Aanmelden

Jouw pensioen naar Pensioenfonds PGB

Vanaf 1 januari 2021 zorgen wij voor jouw pensioen. Je kreeg over de overstap al informatie van Bpf AVH . Wij kijken ernaar uit om goed te zorgen voor jouw pensioen. Ook begrijpen we het dat je nog vragen heeft over de overstap en over hoe jouw pensioen er bij ons uitziet. Daarom hebben we hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. 


Algemene vragen
Waarom is mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB ondergebracht? 
Jouw vorige pensioenfonds AVH had het al langere tijd financieel moeilijk. Om jouw pensioen meer perspectief te geven, besloten cao-partijen in de sectoren van de agrarische voedselvoorzieningshandel dat de toekomstige opbouw van jouw pensioen vanaf 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB plaatsvindt. Het bestuur van AVH heeft ook jouw opgebouwde pensioen tot 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB ondergebracht. 

Wil je meer weten over de aanleiding en de oorzaak van de overgang? Kijk dan op bpfavh.nl.
Wie bepaalde dat mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB werd ondergebracht?
De cao-partijen in de sectoren van de agrarische voedselvoorzieningshandel bepaalden waar de toekomstige opbouw van jouw pensioen plaatsvindt. Voor de pensioenen die tot 1 januari 2021 bij AVH Pensioenen zijn opgebouwd, besloot het bestuur van AVH Pensioenen deze bij Pensioenfonds PGB onder te brengen.
Waarom wordt mijn pensioen verlaagd?
Bpf AVH liet je eerder weten dat jouw pensioen wordt verlaagd. We begrijpen dat dit een vervelende mededeling was. De verlaging is helaas nodig om de overgang naar Pensioenfonds PGB mogelijk te maken. Pensioenfonds PGB stond er namelijk financieel beter voor dan Bpf AVH. Een verlaging voorkomt dat andere deelnemers bij Pensioenfonds PGB erop achteruitgaan door de overgang. 

Goed om te weten: ook als Bpf AVH niet naar Pensioenfonds PGB was gegaan en zelfstandig verder ging, zouden zij de pensioenen in de toekomst moeten verlagen. De financiële situatie van het Bpf AVH was niet goed genoeg om alle pensioenen in de toekomst volledig te kunnen betalen.

De verlaging wordt gespreid over 10 jaar. De eerste verlaging van 2% gaat in per 1 januari 2021. Het definitieve jaarlijkse percentage stellen Pensioenfonds PGB en Bpf AVH (in liquidatie) in de loop van 2021 vast. Dit vaste percentage is waarschijnlijk minder dan 2%. De situatie op 31 december 2020 is daarbij bepalend.

Wil je meer weten over de aanleiding en de oorzaak? Kijk dan op bpfavh.nl/overstap.
Waar zie ik mijn eerder opgebouwde pensioen bij Bpf AVH? En zijn deze gegevens actueel?

Je ziet jouw eerder opgebouwde pensioen bij Bpf AVH terug op mijnpensioenoverzicht.nl. Jelogt in met jouw DigiD. Je ziet hier de gegevens die we op 1 januari 2021 kregen van Bpf AVH. Goed om te weten voor je: jouw opgebouwde pensioen is per 1 januari 2021 met 2% gekort. Over de korting kreeg je eerder een brief van Bpf AVH. Bij het te bereiken pensioen dat je op mijnpensioenoverzicht.nl ziet, is al rekening gehouden met de totale voorlopige korting van 16%. 

Is er na 1 januari 2021 iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Ben je bijvoorbeeld gescheiden? In dat geval kloppen jouw pensioengegevens mogelijk niet. Aan het einde van dit jaar zie je daar wel de actuele gegevens.


Op mijnpgbpensioen.nl zie je in jouw persoonlijke omgeving het pensioen dat je bij ons opbouwt vanaf 1 januari 2021. Je logt in met jouw DigiD. Aan het einde van 2021 zie je daar ook jouw pensioen dat je eerder bij Bpf AVH opbouwde.

