Eerste Kamer akkoord met nieuwe pensioenwet

Op 30 mei ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp). Na jarenlange discussies en veel debatten gaan we nu dan echt samen op weg naar het nieuwe pensioen.  

31 mei 2023

Werkgevers en sectoren zijn nu aan zet 
De Eerste Kamer stemde op 30 mei over de nieuwe regels voor pensioen. Een meerderheid stemde voor de nieuwe wet (46 voor en 27 tegen). Dat betekent dat het nieuwe pensioenstelsel er nu echt gaat komen. Werkgevers en werknemers gaan samen aan de slag om keuzes te maken voor hun pensioenregeling. Binnen de nieuwe regels. Uiterlijk 1 oktober 2024 geef je de gemaakte keuzes aan ons door in een transitieplan. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met je accountmanager of de afdeling Relatiebeheer. 
 
Wat betekenen de nieuwe regels voor jouw werknemers? 
De belangrijkste verandering is dat iedereen straks pensioen opbouwt in een premieregeling. Jouw werknemers bouwen dan een individueel pensioenkapitaal op. Dat pensioenkapitaal beleggen we om ervoor te zorgen dat het groeit. Het persoonlijke pensioenvermogen beweegt dan mee met de beleggingsrendementen.   
 
Vanaf 2027 bouwen jouw werknemers pensioen op in de nieuwe regeling 
Minister Schouten stelde het uiterste transitiemoment in de Wtp uit naar 1 januari 2028. Daarmee kwam zij tegemoet aan een belangrijk bezwaar van de Eerste Kamer. Pensioenfonds PGB richt zich nog steeds op een overgang per 1 januari 2027 en verwacht dat ook te kunnen halen. Jochem Dijckmeester (bestuursvoorzitter) zegt hierover: Het is bij ons, met de vele partners waar we mee af moeten stemmen, belangrijk om het ritme te behouden. Ook merk ik in gesprekken met deelnemers dat zij behoefte hebben aan snel duidelijkheid over wat de pensioenverandering concreet zal betekenen. 

Bekijk onze speciale themapagina over het nieuwe pensioen

Wil je meer weten over de nieuwe regels voor pensioen? Wij houden je via onze themapagina Het Nieuwe Pensioen en onze digitale nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen over het nieuwe pensioen.