Vrijwillig pensioen opbouwen

Op deze pagina lees je wat vrijwillig voortzetten van jouw pensioenregeling betekent. Ook lees je wat het kost, wat de voorwaarden zijn en hoe je het regelt.

Wat is vrijwillige voortzetting?

Stopt jouw pensioenopbouw bij Pensioenfonds PGB? Dan kun je ervoor kiezen om zelf jouw pensioen bij ons voort te zetten. We noemen dat vrijwillige voortzetting.

Dit kan bijvoorbeeld alleen als jouw nieuwe werkgever geen pensioenregeling heeft of als jij, al dan niet tijdelijk, geen baan hebt.

 • Wat kost vrijwillige voortzetting?

  Het is duurder om zelf jouw pensioenregeling te betalen, dan toen je nog pensioen opbouwde via jouw werkgever. Je betaalt namelijk de héle premie zelf: jouw eigen deel én het deel dat jouw vorige werkgever voor jou betaalde. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van de pensioenregeling die je had. Om de premie te berekenen, gebruiken wij het salaris dat je kreeg toen je stopte bij jouw vorige werkgever. Ook kijken wij naar het aantal uren dat je toen werkte.

  Hoe hoog die totale jaarlijkse premie ongeveer is, zie je op jouw meest recente Uniform Pensioenoverzicht (UPO) onder 'Premie die jouw werkgever betaalde'. Het jaarlijks op te bouwen pensioen dat je voor deze jaarpremie terugkrijgt, vind je op jouw UPO onder 'factor A'.

 • Welk pensioen kan ik voortzetten?

  Jouw pensioenopbouw blijft hetzelfde als bij jouw vorige baan. Wij gebruiken jouw laatstverdiende salaris en het aantal uren dat je werkte. Je bent ook verzekerd voor partner- en wezenpensioen bij overlijden.

 • Wat zijn de voorwaarden van vrijwillige voortzetting?

  De voorwaarden voor vrijwillige voortzetting zijn:

  • Je kunt jouw pensioen niet vrijwillig voortzetten als jouw AOW-uitkering binnen 3 jaar ingaat. Tenzij je:
   • een loongerelateerde uitkering ontvangt, bijvoorbeeld een WW-uitkering of een WIA-uitkering;
   • inkomen uit arbeid verdient, maar géén pensioen opbouwt;
   • aantoont dat je om medische redenen niet kan werken.
  • Je bouwt nergens anders pensioen op.
  • Je kunt jouw pensioen maximaal 3 jaar vrijwillig voortzetten. Tenzij je uit een afvloeiingsregeling met jouw werkgever of in verband met arbeidsongeschiktheid een loongerelateerde uitkering ontvangt.
  • De vrijwillige voortzetting sluit aan op de datum dat je stopte bij jouw vorige werkgever.
  • Het verzoek voor vrijwillige voortzetting moet binnen negen maanden nadat je gestopt bent bij jouw vorige werkgever bij Pensioenfonds PGB zijn ingediend.


  Verandert er iets in jouw situatie dat van invloed is op de bovenstaande voorwaarden? Dan moet je de wijziging aan ons doorgeven.

Hoe stop ik met vrijwillige voortzetting?

Jouw pensioenregeling wordt automatisch 3 jaar voortgezet en stopt uiterlijk op jouw AOW-datum. Krijg je een nieuwe baan waardoor je weer pensioen opbouwt? Of wil je om een andere reden stoppen met vrijwillig pensioen opbouwen? Dan zeg je het zelf op. De opzegtermijn is 2 maanden.

Hoe regel ik vrijwillige voortzetting?

Je neemt hiervoor contact op met onze Klantenservice. Dat kan tot 9 maanden nadat je uit dienst bent gegaan.

Je stuurt ons een e-mail: ks@pensioenfondspgb.nl
Of je stuurt ons een brief. Je vindt ons adres op de contactpagina.