Wat voor fonds is Pensioenfonds PGB?
Pensioenfonds PGB is ontstaan in 1953 in Amsterdam. Dit als gevolg van een fusie tussen 3 pensioenfondsen uit de grafische branche, een branche die zich kenmerkt door een sterk gevoel van samen optrekken en samen zaken regelen. We bedienden vroeger alleen de grafische branche. De afgelopen jaren zijn we veranderd in een fonds voor werknemers en werkgevers uit 14 andere sectoren. Door die groei behalen we kostenvoordelen en zijn er meer mogelijkheden om te beleggen. In de eerste jaren sloten zich vooral bedrijven aan die verwant zijn aan de grafische sector, zoals uitgevers, de kartonnage- en drukinktfabrikanten. In de jaren daarna kwamen er ook andere sectoren bij, waaronder de baggeraars, zeevissers en de bloemen- en plantengroothandel. En nu verwelkomen we dus ook de agrarische sector waarin je werkt of gewerkt hebt. We begrijpen als geen ander dat elke branche uniek is met eigen wensen. Daar spelen we op in. Nu en in de toekomst.
Wanneer krijg ik meer informatie van Pensioenfonds PGB?
In januari 2021 kreeg je van ons welkomstcommunicatie, waarbij we onszelf even voorstelden aan jou. Zodat je weet wat wij voor je kunnen betekenen. En wat je van ons kunt verwachten in de loop van 2021.
Hoe is de financiële situatie van Pensioenfonds PGB?
Aan de dekkingsgraad zie je hoe wij er financieel voor staan. De dekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen. Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld om de pensioenen uit te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hoge dekkingsgraad is dus belangrijk. Onze actuele dekkingsgraad vind je hier.
Welke beleggingsresultaten heeft Pensioenfonds PGB de afgelopen jaren behaald?
Over de afgelopen 10 jaar was het gemiddelde rendement 8,3%. Ons belegd vermogen op 30 september 2020 was € 30,1 miljard. In de tabel zie je de resultaten van de afgelopen 10 jaar.

​Jaar
Rendement
​2019
16,0%​
​2018
​  -2,3%
2017​
​   6,7%
​2016
 10,9%​
​2015
​   1,4%
​2014
 ​18,3%
​2013
​   1,7%
2012​​ 13,0%
2011​​   6,6%
2010
​ 10,7%
Ik bouw(de) pensioen op

Hoe bouw ik vanaf 1 januari 2021 pensioen op?
Samen met jouw werkgever betaal je iedere maand voor jouw pensioen. Hoeveel dat is, zie je op jouw loonstrook. Dat was al zo bij Bpf AVH en dat is bij ons ook zo. Zo bouw je pensioen op voor jouw oude dag: het ouderdomspensioen. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW. Dat is de uitkering die je later van de overheid krijgt.

Je hebt een pensioenregeling waarbij je vooraf weet hoeveel pensioen je later kunt krijgen. Dat noemen we een uitkeringsovereenkomst. Hoeveel pensioen je krijgt, hangt af van 3 dingen. Dit zijn jouw salaris, hoe lang je meedoet aan de pensioenregeling en de kenmerken van de pensioenregeling. Over de belangrijkste kenmerken van jouw regeling, ontvang je eind februari informatie van ons. Je ziet dan ook wat de belangrijkste verschillen zijn met jouw regeling bij Bpf AVH. Vanaf eind maart zie je ook via mijnpgbpensioen.nl precies hoe jouw pensioenregeling er uit ziet. Hoe dat werkt, leggen wij je eind maart uit.
Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al voor 1 januari 2021 heb opgebouwd?
Jouw pensioen dat je tot 1 januari 2021 heeft opgebouwd bij Bpf AVH komt ook over naar Pensioenfonds PGB. Dit pensioen wordt gespreid over 10 jaar gekort omdat Bpf AVH er financieel minder goed voor staat dan Pensioenfonds PGB. Wil je meer weten over de reden van de korting? Kijk dan op de website van Bpf AVH.
Hoeveel betaal ik voor mijn pensioen?
Samen met jouw werkgever betaal je voor jouw pensioen. Dat noemen we premie. De premie is een percentage van het deel van uw salaris waarover je pensioen opbouwt: de pensioengrondslag. Welk percentage jouw werkgever betaalt en welk percentage jij, zie je via de onderstaande links. Je vindt daar ook beknopte informatie over jouw pensioenregeling. Je ziet op jouw loonstrookje hoeveel je betaalt. 

Werk je in de groothandel...
in eieren en eiproducten of eiproductenindustrie? Klik dan hier.
in kaas? Klik dan hier.
in aardappelen, groente en fruit? Jouw gegevens publiceren we binnenkort.         
Kan ik mijn gegevens online bekijken?

Jouw pensioen vanaf 1 januari 2021 zie je op mijnpgbpensioen.nl
Je ziet op mijnpgbpensioen.nl het pensioen dat je bij ons opbouwt vanaf 1 januari 2021. Je logt in met jouw DigiD. Je ziet hier hoeveel je kunt krijgen als je met pensioen gaat (inclusief AOW). In de pensioenplanner zie je welke keuzes je hebt voor jouw pensioen. Je berekent daar ook wat die keuzes betekenen. Bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Of gedeeltelijk met pensioen wilt gaan. Via mijnpgbpensioen.nl geef je ook wijzigingen aan ons door, zoals een nieuw e-mailadres of bankrekeningnummer. Of dat je jouw post digitaal of op papier wilt krijgen. Wil je meedenken in ons klantenpanel? Ook dat geef je door via mijnpgbpensioen.nl. 


