Aanmelden

Jouw pensioen naar Pensioenfonds PGB

Vanaf 1 januari 2021 zorgen wij voor je pensioen. Je kreeg over de overstap al informatie van BPF Reiswerk Pensioenen. Wij kijken ernaar uit om goed te zorgen voor je pensioen. Ook begrijpen we het dat je nog vragen hebt over de overstap en over hoe je pensioen er bij ons uitziet. Daarom hebben we hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. 


Algemene vragen
Waarom is mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB ondergebracht?
Je vorige pensioenfonds Reiswerk Pensioenen had het al langere tijd financieel moeilijk. Om je pensioen meer perspectief te geven, besloten cao-partijen in de reisbranche dat de toekomstige opbouw van je pensioen vanaf 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB plaatsvindt. Het bestuur van Reiswerk Pensioenen  heeft ook je opgebouwde pensioen tot 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB ondergebracht. Wil je meer weten over de aanleiding en de oorzaak van de overgang? Kijk dan op website Reiswerk Pensioenen.
Wie bepaalde dat mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB werd ondergebracht?
De cao-partijen in de reisbranche bepaalden waar de toekomstige opbouw van je pensioen plaatsvindt. Voor de pensioenen die tot 1 januari 2021 bij Reiswerk Pensioenen zijn opgebouwd, besloot het bestuur van Reiswerk Pensioenen deze bij Pensioenfonds PGB onder te brengen.
Waarom wordt mijn pensioen verlaagd?
Reiswerk Pensioenen liet jou eerder weten dat je pensioen wordt verlaagd. We begrijpen goed dat dit een vervelende mededeling is. De verlaging is helaas nodig om de overgang naar Pensioenfonds PGB mogelijk te maken. Pensioenfonds PGB stond er namelijk, op peildatum 30 november 2020, financieel gezien beter voor dan Reiswerk Pensioenen. Een verlaging voorkomt dat huidige deelnemers bij Pensioenfonds PGB erop achteruitgaan door de overgang. Ook als Reiswerk Pensioenen zelfstandig was gebleven, was een verlaging van de pensioenen op enig moment niet te voorkomen helaas.

Wil je meer weten over de aanleiding en de oorzaak? Kijk dan op reiswerkpensioenenstopt.nl.
Wanneer krijg ik meer informatie over de verlaging van mijn pensioen?
Je kreeg half januari 2021 een brief van Reiswerk Pensioenen met persoonlijke informatie over de verlaging. Zodat je weet wat het voor jouw pensioen betekent.

Wil je meer weten over de aanleiding en de oorzaak? Kijk dan op reiswerkpensioenenstopt.nl.
Wat voor fonds is Pensioenfonds PGB?
Pensioenfonds PGB is ontstaan in 1953 in Amsterdam. Dit als gevolg van een fusie tussen 3 pensioenfondsen uit de grafische branche, een branche die zich kenmerkt door een sterk gevoel van samen optrekken en samen zaken regelen. We bedienden vroeger alleen de grafische branche. De afgelopen jaren zijn we veranderd in een fonds voor werknemers en werkgevers uit 14 andere sectoren. Door die groei behalen we kostenvoordelen en zijn er meer mogelijkheden om te beleggen. In de eerste jaren sloten zich vooral bedrijven aan die verwant zijn aan de grafische sector, zoals uitgevers, de kartonnage- en drukinktfabrikanten. In de jaren daarna kwamen er ook andere sectoren bij, waaronder de baggeraars, zeevissers en de bloemen- en plantengroothandel. En nu verwelkomen we dus ook de reisbranche waarin je werkt of gewerkt hebt. We begrijpen als geen ander dat elke branche uniek is met eigen wensen. Daar spelen we op in. Nu en in de toekomst.
Wanneer krijg ik meer informatie van Pensioenfonds PGB?
Ben je werkgever? Dan kreeg je eind december 2020 van ons welkomstcommunicatie. Ben je deelnemer of krijg je een uitkering?  Dan kreeg je in januari 2021 meer informatie van ons, waarbij we onszelf even voorstelden. Zodat je weet wat wij voor je kunnen betekenen. En wat je van ons kunt verwachten in de loop van 2021.
Hoe is de financiële situatie van Pensioenfonds PGB?
Aan de dekkingsgraad zie je hoe wij er financieel voor staan. De dekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen. Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld om de pensioenen uit te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hoge dekkingsgraad is dus belangrijk. Onze actuele dekkingsgraad vind je hier
Welke beleggingsresultaten heeft Pensioenfonds PGB de afgelopen jaren behaald?
Over de afgelopen 10 jaar was het gemiddelde rendement 8,3%. Ons belegd vermogen op 30 september 2020 was € 30,1 miljard. In de tabel zie je de resultaten van de afgelopen 10 jaar.

