Aanmelden

Misverstanden over pensioen

Hoe zit het nu écht 

Maakt u zich – net als bijna 60% van onze deelnemers – wel eens zorgen over uw pensioen? Heeft u ook wel een vragen als “Is er straks nog wel pensioen voor mij over? Wanneer wordt mijn pensioen nu eindelijk eens verhoogd? Is er iets geregeld voor mijn partner als ik overlijd?”.
Wij merken dat onze deelnemers zich soms voor niets zorgen maken hierover. Daarom ziet u hieronder enkele veelvoorkomende misverstanden over pensioen. En leest u hoe het écht zit. Wij kunnen misschien niet alle zorgen over pensioen wegnemen, maar de belangrijkste misverstanden hopelijk wel.


Misverstand 1: "Er is geen geld meer in de pot als ik met pensioen ga.”
Dat is niet waar. Als een pensioenfonds een dekkingsgraad van 100% of hoger heeft, is er genoeg geld in kas om de pensioenen te betalen. Nu en in de toekomst. De dekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen. Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld om de pensioenen uit te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hoge(re) dekkingsgraad is dus belangrijk.
Misverstand 2: “Ik betaal pensioenpremie voor de mensen die nu pensioen krijgen”
Veel mensen denken dat ze pensioenpremie betalen voor de gepensioneerden van nu. Dat is niet zo. Met de pensioenpremie van u en uw werkgever, betaalt u voor uw eigen pensioen.  U heeft dus eigenlijk uw eigen pensioenpot voor later.

De AOW die u van de overheid krijgt, is anders. Met de premie van de werkenden van nu betaalt de overheid de AOW van de huidige gepensioneerden. Daar komt waarschijnlijk ook dit misverstand vandaan.
Misverstand 3: “Ik kan beter mijn pensioenpremie zelf beleggen”
Voor de gemiddelde Nederlander is het erg lastig om over een langere periode hetzelfde rendement te halen als een pensioenfonds. Dat komt omdat wij voor veel deelnemers tegelijk beleggen. Wij delen zo de kosten voor beleggen, maar ook de risico’s van beleggen.

Een enkele keer zit er een jaar bij dat wij verlies maken op de beleggingen. Zoals afgelopen jaar. Toen ging de beurs onderuit aan het einde van het jaar. Maar meestal zijn onze rendementen goed. Zo haalden wij de afgelopen 10 jaar een rendement van gemiddeld ruim 8% per jaar. 

Wilt u meer weten over hoe wij beleggen? Klik dan hier voor meer informatie of bekijk onderstaand filmpje dat we hierover hebben gemaakt.

 


Misverstand 4: “Ik krijg vast minder aan pensioen terug dan ik aan pensioenpremie heb betaald”
Dat is onjuist. Gemiddeld krijgt u 3 tot 4 keer zoveel pensioen uitgekeerd dan u samen met uw werkgever aan premie heeft betaald. Hoeveel dit precies is, hangt onder meer af van uw geboortejaar, uw salaris en hoelang u deelneemt aan onze pensioenregeling
Misverstand 5 : “Mijn pensioenfonds verhoogt mijn pensioen ieder jaar automatisch”
Het verhogen van de pensioenen (indexatie) is helaas niet vanzelfsprekend en dus ook geen recht. Wij mogen de pensioenen alleen verhogen als wij daar voldoende geld voor hebben. Dat staat zo in de wet. Onze financiële positie (ofwel de dekkingsgraad) moet daar goed genoeg voor zijn.

De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond wij zijn. Als onze dekkingsgraad 110% of hoger is, mogen wij de pensioenen verhogen. De afgelopen jaren hebben wij de pensioenen helaas niet kunnen verhogen. Maar we hebben de pensioenen gelukkig ook nog nooit hoeven verlagen. De kans dat wij uw pensioen de komende jaren moeten verlagen was op 1 januari 2019 klein. Helaas is  de kans daarna toegenomen door de verlaging van de rente.
Wilt u meer weten over onze financiële positie en de kans op verhoging of verlaging kijk dan hier.

Misverstand 6: "Mijn pensioen is 70% van mijn laatste verdiende salaris"
Helaas is dat niet waar. De meeste deelnemers kunnen maximaal 70% van hun gemiddelde salaris opbouwen. Hoeveel pensioen u later krijgt, hangt af van uw salaris, hoe lang u pensioen opbouwt en hoe uw pensioenregeling eruitziet.

Maar uw persoonlijke situatie telt ook mee. Bent u bijvoorbeeld minder gaan werken? Of bent u gescheiden? Dan is uw pensioen waarschijnlijk lager. Wilt u weten hoe uw pensioen ervoor staat? Kijk dan op mijnpgbpensioen.nl.

U ziet daar hoeveel pensioen u later netto per maand kunt krijgen, inclusief uw AOW. Zodat u nú al wat extra’s kunt regelen, als u denkt dat u later te weinig inkomen heeft.

Misverstand 7: “Mijn partner krijgt het partnerpensioen als ik met pensioen ga”
Partnerpensioen is een pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. Dus niet als u met pensioen gaat. Ook niet als uw partner met pensioen gaat. Hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt als u overlijdt, is afhankelijk van uw pensioenregeling en uw situatie.

Op mijnpgbpensioen.nl ziet u hoe het partnerpensioen voor u is geregeld. Bent u getrouwd of een geregistreerd partner? Dan weten wij wie uw partner is. Is dat niet het geval? Meld uw partner dan aan bij ons. Ook dit doet u via mijnpgbpensioen.nl.

Klik hier voor meer informatie over partnerpensioen of hoe u uw partner aanmeldt. Of bekijk hieronder ons filmpje over partnerpensioen. In nog geen 2 minuten leggen we uit wat we doen voor uw partnerpensioen!