Aanmelden

Eerste jaarverslag Pensioenfonds PGB over verantwoord beleggen

29-5-2019

​Klimaat blijft de komende jaren een belangrijk thema voor Pensioenfonds PGB. Dat blijkt uit het zojuist gepubliceerde eerste MVB-jaarverslag van Pensioenfonds PGB. 


“Als belegger met belangen in de hele wereld moeten we ons voorbereiden op fysieke gevolgen van de opwarming van de aarde en op de energietransitie van fossiele brandstoffen naar alternatieve energiebronnen. Via beleggingen in groene obligaties, investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie en de afbouw van beleggingen in kolen verminderen we de risico’s, hebben we zicht op een goed rendement en leveren we een bijdrage aan de wereldwijde afspraak om iets te doen tegen de opwarming van de aarde”, aldus voorzitter Ruud Degenhardt.


Minder CO2-uitstoot
Vorig jaar besloot het pensioenfonds om niet langer te beleggen in bedrijven die meer dan 50% van hun omzet halen uit winning van kolen of energieopwekking met kolen. Daardoor is de CO2-uitstoot van de PGB-beleggingen in 2018 verminderd met ruim 3 procent, zo heeft het pensioenfonds berekend.


Groene obligaties
Het pensioenfonds heeft ook besloten meer te beleggen in zogenaamde groene obligaties. Dat zijn leningen waarmee duurzame investeringen worden gedaan. Aan het eind van 2018 was ruim 113 miljoen euro van de in totaal 25,7 miljard euro aan pensioenvermogen bij Pensioenfonds PGB belegd in groene obligaties.


Nederlandse staatslening
De portefeuille groene obligaties is deze maand fors uitgebreid door deel te nemen aan de uitgifte van de eerste groene staatslening van de Nederlandse overheid. Hierin is 330 miljoen euro belegd.  De overheid gebruikt dit geld onder meer voor de financiering van hernieuwbare energie en isoleren van huurwoningen.


Jaarlijks speciaal jaarverslag
Omdat duurzaam (maatschappelijk verantwoord) beleggen steeds belangrijker wordt, heeft het pensioenfonds besloten vanaf nu zowel zijn deelnemers als andere belanghebbenden jaarlijks inzicht te geven in de stappen op dit terrein via een speciaal jaarverslag.


Enkele cijfers uit het jaarverslag 2018 op een rij:
• In totaal 249 ondernemingen en 14 landen zijn uitgesloten van beleggingen.
• Partner BMO heeft mede namens Pensioenfonds PGB gesprekken gevoerd met 417 ondernemingen en op 161 punten een resultaat geboekt.
• Bij 1163 ondernemingen is gestemd, over in totaal 13.140 onderwerpen.

 

 

Nieuwsarchief