​Jaar
Rendement
​2019
​   16,0%
​2018
​    -2,3%
​2017
​     6,7%
​2016
​   10,9%
​2015
​     1,4%
​2014
​   18,3%
​2013
​     1,7%
​2012
​   13,0%
​2011
​     6,6%
​2010
​   10,7%

Ik bouw(de) pensioen op
      
Hoe bouw ik vanaf 1 januari 2021 pensioen op?
Samen met je werkgever betaal je iedere maand voor je pensioen. Hoeveel dat is, zie je op je loonstrook. Dat was al zo bij Reiswerk Pensioenen en dat is bij ons ook zo. Zo bouw je pensioen op voor je oude dag: het ouderdomspensioen. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW. Dat is de uitkering die je later van de overheid krijgt. 

Je hebt een pensioenregeling waarbij je vooraf weet hoeveel pensioen je later kunt krijgen. Dat noemen we een uitkeringsovereenkomst. Hoeveel pensioen je krijgt, hangt af van 3 dingen. Dit zijn je salaris, hoe lang je meedoet aan de pensioenregeling en de kenmerken van de pensioenregeling. Over de belangrijkste kenmerken van je regeling, ontvang je eind februari informatie van ons. Je ziet dan ook wat de belangrijkste verschillen zijn met je regeling bij Reiswerk Pensioenen. Vanaf eind maart zie je ook via mijnpgbpensioen.nl precies hoe je pensioenregeling eruit ziet. Hoe mijnpgbpensioen.nl werkt, leggen wij je eind maart 2021 uit. 
Wanneer krijg ik informatie over het bedrag dat Reiswerk Pensioenen heeft overdragen?
In september ontvang je van Reiswerk Pensioenen hierover een brief. Eerder kreeg je te horen dat je deze in juli zou krijgen. Je ontvangt de informatie dus iets later. Dat komt omdat Reiswerk Pensioenen en Pensioenfonds PGB de bedragen goed willen controleren. 
In de brief die je krijgt, zie je de pensioenaanspraken die zijn overgedragen aan Pensioenfonds PGB. Daarna ontvang je van Pensioenfonds PGB een brief met daarin de bevestiging van de bedragen.
Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al voor 1 januari 2021 heb opgebouwd?
Je pensioen dat je tot 1 januari 2021 hebt opgebouwd bij Reiswerk Pensioenen komt ook over naar Pensioenfonds PGB. 
Hoeveel betaal ik voor mijn pensioen?
Samen met je werkgever betaal je voor jouw pensioen. Dat noemen we premie. De premie is een percentage van het deel van jouw salaris waarover je pensioen opbouwt: de pensioengrondslag. Welk percentage jouw werkgever betaalt en welk percentage jij, zie je hier. Je vindt daar ook beknopte informatie over jouw pensioenregeling. Je ziet op je loonstrookje hoeveel je betaalt.  
Moet ik iets doen als nieuwe deelnemer?
In het najaar van 2021 krijg je een overzicht van je overgenomen pensioenbedragen. Dat overzicht kun je vergelijken met het overzicht dat je eerder van Reiswerk Pensioenen kreeg. Op weg naar je pensioen begeleiden we je zo goed mogelijk en ontzorgen we je waar het kan. Op sommige momenten vragen we je om even stil te staan bij je pensioen. Bijvoorbeeld als er iets verandert in je leven. Denk aan scheiden of als je een nieuwe baan krijgt. Of als je keuzes moet maken voor je pensioen. 
 Kan ik mijn gegevens online bekijken?

