Aanmelden

 

 

Ik ben deelnemer (geweest)


Uw pensioen meenemen

U kunt het pensioen meenemen dat u ergens anders heeft opgebouwd.

Heeft u via uw vorige werkgever(s) ook pensioen opgebouwd? Dan kunt u dit pensioen meenemen naar ons. We noemen dat waardeoverdracht.

Wanneer is het verstandig om uw pensioen mee te nemen?
Soms is het verstandig om uw pensioen mee te nemen. Bijvoorbeeld omdat u wilt dat uw pensioen op 1 plek staat. Maar soms zijn er ook nadelen. Het is daarom belangrijk dat u een aantal dingen let:

1. Wat zijn de verschillen tussen uw oude en nieuwe pensioenregeling?
Elke pensioenregeling is verschillend. Daarom is het belangrijk dat u uw oude en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijkt. U let op deze punten:
- Welke keuzes kunt u maken als u met pensioen gaat?
- Wat is er geregeld voor uw partner als u overlijdt?
- Weet u vooraf hoeveel pensioen u later kunt krijgen?
- Wordt uw pensioen elk jaar verhoogd?

2. Hoe hoog is de dekkingsgraad van uw oude en nieuwe pensioenfonds?
U ziet aan de dekkingsgraad of een pensioenfonds financieel gezond is of niet. Is de dekkingsgraad 100%? Dan heeft een pensioenfonds precies genoeg geld om alle pensioenen te betalen. Maar pensioenfondsen mogen uw pensioen pas verhogen als de dekkingsgraad hoger is dan 110%.

Voor een verzekeraar geldt geen dekkingsgraad.
Zo neemt u uw pensioen mee 
Het meenemen van uw pensioen duurt gemiddeld zo’n 6 tot 12 maanden. Soms duurt het langer. Bijvoorbeeld als de dekkingsgraad van 1 van de pensioenfondsen lager is dan 100%. Dan is waardeoverdracht tijdellijk niet toegestaan.

Stap 1: U vraagt ons om een voorstel
U logt met uw DigiD in op mijnpgbpensioen.nl. Daar klikt u op de knop ‘Mijn pensioen meenemen’. U vult uw gegevens in en klikt op verzenden.

Stap 2: Wij nemen contact op met uw oude pensioenfonds of -verzekeraar
Wij vragen uw oude pensioenuitvoerder om de waarde van uw opgebouwde pensioen. Soms duurt het even voordat wij antwoord krijgen.

Stap 3: U krijgt een voorstel van ons
Als wij antwoord hebben, rekenen wij uit hoeveel pensioen u bij ons kunt krijgen voor de waarde van uw pensioen bij uw oude pensioenuitvoerder. U krijgt dan een voorstel van ons.

Stap 4: U geeft het aan ons door of u akkoord gaat
Heeft u uw keuze gemaakt? Dan vult u het formulier bij het voorstel in. En u zet uw handtekening. Heeft u een partner? Dan zet uw partner ook een handtekening. Daarna stuurt u het voorstel aan ons terug.

Stap 5: U krijgt een brief als uw waardeoverdracht klaar is
Gaat u akkoord met ons voorstel? Dan nemen wij contact op met uw oude pensioenuitvoerder. Die maakt dan de waarde van uw pensioen aan ons over. Zodra wij het geld hebben, krijgt u een brief van ons.

Waardeoverdracht; Overdracht