Aanmelden

Kwartaalcijfers: rente daalt, rendement 2,9%

31-10-2016

In het 3e kwartaal van 2016 daalde de rente opnieuw. Door de lagere rente moet Pensioenfonds PGB meer geld reserveren om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. De maandelijkse UFR-dekkingsgraad steeg desondanks licht. Dat kwam door het rendement op de beleggingen. In het 3e kwartaal werd een rendement behaald van 2,9%.

Verlaging pensioenen niet uitgesloten
Bestuursvoorzitter Ruud Degenhardt: “Of verlaging van de pensioenen in 2017 nodig is, weten we nog niet. Dat kunnen we pas aan de hand van onze dekkingsgraad op 31 december 2016 beoordelen.”

Om te beoordelen of een verlaging van de pensioenen nodig is in 2017, moet het bestuur niet alleen kijken naar de beleidsdekkingsgraad maar ook naar de actuele dekkingsgraad op 31 december 2016. Die dekkingsgraad is gevoeliger voor schokken. Dit betekent dat extreme ontwikkelingen op de financiële markten in de komende maanden nog kunnen zorgen voor een forse daling van deze dekkingsgraad.

Degenhardt: “Daarom is een verlaging van de pensioenen op dit moment nog niet uit te sluiten.”

De actuele dekkingsgraad op 30 september was 95,4%. De beleidsdekkingsgraad was toen 96,2%. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. 

Bekijk hier het 3e kwartaalbericht.

Vorig nieuwsartikel
Resultaten deelnemersonderzoek

Volgend nieuwsartikel
Vacature in bestuur

Nieuwsarchief