Je pensioen vanaf 1 januari 2021 zie je op mijnpgbpensioen.nl
Je ziet op mijnpgbpensioen.nl het pensioen dat je bij ons opbouwt vanaf 1 januari 2021. Je logt in met je DigiD. Je ziet hier hoeveel je kunt krijgen als je met pensioen gaat (inclusief AOW). In de pensioenplanner zie je welke keuzes je hebt voor jouw pensioen. Je berekent daar ook wat die keuzes betekenen. Bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Of gedeeltelijk met pensioen wilt gaan. Via mijnpgbpensioen.nl geef je ook wijzigingen aan ons door, zoals een nieuw e-mailadres of bankrekeningnummer. Of dat je post digitaal of op papier wilt krijgen. Wil je meedenken in ons klantenpanel? Ook dat geef je door via mijnpgbpensioen.nl. 


Je eerder opgebouwde pensioen bij Rieswerk Pensioenen zie je op mijnpensioenoverzicht.nl

Je ziet jouw eerder opgebouwde pensioen bij Reiswerk Pensioenen terug op mijnpensioenoverzicht.nl . Je logt in met jouw DigiD. Je ziet hier de gegevens van 1 januari 2021. Is er na deze datum iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Ben je bijvoorbeeld gescheiden? In dat geval kloppen jouw pensioengegevens mogelijk niet. Aan het einde van dit jaar zie je daar wel de actuele gegevens. Je ziet dan ook op mijnpgbpensioen.nl het pensioen dat je via Reiswerk Pensioenen opbouwde en naar ons overkwam.

Waar zie ik mijn eerder opgebouwde pensioen bij Reiswerk Pensioenen? En zijn deze gegevens actueel?
Je ziet je eerder opgebouwde pensioen bij Reiswerk Pensioenen terug op mijnpensioenoverzicht.nl . Je logt in met je DigiD. Je ziet hier de gegevens van 1 januari 2021. Is er na deze datum iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Ben je bijvoorbeeld gescheiden? In dat geval kloppen je pensioengegevens mogelijk niet. Aan het einde van dit jaar zie je daar wel de actuele gegevens. 
Op mijnpgbpensioen.nl zie je in jouw persoonlijke omgeving het pensioen dat je bij ons opbouwt vanaf 1 januari 2021. Je logt in met je DigiD. Aan het einde van 2021 zie je daar ook jouw pensioen dat je eerder bij Reiswerk Pensioenen opbouwde.
Ik ga begin 2021 met pensioen, wat moet ik doen?
Je hoeft niets te doen. Wij krijgen van Reiswerk Pensioenen namelijk door dat je binnenkort met pensioen gaat. Wij nemen contact met je op over je pensionering. 
Wat betekent het dat mijn pensioen is omgezet van 67 naar 68?
Je pensioen is door de Reisbranche omgezet van 67 naar 68 jaar. Het gaat daarbij om de zogenoemde rekenleeftijd (of pensioenrichtleeftijd). Dit heeft geen invloed op de waarde van je pensioen. 

Deze rekenleeftijd hoeft niet hetzelfde te zijn als de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Bij Pensioenfonds PGB krijgt je standaard pensioen vanaf de maand waarin je voor het eerst AOW krijgt. Maar je kunt er bij ons ook voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. De keuze die je daarin maakt, heeft invloed op de hoogte van je pensioen. Als je eerder met pensioen gaat, krijg je minder pensioen. Als je later met pensioen gaat, krijg je meer.

