Aanmelden

Uw pensioen naar Pensioenfonds PGB

Uw pensioen komt per 1 januari 2021 naar Pensioenfonds PGB. U kreeg over de overstap al informatie van Bpf AVH. Wij kijken ernaar uit om goed te zorgen voor uw pensioen. Ook begrijpen we het dat u nog vragen heeft over de overstap en over hoe uw pensioen er bij ons uitziet. Daarom hebben we hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. 


Algemene vragen
Waarom is mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB ondergebracht? 
Uw vorige pensioenfonds AVH had het al langere tijd financieel moeilijk. Om uw pensioen meer perspectief te geven, besloten cao-partijen in de sectoren van de agrarische voedselvoorzieningshandel dat de toekomstige opbouw van uw pensioen vanaf 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB plaatsvindt. Het bestuur van AVH heeft ook uw opgebouwde pensioen tot 1 januari 2021 bij Pensioenfonds PGB ondergebracht. 

Wilt u meer weten over de aanleiding en de oorzaak van de overgang? Kijk dan op bpfavh.nl.
Wie bepaalde dat mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB werd ondergebracht?
De cao-partijen in de sectoren van de agrarische voedselvoorzieningshandel bepaalden waar de toekomstige opbouw van uw pensioen plaatsvindt. Voor de pensioenen die tot 1 januari 2021 bij AVH Pensioenen zijn opgebouwd, besloot het bestuur van AVH Pensioenen deze bij Pensioenfonds PGB onder te brengen.
Waarom wordt mijn pensioen verlaagd?
Bpf AVH liet u eerder weten dat uw pensioen wordt verlaagd. We begrijpen dat dit een vervelende mededeling was. De verlaging is helaas nodig om de overgang naar Pensioenfonds PGB mogelijk te maken. Pensioenfonds PGB stond er namelijk financieel beter voor dan Bpf AVH. Een verlaging voorkomt dat andere deelnemers bij Pensioenfonds PGB erop achteruitgaan door de overgang. 

Goed om te weten: ook als Bpf AVH niet naar Pensioenfonds PGB was gegaan en zelfstandig verder ging, zouden zij de pensioenen in de toekomst moeten verlagen. De financiële situatie van het Bpf AVH was niet goed genoeg om alle pensioenen in de toekomst volledig te kunnen betalen.

De verlaging wordt gespreid over 10 jaar. De eerste verlaging van 2% gaat in per 1 januari 2021. Het definitieve jaarlijkse percentage stellen Pensioenfonds PGB en Bpf AVH (in liquidatie) in de loop van 2021 vast. Dit vaste percentage is waarschijnlijk minder dan 2%. De situatie op 31 december 2020 is daarbij bepalend.

Wilt u meer weten over de aanleiding en de oorzaak? Kijk dan op bpfavh.nl/overstap.
Wat voor fonds is Pensioenfonds PGB?
Pensioenfonds PGB is ontstaan in 1953 in Amsterdam. Dit als gevolg van een fusie tussen 3 pensioenfondsen uit de grafische branche, een branche die zich kenmerkt door een sterk gevoel van samen optrekken en samen zaken regelen. We bedienden vroeger alleen de grafische branche. De afgelopen jaren zijn we veranderd in een fonds voor werknemers en werkgevers uit 14 andere sectoren. Door die groei behalen we kostenvoordelen en zijn er meer mogelijkheden om te beleggen. In de eerste jaren sloten zich vooral bedrijven aan die verwant zijn aan de grafische sector, zoals uitgevers, de kartonnage- en drukinktfabrikanten. In de jaren daarna kwamen er ook andere sectoren bij, waaronder de baggeraars, zeevissers en de bloemen- en plantengroothandel. En nu verwelkomen we dus ook de agrarische sector waarin u werkt of gewerkt heeft. We begrijpen als geen ander dat elke branche uniek is met eigen wensen. Daar spelen we op in. Nu en in de toekomst.
Wanneer krijg ik meer informatie van Pensioenfonds PGB?
In januari 2021 krijgt u van ons welkomstcommunicatie. We stellen ons dan graag even aan u voor. Zodat u weet wat wij voor u kunnen betekenen. En wat u van ons kunt verwachten in de loop van 2021.
Hoe is de financiële situatie van Pensioenfonds PGB?
Aan de dekkingsgraad ziet u hoe wij er financieel voor staan. De dekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen. Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld om de pensioenen uit te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hoge dekkingsgraad is dus belangrijk. Onze actuele dekkingsgraad vindt u hier.
Welke beleggingsresultaten heeft Pensioenfonds PGB de afgelopen jaren behaald?
Over de afgelopen 10 jaar was het gemiddelde rendement 8,3%. Ons belegd vermogen op 30 september 2020 was € 30,1 miljard. In de tabel ziet u de resultaten van de afgelopen 10 jaar.

​Jaar
Rendement
​2019
16,0%​
​2018
​  -2,3%
2017​
​   6,7%
​2016
 10,9%​
​2015
​   1,4%
​2014
 ​18,3%
​2013
​   1,7%
2012​​ 13,0%
2011​​   6,6%
2010
​ 10,7%
Ik bouw (de) pensioen op
Hoe bouw ik vanaf 1 januari 2021 pensioen op?
Samen met uw werkgever betaalt u iedere maand voor uw pensioen. Hoeveel dat is, ziet u op uw loonstrook. Dat was al zo bij Bpf AVH en dat is bij ons ook zo. Zo bouwt u pensioen op voor uw oude dag: het ouderdomspensioen. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW. Dat is de uitkering die u later van de overheid krijgt.

U heeft een pensioenregeling waarbij u vooraf weet hoeveel pensioen u later kunt krijgen. Dat noemen we een uitkeringsovereenkomst. Hoeveel pensioen u krijgt, hangt af van 3 dingen. Dit zijn uw salaris, hoe lang u meedoet aan de pensioenregeling en de kenmerken van de pensioenregeling. Over de belangrijkste kenmerken van uw regeling, ontvangt u eind februari informatie van ons. U ziet dan ook wat de belangrijkste verschillen zijn met uw regeling bij Bpf AVH. Vanaf eind maart ziet u ook via mijnpgbpensioen.nl precies hoe uw pensioenregeling er uit ziet. Hoe dat werkt, leggen wij u eind maart uit.
Wat gebeurt er met het pensioen dat ik al voor 1 januari 2021 heb opgebouwd?
Uw pensioen dat u tot 1 januari 2021 heeft opgebouwd bij Bpf AVH komt ook over naar Pensioenfonds PGB. Dit pensioen wordt gespreid over 10 jaar gekort omdat Bpf AVH er financieel minder goed voor staat dan Pensioenfonds PGB. Wilt u meer weten over de reden van de korting? Kijkt u dan op de website van Bpf AVH.
Moet ik iets doen als nieuwe deelnemer?
In het najaar van 2021 krijgt u een overzicht van uw overgenomen pensioenbedragen. Dat overzicht kunt u vergelijken met het overzicht dat u eerder van AVH kreeg. Op weg naar uw pensioen begeleiden we u zo goed mogelijk en ontzorgen we u waar het kan. Op sommige momenten vragen we u om even stil te staan bij je pensioen. Bijvoorbeeld als er iets verandert in uw leven. Denk aan scheiden of als u een nieuwe baan krijgt. Of als u keuzes moet maken voor uw pensioen. 
Kan ik mijn gegevens online bekijken?
Bouwde u pensioen op bij Bpf AVH en dus vanaf 2021 bij ons?
Dan kunt u vanaf eind maart 2021 met uw DigiD inloggen op mijnpgbpensioen.nl. U krijgt daar nog meer informatie over van ons. U ziet dan het pensioen dat u bij ons opbouwt. Vanaf eind 2021 ziet u hier ook het pensioen dat u via Bpf AVH opbouwde. En hoeveel u kunt krijgen als u met pensioen gaat (inclusief AOW). In de planner ziet u welke keuzes u hebt voor uw pensioen. U berekent daar ook wat die keuzes betekenen. Bijvoorbeeld als u eerder wilt stoppen met werken. Of gedeeltelijk met pensioen wilt gaan. Via mijnpgbpensioen.nl geeft u ook wijzigingen aan ons door, zoals een nieuwe e-mailadres of bankrekeningnummer. Of dat u post digitaal of op papier wilt krijgen. Wilt u meedenken in ons klantenpanel? Ook dat geeft u door via mijnpgbpensioen.nl. 

Bouwde u geen pensioen meer op, maar had uw wel pensioen bij Bpf AVH staan dat nu naar ons komt?
Dan ziet u op mijnpgbpenioen.nl eind 2021 het pensioen dat u via Bpf AVH opbouwde en per januari 2021 naar ons overkomt. U logt in met uw DigiD. U ziet dan hoeveel u kunt krijgen als u met pensioen gaat (inclusief AOW). In de planner ziet u welke keuzes u hebt voor uw pensioen. U berekent daar ook wat die keuzes betekenen. Bijvoorbeeld als u eerder wilt stoppen met werken. Of gedeeltelijk met pensioen wilt gaan. Via mijnpgbpensioen.nl geeft u ook wijzigingen aan ons door, zoals een nieuwe e-mailadres of bankrekeningnummer. Of dat u post digitaal of op papier wilt krijgen. Wilt u meedenken in ons klantenpanel? Ook dat geeft u door via mijnpgbpensioen.nl. 
Ik ga begin 2021 met pensioen, wat moet ik doen?
U hoeft niets te doen. Wij krijgen van Bpf AVH namelijk door dat u binnenkort met pensioen gaat. Wij nemen contact met u op over uw pensionering. 
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
U kunt voor uw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. U kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl.
Ik ben werkgever
Hoe meld ik me aan voor de webinar op 1 februari?
Goed te horen dat u zich wilt aanmelden voor de webinar. In de webinar vertellen we u wat er voor u verandert door de overstap. En hoe we u vanuit Pensioenfonds PGB kunnen ondersteunen waar dat nodig is. U kunt zich eenvoudig aanmelden via de aanmeldpagina. U krijgt daarna een e-mail van ons met een bevestiging van uw deelname. 
Hoeveel premie betaal ik in 2021?
U ziet op pensioenfondspgb.nl hoeveel premie u en uw werknemers betalen in 2021.
U vindt daar ook meer informatie over uw pensioenregeling.

Bent u werkgever in de groothandel:
in eieren en eiproducten of eiproductenindustrie? Klik dan hier.
in kaas? Klik dan hier.
in aardappelen, groente en fruit? Uw gegevens publiceren we binnenkort.
Hoe ziet mijn pensioenregeling eruit?
U vindt hieronder meer informatie over de pensioenregeling in de sector en de premie die u betaalt in 2021. Uitgebreide informatie over de pensioenregeling op werkgeversniveau (via Pensioen 123) is binnenkort te bekijken op de website. U krijgt daar eind januari bericht over.

Bent u werkgever in de groothandel: 
in eieren en eiproducten of eiproductenindustrie? Klik dan hier.
in kaas? Klik dan hier.
in aardappelen, groente en fruit? Uw gegevens publiceren we binnenkort.
Hoe geef ik mijn pensioengegevens door aan Pensioenfonds PGB?
U of uw administratiekantoor stuurt iedere maand, of iedere 4 weken, uw pensioengegevens naar ons. Dat noemen we uw pensioenaangifte. Wij halen alle salaris- en dienstverbandgegevens uit deze aangifte. U stuurt uw pensioengegevens via UPA.  
Hoe werkt de uniforme pensioenaangifte (UPA)?
U krijgt begin 2021 een brief van ons, waarin we u in stappen uitleggen wat u, of uw administratiekantoor, moet doen om uw administratie op orde te maken. U leest meer over UPA op pensioenfondspgb.nl/upa. U vindt daar ook de veelgestelde vragen en een handleiding.
Wanneer krijg ik een nota?
U krijgt een nota op basis van de actuele gegevens die u elke maand via UPA aanlevert. Daarmee is de kans op vervelende verrassingen klein.
Kan ik een excedentregeling afsluiten voor mijn werknemers?
Ja, u kunt bij Pensioenfonds PGB een excedentregeling afspreken. In de basisregeling bouwen uw werknemers pensioen op over hun fulltime pensioengevend jaarsalaris tot maximaal € 38.693 (bedrag 2020). In onze excedentregeling bouwen uw werknemers ook pensioen op over het salaris boven € 38.693, tot maximaal € 110.111 (bedrag 2020). Wilt u weten wat de excedentregeling bij ons kost? Laat het ons weten: wij helpen u graag. U kunt ons mailen via aansluiting@pensioenfondspgb.nl.
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
U kunt voor uw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ons bellen op 
020 541 83 00 of mailen via relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.

Ik ben gepensioneerd
Wanneer krijg ik informatie over mijn pensioen bij Pensioenfonds PGB?
U krijgt in januari een brief van ons. In de brief leggen we uit wanneer u pensioen van ons krijgt. U krijgt ook een specificatie van het pensioen dat u van ons ontvangt. U ziet dan precies wat u krijgt. Hiermee geven we u inzicht in de bedragen. 
Wanneer krijg ik mijn pensioen uitbetaald?
Wij maken uw pensioen elke maand rond de 19de aan u over. Valt de 19e in het weekend? Dan betalen wij uw pensioen de vrijdag ervoor. Wilt u data voor heel 2021 weten? Kijkt u dan hier. Mogelijk krijgt u uw pensioen de 1e maand enkele dagen later van ons.
Wat betekent de overstap voor mijn pensioen?
Vanaf 1 januari 2021 gaat uw pensioen naar Pensioenfonds PGB. U ontvangt dan pensioen van ons. 
Moet ik zelf iets regelen?
Nee, u hoeft zelf niets te regelen. U krijgt automatisch pensioen van ons. 
Waar kan ik terecht met vragen en opmerkingen?
U kunt voor uw vragen of opmerkingen ons contactformulier gebruiken. Bellen of mailen kan ook. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 uur tot 17.00 uur. U kunt ons bellen op telefoonnummer: 020 541 82 00 of mailen via: ks@pensioenfondspgb.nl.