Aanmelden

Waardeoverdracht

Je kunt het pensioen dat je ergens anders hebt opgebouwd, meenemen naar ons. Dit noemen we pensioen waardeoverdracht (pensioen meenemen). Je kunt jouw pensioen bij ons ook meenemen naar een andere pensioenuitvoerder.


Waardeoverdracht is op dit moment weer mogelijk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg namelijk in april tot 100,8%.
In ons nieuwsbericht lees je hier meer over.

Jouw pensioen meenemen naar ons
Heb je ergens anders pensioen opgebouwd via jouw vorige werkgever(s)? Dan kun je dit pensioen meenemen naar ons. We noemen dat waardeoverdracht.

 

Wanneer is het verstandig om jouw pensioen mee te nemen?
Of het verstandig is om jouw pensioen mee te nemen, hangt af van jouw vorige pensioenregeling. En van jouw persoonlijke situatie en wensen. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat jouw pensioen op één plek staat. Maar soms zijn er ook nadelen. Bij jouw keuze kun je letten op het volgende:

1. Wat zijn de verschillen tussen jouw oude en nieuwe pensioenregeling?
Elke pensioenregeling is verschillend. Daarom is het belangrijk dat je jouw oude en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijkt. Je kan op deze punten letten:
- Wanneer kun je met pensioen?
- Welke keuzes kun je maken als je met pensioen gaat?
- Wat is er geregeld voor jouw partner als je overlijdt?
- Loop je in jouw vorige regeling beleggingsrisico?
- Wordt jouw pensioen elk jaar verhoogd (indexatie)?
- Hoe hoog is de dekkingsgraad van jouw oude en nieuwe pensioenuitvoerder? Hier vind je informatie over onze dekkingsgraad.

Bovenstaande lijst is niet uitputtend. Wij kunnen niet voor jou bepalen of het aantrekkelijk is om jouw pensioen mee te nemen en mogen daarover geen advies doen. Neem hiervoor contact op met een onafhankelijk adviseur.
Zo neem je jouw pensioen mee 
Het meenemen van jouw pensioen duurt gemiddeld zo’n 6 tot 12 maanden. Soms duurt het langer. Bijvoorbeeld als de dekkingsgraad van één van jouw oude pensioenuitvoerders lager is dan 100%. Dan is waardeoverdracht tijdelijk niet toegestaan.

Stap 1: Je vraagt ons om een voorstel
Je logt met jouw DigiD in op mijnpgbpensioen.nl. Je logt in met jouw DigiD mét sms-controle. Je kunt de sms-controle activeren via mijn.digid.nl. In het startscherm van mijnpgbpensioen.nl achter ‘Wil je pensioen meenemen naar ons?’ klik je op ‘Vraag een voorstel aan’. Hier geef je aan bij welke pensioenuitvoerder(s) je pensioen hebt opgebouwd en wat jouw polis-/ registratienummer bij die pensioenuitvoerder is. Je vraagt vervolgens per pensioenuitvoerder een voorstel op.

Stap 2: Wij nemen contact op met jouw oude pensioenfonds of -verzekeraar
Wij vragen jouw oude pensioenuitvoerder om de waarde van jouw opgebouwde pensioen. Soms duurt het even voordat wij antwoord krijgen.

Stap 3: Je krijgt een voorstel van ons
Als wij antwoord hebben, rekenen wij uit hoeveel pensioen je bij ons kunt krijgen voor de waarde van jouw pensioen bij jouw oude pensioenuitvoerder. Je krijgt dan een voorstel van ons. Op basis van dit voorstel kun je beslissen of je ervoor kiest om jouw pensioen mee te nemen.

Stap 4: Je geeft het aan ons door of je akkoord gaat
Heb je jouw keuze gemaakt? Dan vul je het formulier bij het voorstel in. En je zet jouw handtekening. Heb je een partner? Dan zet jouw partner ook een handtekening. Daarna stuur je het voorstel aan ons terug.

Stap 5: Je krijgt een brief als jouw waardeoverdracht klaar is
Ga je akkoord met ons voorstel? Dan nemen wij contact op met jouw oude pensioenuitvoerder(s). Die maakt dan de waarde van jouw pensioen aan ons over. Zodra wij de overdracht van jouw pensioen hebben verwerkt, krijgt je een brief van ons.

Jouw pensioen meenemen naar een andere pensioenuitvoerder
Je kunt jouw pensioen bij ons ook meenemen naar een andere pensioenuitvoerder. Je krijgt dan later geen pensioen meer van ons, maar van jouw andere pensioenuitvoerder.

Heb je pensioen bij ons staan (vanaf € 503,24 bruto per jaar)?
En bouw je geen pensioen meer bij ons op? Dan vraag je een waardeoverdracht aan bij jouw nieuwe pensioenuitvoerder.
Heb je een klein pensioen van € 2 tot € 503,24 bruto per jaar?
En bouw je geen pensioen meer bij ons op? Dan dragen wij jouw pensioen automatisch over naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder. Je hoeft daarvoor niets te doen. Zo zorgen we ervoor dat jouw pensioen bij ons en het pensioen dat je bij jouw nieuwe pensioenuitvoerder opbouwt straks onder één dak staan. Zodra de automatische overdracht van jouw pensioen wordt uitgevoerd, krijg je een brief van ons. En zodra de automatische overdracht is afgerond, krijg je daarover bericht van jouw nieuwe pensioenuitvoerder.

Heb je een klein pensioen en (nog) geen nieuwe pensioenuitvoerder?
Ook dan hoef je niets te doen. Wij controleren dan namelijk in een periode van 5 jaar of je (alsnog) een nieuwe pensioenuitvoerder hebt. Als wij in die periode een pensioenuitvoerder vinden, maken we alsnog jouw pensioen automatisch over naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder. Heb je na 5 jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder? Dan blijft jouw pensioen bij ons staan.

Heb je een heel klein pensioen bij ons, lager dan € 2 bruto per jaar?
En bouw je geen pensioen meer bij ons op? Dan vervalt jouw pensioen automatisch op grond van de wet. Het bedrag vloeit dan terug in de gezamenlijke pot van het pensioenfonds. Op die manier hebben alle deelnemers bij ons er voordeel van.

 Inhoudseditor