Aanmelden

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te beleggen.

Pensioenfonds PGB vindt het belangrijk dat beleggingen een goed rendement hebben én maatschappelijk verantwoord zijn. Daarom beleggen we volgens de Global Compact Principles van de Verenigde Naties.

Zo willen wij niet beleggen in bedrijven die zich niet houden aan de internationaal erkende mensenrechten of controversiële wapens maken. We hebben ons beleid in 2017 uitgebreid. Dat deden we op basis van een onderzoek onder deelnemers.


Actief in gesprek en stemmen

Als belegger willen wij erop kunnen vertrouwen dat bedrijven goed omgaan met de belangen van beleggers. Daarom willen we als dat nodig is actief in gesprek gaan met de bedrijven waarin wij beleggen en onze stem uitbrengen op aandeelhoudersvergaderingen. Ook vinden we het belangrijk om in gesprek te zijn over onderwerpen die onze deelnemers heel belangrijk vinden, zoals arbeidsomstandigheden of beloningsbeleid. Dit doen we via een gespecialiseerd bureau.  


Uitsluiten van bedrijven

Pensioenfonds PGB wil niet beleggen in bedrijven die zich niet houden aan de Global Compact Principles van de Verenigde Naties. Elk kwartaal krijgen we van Sustainanalytics een lijst van bedrijven die zich niet aan deze principes houden.

 

Beleggen wij op dat moment rechtstreeks in zo'n bedrijf, dan verkopen we die aandelen en/of obligaties. Tenzij we het zinvol vinden om eerst het gesprek aan te gaan. Het belang van de deelnemers staat hierbij voorop. Beleggen we via een beleggingsfonds in zo'n bedrijf? Dan gaan we het gesprek aan met het fonds.

 

In 2017 hebben we de lijst met bedrijven waarin we niet willen investeren uitgebreid. Uit het onderzoek onder onze deelnemers blijkt dat zij liever niet willen dat hun pensioengeld wordt gebruikt voor beleggingen in wapens en tabak. Er wordt daarom niet meer belegd in tabaksfabrikanten en producenten van verarmd uranium en fosfor. Clusterbommen, chemische en biologische wapens en kinderarbeid waren al redenen om niet te investeren in bedrijven. Kernwapenfabrikanten zijn deels uitgesloten vanaf 2017. In 2018 zijn bedrijven die vuurwapens verkopen aan burgers toegevoegd aan de lijst met bedrijven waarin we niet willen investeren.

Bekijk de lijst met uitgesloten bedrijven.


Ondertekenaar UNPRI

Pensioenfonds PGB houdt zich ook aan de UNPRI, de Principles for Responsible Investing. Via deze principes van de Verenigde Naties beloven we om bij het beleggen rekening te houden met milieu, arbeids- en mensenrechten en goed bestuur. En om hierover open te informeren. Zowel het pensioenfonds als de meeste vermogensbeheerders die voor ons werken hebben de UNPRI ondertekend. 

Bekijk de uitleg over UNPRI

 

 Inhoudseditor ‭[2]‬

 Inhoudseditor ‭[1]‬

Snel naar:

   Engagementresultaten:

 

   Gerelateerde nieuwsberichten

 Beleid duurzaam beleggen aangepast