal mee.  

Het gesprek gaat door
Want voorop staat dat ons beleid evenwichtig moet uitpakken voor alle doelgroepen. Het laatste woord over toeslag is nog niet gesproken. En ik zet het gesprek met jullie allen hierover graag voort.

 

Columnist

Jochem Dijckmeester

Jochem Dijckmeester is de voorzitter van het bestuur en leidt werkgroepen over het nieuwe pensioenstelsel en de governance. Lid van het bestuur sinds 2016.

Wij gaan graag met je in gesprek

Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ideeën. Wij behandelen elkaar en onze deelnemers graag met respect. Wij hopen dat jij dat ook doet. Lees je onze huisregels even door? Dan houden we de dialoog hier zo prettig mogelijk.

Reacties

Bevestig je e-mailadres. Daarna wordt jouw reactie definitief geplaatst. Je ziet hieronder een voorbeeld van jouw reactie.