Wil je meer informatie over de rekenleeftijd en het omzetten van pensioenpotjes? Kijk dan hier.  
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor je vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl.
Ik ben werkgever
Kan ik de webinar voor werkgevers terugkijken?
Ja, dat kan. Heb je je eerder aangemeld voor de webinar van 1 februari? Dan kun je de uitzending terugkijken via de terugkijklink die je kreeg via de mail. Heb je je niet eerder aangemeld? Dan kun je de uitzending ook terugzien via ons YouTube-kanaal.
Hoeveel premie betaal ik in 2021?
Je ziet op pensioenfondspgb.nl hoeveel premie jij en je werknemers betalen in 2021.
Je vindt daar ook meer informatie over je pensioenregeling.
Hoe ziet mijn pensioenregeling eruit?
Je vindt op pensioenfondspgb.nl meer informatie over de pensioenregeling in de sector en de premie die je betaalt in 2021. Uitgebreide informatie over de pensioenregeling op werkgeversniveau (via Pensioen 123) is binnenkort te bekijken op de website. Je krijgt daar eind januari bericht over.
Hoe geef ik mijn pensioengegevens door aan Pensioenfonds PGB?
Jij of je administratiekantoor stuurt iedere maand, of iedere 4 weken, je pensioengegevens naar ons. Dat noemen we je pensioenaangifte. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Je stuurt je pensioengegevens via UPA.  
Hoe werkt de uniforme pensioenaangifte (UPA)?
Je kreeg begin februari 2021 een brief van ons, waarin we je in stappen uitleggen wat jij, of je administratiekantoor, moet doen om je administratie op orde te maken. Je leest meer over UPA op pensioenfondspgb.nl/upa. Je vindt daar ook de veelgestelde vragen en een handleiding.
Hoe ga ik met loon- en dienstverbandcorrecties om die voor 2021 liggen?
Je kunt die wijzigingen aan ons doorgeven. Hoe je dat doet, lees je in de instructie van dit bestand.
Op het eerste tabblad lees je hoe je de wijzigingen aan ons doorgeeft.
Op het tweede tabblad vul je de gegevens in.

Heb je vragen?
Laat het ons weten. We helpen je graag. Je kunt ons bellen op 020 541 83 00 of mailen naar relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.
Wanneer krijg ik een nota?
Je krijgt een nota op basis van de actuele gegevens die je elke maand via UPA aanlevert. Daarmee is de kans op vervelende verrassingen klein.
Hoe regel ik een automatische incasso?
Een automatische incasso regel je door het machtigingsformulier in te vullen en naar ons toe te sturen. Onze adresgegevens staan op het formulier.
Kan ik een excedentregeling afsluiten voor mijn werknemers?
Ja, je kunt bij Pensioenfonds PGB een excedentregeling afspreken. In de basisregeling bouwen je werknemers pensioen op over hun fulltime pensioengevend jaarsalaris tot maximaal € 50.556. In onze excedentregeling bouwen je werknemers ook pensioen op over het salaris boven € 50.556, tot maximaal € 112.189 (bedrag 2021). Wil je weten wat de excedentregeling bij ons kost? Laat het ons weten: wij helpen je graag. Je kunt ons mailen via aansluiting@pensioenfondspgb.nl.
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor je vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op 020 541 83 00 of mailen via: relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.
Ik ben gepensioneerd
 Wanneer krijg ik informatie over mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB?
Je kreeg in januari een brief van ons. In de brief leggen we uit wanneer je pensioen van ons krijgt. Je kreeg ook een specificatie van het pensioen dat je van ons ontvangt.
Wanneer krijg ik informatie over het bedrag dat Reiswerk Pensioenen heeft overdragen?
In september ontvangt u van Reiswerk Pensioenen hierover een brief. Eerder kreeg u te horen dat u deze in juli zou krijgen. U ontvangt de informatie dus iets later. Dat komt omdat Reiswerk Pensioenen en Pensioenfonds PGB de bedragen goed willen controleren. In de brief die u krijgt, ziet u de pensioenaanspraken die zijn overgedragen aan Pensioenfonds PGB. Daarna ontvangt u van Pensioenfonds PGB een brief met daarin de bevestiging van de bedragen.
 Wanneer krijg ik mijn pensioen uitbetaald?
Wij maken jouw pensioen elke maand rond de 19de aan je over. Valt de 19e in het weekend? Dan betalen wij jouw pensioen de vrijdag ervoor. Wil je de data voor heel 2021 weten? Kijk dan hier. Mogelijk krijg je jouw pensioen de 1e maand enkele dagen later van ons. 
Wat betekent de overstap voor mijn pensioen?
Vanaf 1 januari 2021 verzorgen wij jouw pensioen. Je ontvangt dan pensioen van ons. 
Moet ik zelf iets regelen?
Nee, je hoeft zelf niets te regelen. Je krijgt automatisch pensioen van ons. 
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl.