Aanmelden

Overzicht

26 november 2018

Gemiste kans

​Nadat bekend werd dat het overleg in Den Haag over ons pensioenstelsel was mislukt, werden we in de dagen erna door een aantal van onze deelnemers gebeld, omdat ze zich ongerust maakten.

09 oktober 2018

Een pensioenfonds is geen bedrijf

Onder mijn vorige column Een schot voor de boeg stonden interessante reacties. Een paar ervan trokken mijn bijzondere aandacht omdat het pensioenfonds erin werd bekeken als een bedrijf.

30 augustus 2018

Een schot voor de boeg

Invloed uitoefenen met pensioengeld. Dat kan. En dat doen we als pensioenfonds ook. Maar de vraag is hoe ver we daarmee gaan.

13 juni 2018

De kop is er af

Mijn eerste honderd dagen bij ons pensioenfonds zitten erop. Eerst als kandidaat-bestuurslid en na goedkeuring door DNB als officieel lid van het pensioenbestuur.

24 april 2018

Heeft drie jaar besturen in de pensioensector mij 10 jaar ouder gemaakt?

Een gesprek met een paar collega-bestuurders veroorzaakte laatst bijna een vroege midlifecrisis…. Want al was ik zelf nog in de veronderstelling “jong” te zijn, misschien dacht mijn omgeving daar heel anders over. Was ik ongemerkt “oud” geworden…?

20 maart 2018

Wat we als pensioenfonds van pindakaas kunnen leren

De vraag ‘Wil je meer keuzevrijheid?’ beantwoorden de meeste mensen met ‘ja’. Zelf kunnen kiezen, klinkt aantrekkelijk. Maar is dit wel zo logisch?

11 januari 2018

Waarom wij de pensioenen niet kunnen verhogen

Waarom kunnen wij de pensioenen niet verhogen? Dat is een van de vragen die ons het meest wordt gesteld.

17 november 2017

Een pensioen met of zonder buffer

Het onderwerp pensioen in het regeerakkoord leeft! Ik duik nu graag wat meer de diepte in. Want hoe kunnen we kijken naar de ‘buffer’?

19 oktober 2017

Het pensioen van de ‘gewone normale’ Nederlander

De ‘gewone normale’ Nederlander wil een meer persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling en hij wil af van de doorsneepremie.

31 augustus 2017

Neem tijd voor uw pensioen

Na zes jaar nog hetzelfde advies: neem eens goed de tijd om naar uw pensioen te kijken. Het is uw geld en uw toekomst!