Jouw eerder opgebouwde pensioen bij Bpf AVH zie op mijnpensioenoverzicht.nl

Je ziet jouw eerder opgebouwde pensioen bij Bpf AVH terug op mijnpensioenoverzicht.nl. Je logt in met jouw DigiD. Je ziet hier de gegevens die we op 1 januari 2021 kregen van Bpf AVH. Goed om te weten voor je: jouw opgebouwde pensioen is per 1 januari 2021 met 2% gekort. Bij het te bereiken pensioen dat je ziet, is al rekening gehouden met de totale voorlopige korting van 16%. Over de korting kreeg je eerder een brief van Bpf AVH.
Is er na 1 januari 2021 iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Ben je bijvoorbeeld gescheiden? In dat geval kloppen jouw pensioengegevens mogelijk niet. Aan het einde van dit jaar zie je daar wel de actuele gegevens. Je ziet dan ook op mijnpgbpensioen.nl het pensioen dat je via Bpf AVH opbouwde en naar ons overkwam. 

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie ik dat het te bereiken pensioen lager is dan mijn opgebouwde pensioen. Hoe kan dat?
Je kreeg eind vorig jaar een brief van Bpf AVH. Daarin werd uitgelegd dat de korting gespreid plaatsvindt over 10 jaar. Jouw opgebouwde pensioen is daarom per 1 januari 2021 met 2% gekort. Bij het te bereiken pensioen dat je ziet, is al rekening gehouden met de totale voorlopige korting van 16%.
Ik ga vóór 2030 met pensioen. Hoe wordt dan omgegaan met de verlaging?
Je kreeg eind vorig jaar een brief van Bpf AVH. Daarin werd uitgelegd dat de korting gespreid plaatsvindt over 10 jaar. Ook werd in deze brief verteld dat bij pensionering voor 2030 de (resterende) korting in één keer wordt verrekend. De totale korting over deze 10 jaar is voorlopig vastgesteld op 16%. 

Dit betekent voor je het volgende: totdat je met pensioen gaat, wordt jouw pensioen ieder jaar gekort. Jouw pensioen is per 1 januari 2021 met 2% gekort. De jaarlijkse korting daarna wordt later dit jaar bekend. Ga je met pensioen? Dan verrekenen we de resterende korting in één keer. Door deze verrekening wordt de totale korting iets minder dan 16%. Na deze verrekening krijg je dus een stabiel pensioen van ons. Jouw pensioen wordt hierna niet meer verlaagd door de overgang van Bpf AVH naar Pensioenfonds PGB. 

Waarom wordt de resterende korting in één keer verrekend en niet gespreid?
Ga je met pensioen? Dan kun je verschillende keuzes maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Of om de eerste jaren een iets hoger pensioen te krijgen en de jaren erna een lager pensioen. Stel dat we gespreid korten na jouw pensioendatum. Dan beïnvloeden jouw keuzes onbedoeld de korting die je jaarlijks zou krijgen. Gevolg daarvan kan zijn dat iemand die andere keuzes maakt dan je, meer of juist minder gekort wordt. Dat willen we voorkomen. Vandaar dat jouw pensioen in één keer verlaagd wordt als je met pensioen gaat.  

Was ik financieel beter af geweest met een gespreide korting?
Stel dat er wel een gespreide korting zou zijn na jouw pensioen. Dan zou je in de eerste jaren van jouw pensioen méér pensioen krijgen dan bij de verrekening in één keer. Maar na deze gespreide korting, zou je een minder hoog pensioen krijgen dan bij de verrekening in 1 keer. En dat is het pensioen dat je jouw leven lang krijgt. Oftewel, of je gespreid gekort wordt of in één keer, maakt gemiddeld genomen geen verschil. Onderstaande grafiek maakt dit visueel duidelijk. 


AVH afbeelding grafiek.png

Wil je de eerste jaren een hoger pensioen en dan minder? 
Je kunt ervoor kiezen om de eerste 5 of 10 jaar meer pensioen te krijgen en daarna minder. Een deel van jouw pensioen schuiven we dan naar voren. Daardoor ontvang je de eerste 5 of 10 jaar een hoger pensioen. Na deze periode ontvang je zo lang je leeft een lager pensioen. Hierover ontvang je informatie als je met pensioen gaat. Je ziet dan ook wat dit voor jouw pensioen betekent. 

De totale korting van 16% is nog een voorlopig percentage
De verlaagde bedragen kunnen nog iets veranderen. Je krijgt uiterlijk eind 2021 een brief van ons over de definitieve verlaging. Je hoort dan ook wat dit voor jouw pensioen betekent.
Ik ga begin 2021 met pensioen, wat moet ik doen?
Je hoeft niets te doen. Wij krijgen van Bpf AVH namelijk door dat je binnenkort met pensioen gaat. Wij nemen contact met je op over jouw pensionering. 
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor jouw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl .
Ik ben werkgever
Kan ik de webinar voor werkgevers terugkijken? 
Ja, dat kan. Heb je je eerder aangemeld voor de webinar van 1 februari? Dan kun je de uitzending terugkijken via de terugkijklink die je kreeg via de mail. Heb je zich niet eerder aangemeld? Dan kun je de uitzending ook terugzien via ons YouTube-kanaal .
Hoeveel premie betaal ik in 2021?
Je ziet op pensioenfondspgb.nl hoeveel premie jij en jouw werknemers betalen in 2021.
Je vindt daar ook meer informatie over jouw pensioenregeling.

Ben je werkgever in de groothandel:
in eieren en eiproducten of eiproductenindustrie? Klik dan hier.
in kaas? Klik dan hier.
in aardappelen, groente en fruit? Klik dan hier.
Hoe ziet mijn pensioenregeling eruit?
Je vindt hieronder meer informatie over de pensioenregeling in de sector en de premie die je betaalt in 2021. Uitgebreide informatie over de pensioenregeling op werkgeversniveau (via Pensioen 123) is binnenkort te bekijken op de website. Je krijgt daar eind januari bericht over.

Ben je werkgever in de groothandel: 
in eieren en eiproducten of eiproductenindustrie? Klik dan hier .
in kaas? Klik dan hier .
in de aardappelen, groente en fruit? Klik dan hier .
Hoe geef ik mijn pensioengegevens door aan Pensioenfonds PGB?
Jij of jouw administratiekantoor stuurt iedere maand, of iedere 4 weken, jouw pensioengegevens naar ons. Dat noemen we jouw pensioenaangifte. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. Je stuurt jouw pensioengegevens via UPA.  
Hoe werkt de uniforme pensioenaangifte (UPA)?
Je krijgt begin 2021 een brief van ons, waarin we je in stappen uitleggen wat jij, of jouw administratiekantoor, moet doen om jouw administratie op orde te maken. Je leest meer over UPA op pensioenfondspgb.nl/upa. Je vindt daar ook de veelgestelde vragen en een handleiding.
Hoe ga ik met loon- en dienstverbandcorrecties om die voor 2021 liggen?
Je kunt die wijzigingen aan ons doorgeven. Hoe je dat doet, lees je in de instructie van dit bestand .
Op het eerste tabblad lees je hoe je de wijzigingen aan ons doorgeeft.
Op het tweede tabblad vul je de gegevens in.

Heb je vragen?
Laat het ons weten. We helpen je graag. Je kunt ons bellen op 020 541 83 00 of mailen naar relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl .
Wanneer krijg ik een nota?
Je krijgt een nota op basis van de actuele gegevens die je elke maand via UPA aanlevert. Daarmee is de kans op vervelende verrassingen klein.
Hoe regel ik automatische incasso?
Een automatische incasso regel je door het machtigingsformulier in te vullen en naar ons toe te sturen. Onze adresgegevens staan op het formulier.
Kan ik een excedentregeling afsluiten voor mijn werknemers?
Ja, je kunt bij Pensioenfonds PGB een excedentregeling afspreken. In de basisregeling bouwen jouw werknemers pensioen op over hun fulltime pensioengevend jaarsalaris tot maximaal € 38.693 (bedrag 2020). In onze excedentregeling bouwen jouw werknemers ook pensioen op over het salaris boven € 38.693, tot maximaal € 112.189 (bedrag 2021). Wil je weten wat de excedentregeling bij ons kost? Laat het ons weten: wij helpen je graag. Je kunt ons mailen via aansluiting@pensioenfondspgb.nl .
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor jouw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op 
020 541 83 00 of mailen via relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.


Ik ben gepensioneerd
Wanneer krijg ik informatie over mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB?
Je kreeg in januari een brief van ons over de uitbetaling van jouw pensioen. Daarnaast kreeg je een specificatie van het pensioen dat je van ons ontvangt.
Wanneer krijg ik mijn pensioen uitbetaald?
Wij maken jouw pensioen elke maand rond de 19de aan je over. Valt de 19e in het weekend? Dan betalen wij jouw pensioen de vrijdag ervoor. Wil je data voor heel 2021 weten? Kijk dan hier. Mogelijk krijg je jouw pensioen de 1e maand enkele dagen later van ons.
Wat betekent de overstap voor mijn pensioen?
Vanaf 1 januari 2021 krijg je pensioen van Pensioenfonds PGB. 
Moet ik zelf iets regelen?
Nee, je hoeft zelf niets te regelen. Je krijgt automatisch pensioen van ons.
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
Je kunt voor jouw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl.