Aanmelden

Onze financiële situatie is verder verbeterd

12-1-2018

De laatste maanden van 2017 is onze financiële situatie verder verbeterd. Dit is terug te zien in de beleidsdekkingsgraad, die een gemiddelde is over 12 maanden. Deze dekkingsgraad is op
31 december 2017 106,1%. De beleidsdekkingsgraad is de verhouding tussen ons vermogen en de pensioenen die we moeten uitbetalen.

Kans op verlaging pensioenen aanzienlijk kleiner
Omdat onze financiële situatie flink verbeterde, is de kans dat we de pensioenen over een paar jaar moeten verlagen veel kleiner geworden.

Er zijn twee situaties waarin het bestuur de opgebouwde en ingegane pensioenen moet verlagen:

1. Als onze beleidsdekkingsgraad 5 jaar lang onafgebroken lager is dan ongeveer 104,1%.
De kans hierop is de komende 5 jaar niet aanwezig. Dat komt omdat de beleidsdekkingsgraad nu hoger is dan 104,1%.

2. Als het bestuur op basis van het gevoerde beleid van het pensioenfonds en wettelijke richtlijnen denkt dat het langer dan 10 jaar duurt voordat de beleidsdekkingsgraad weer hoger is dan ongeveer 122%.
Door een crisis kan de dekkingsgraad onder de zogenaamde kritische dekkingsgraad komen. Die is op dit moment ongeveer 86%. Met een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 106% zitten we daar nu ver boven. Een verlaging om deze reden is daarom niet waarschijnlijk op korte termijn.

Geen verhoging van pensioenen in 2018
Een verhoging van de pensioenen is dit jaar niet mogelijk. Pas als onze beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%, kunnen we in kleine stapjes de pensioenen verhogen (indexatie).  

Meer weten? Lees de column van onze bestuurder Jochem Dijckmeester.

Volgend nieuwsartikel
Rendement van 6,7% in 2017

Nieuwsarchief