Pensioenfonds PGB start nieuw project met Netspar

Pensioenfonds PGB start vanaf februari 2022 samen met ROA (Universiteit Maastricht) met een nieuw Netspar project: The role of pensions for career decisions. Het project wordt gefinancierd door Instituut GAK. Initiatiefnemer en projectleider is Netspar-fellow Raymond Montizaan (UM). Henk Heek (Lead Client Innovation van de afdeling Strategisch Advies) speelt een verbindende rol voor Pensioenfonds PGB binnen het project.

7 maart 2022

Duurzame inzetbaarheid in relatie tot pensioenen
Het project is gericht op duurzame inzetbaarheid in relatie tot pensioenen. De recente pensioenhervormingen, technologische innovaties en de crisis van de vergrijzing hebben grote gevolgen voor onze samenleving. Deze veranderingen hebben de vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt veranderd en vormen een bedreiging voor de inzetbaarheid van werknemers tot aan hun pensioen.


Doel van het project
Het doel van dit project is drieledig. Ten eerste zal door middel van veldexperimenten antwoord worden gegeven op de vraag welke rol verschillende vormen van pensioeninformatievoorziening spelen bij ‘late career’ investeringen en spaarintenties. Ten tweede zal in detail onderzocht worden in hoeverre pensioenhervormingen in combinatie met technologische veranderingen van invloed zijn op het werkgelegenheids-, pensioen- en spaargedrag van oudere werknemers in Nederland. Ten slotte wordt onderzocht hoe werknemers gemotiveerd kunnen worden om te blijven investeren in hun menselijk kapitaal.

Wil je meer weten over dit project? Lees hier het hele interview met Raymond Montizaan en Henk Heek.