Aanmelden

Pensioenfonds PGB investeert in elektrisch treinverkeer in Europa

8-3-2021
Pensioenfonds PGB heeft een indirect belang in Alpha Trains overgenomen van pensioenuitvoerder APG. Het belang van Pensioenfonds PGB wordt beheerd door vermogensbeheerder Arcus, dat ook het resterende belang van APG in Alpha Trains beheert. Alpha Trains is de grootste leasemaatschappij voor passagierstreinen en locomotieven op het vasteland van Europa. Marktleider in Europa
Alpha Trains heeft een portefeuille van 850 passagierstreinen en locomotieven die worden verhuurd aan Europese spoorwegvervoerders. In Nederland maakt de NS gebruik van locomotieven van Alpha Trains voor intercity’s. Het grootste deel van de vloot is elektrisch. Door de grote en jonge vloot is Alpha Trains goed uitgerust om in te spelen op de liberalisering van het spoortransport in Europa. 

Ondanks de coronacrisis zijn de vooruitzichten voor Alpha Trains positief. De langetermijncontracten met vervoerders en de groeimogelijkheden in Europa maken van Alpha Trains een investering die goed past binnen onze duurzame beleggingsstrategie. De investering draagt bovendien bij aan het behalen van Sustainable Development Goal 9: industrie, innovatie en infrastructuur. Meer informatie over onze Duurzame Ontwikkelingsdoelen vindt u op deze pagina.

Groene financiering
Voor het uitbreiden van de portefeuille maakt Alpha Trains gebruik van Green Financing. Dit is een vorm van maatschappelijk verantwoord beleggen waarbij wordt geïnvesteerd in bedrijven die milieuvriendelijke producten en praktijken ondersteunen of aanbieden. Alpha Trains is onderdeel van het Nasdaq Sustainable Bond Network en de onderneming is sinds 2020 klimaatneutraal.

Het vervoer over het spoor is vooral voor vracht- als passagiersvervoer aanzienlijk minder belastend voor het milieu. In 2019 werd door de inzet van vrachtlocomotieven van Alpha Trains naar schatting 1,3 miljoen ton CO2e bespaard, een reductie van 6,7 maal de uitstoot. 

Meer informatie over de investering in elektrisch treinverkeer in Europa door Pensioenfonds PGB lees je in dit persbericht.

Bron afbeelding: Alpha Trains
Nieuwsarchief