Aanmelden

Extra ouderdomspensioen

Je kunt extra ouderdomspensioen opbouwen over jouw salaris tot € 112.189 (bedrag 2021). 
Via jouw werkgever betaal je dan een bedrag om extra pensioen van op te bouwen. Dat kan elke maand, maar ook in één keer. Met dat geld bouw je pensioenkapitaal op in de regeling ‘PGB Ouderdomspensioen Plus’. 

Je weet vooraf niet hoeveel extra pensioen je krijgt
Wij beleggen jouw pensioenkapitaal. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat jouw kapitaal groeit. Hoe hoog jouw kapitaal uiteindelijk is, hangt af van hoeveel je inlegt, de kosten die we maken en onze beleggingsresultaten. Houd er rekening mee dat het rendement ook negatief kan zijn. Je weet vooraf dus niet hoeveel extra pensioen je krijgt. 

Wij kopen van jouw kapitaal extra pensioen
Wij zetten vanaf 10 jaar voordat je met pensioen gaat ieder jaar een stukje van jouw kapitaal om in ouderdomspensioen. 

Hoeveel extra pensioen kun je opbouwen? 
Volgens de wet mag je elk jaar belastingvrij een bedrag aan pensioen opbouwen. Dat noemen we fiscale ruimte. Als je in een jaar niet jouw volledige ruimte gebruikt, mag je zelf extra pensioen opbouwen. In Pensioen 1-2-3 lees je hoe je extra pensioenkapitaal bij ons opbouwt. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je besluit een extra bedrag in te leggen.

Je kunt iedere maand een bedrag inleggen
Het is mogelijk om iedere maand een extra bedrag te storten. Je betaalt deze premie van jouw brutosalaris. Je betaalt jouw extra inleg via jouw werkgever.

Heb je een middelloonregeling? Je berekent op mijnpgbpensioen.nl hoeveel extra pensioen je kunt opbouwen en wat dat kost. Heb je een beschikbare premieregeling? Neem dan contact met ons op via 020 541 8200 of via ks@pensioenfondspgb.nl. Wij rekenen dan voor je uit wat je extra kunt opbouwen en wat dat kost.

Deze risico’s loop je met jouw kapitaal
Wij beleggen jouw pensioenkapitaal voor jou. Dat betekent dat de waarde van jouw kapitaal meebeweegt met de beleggingsresultaten. Je loopt ook een renterisico. Is de rente laag op het moment dat wij pensioen inkopen van jouw kapitaal? Dan krijg je minder pensioen dan je misschien dacht. Is de rente hoog? Dan krijg je juist meer pensioen. Wij kopen jaarlijks in stapjes pensioen in van jouw kapitaal. Dit doen we vanaf je 58e. Zo spreiden wij de risico’s, zoals het beleggingsrisico en het risico op een lage rente. 

Dit gebeurt er met jouw kapitaal als je overlijdt 
Wat er gebeurt met jouw kapitaal, hangt af van jouw situatie:
- Je hebt een partner.
  Wij gebruiken jouw kapitaal om pensioen voor jouw partner in te kopen. 
- Je hebt geen partner, maar wel kinderen.
  Zijn jouw kinderen jonger dan 18 of tussen de 18 en 27 en studeren ze nog? Dan gebruiken wij jouw kapitaal om
   pensioen voor jouw kinderen te kopen.

- Je hebt geen partner en kinderen.
  Jouw kapitaal vervalt. Andere familieleden of vrienden krijgen dus géén pensioen van ons.

Is jouw werkgever bij ons aangesloten vóór 1 januari 2020?
Dan kun je er ook voor kiezen om extra ouderdomspensioen op te bouwen in de regeling PGB Pensioen Plus. Deze regeling verschilt op 3 punten van de regeling PGB Ouderdomspensioen Plus. Je leest hier meer over deze verschillen en wat dit voor jou betekent.

Zo regel je de opbouw van extra pensioen 
Heb je een middelloonregeling? Je regelt de opbouw van extra pensioen via mijnpgbpensioen.nl. Heb je een beschikbare premieregeling? Neem dan contact met ons op via 020 541 82 00 of via ks@pensioenfondspgb.nl. 

Zo stop je de opbouw van extra pensioen
Je stopt automatisch met het opbouwen van extra pensioen als je weggaat bij jouw werkgever, met pensioen gaat of AOW krijgt. Je kan zelf ook stoppen met het opbouwen van extra pensioen. Dat gaat via jouw werkgever.

 Inhoudseditor

Snel naar: