Aanmelden

Duurzaam beleggingsbeleid PGB scoort goed

11-12-2019

Ieder jaar onderzoekt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) de prestaties van duurzame beleggingen van de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland. Dit jaar is Pensioenfonds PGB volgens het onafhankelijke onderzoek gestegen naar plaats 14 op de ranglijst. Op de VBDO-ranglijst voor klimaatstrategie behaalde Pensioenfonds PGB zelfs de 5e plaats van de 80 grootste institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen).

Focus op duurzaam beleggen
Maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) is een belangrijk thema voor Pensioenfonds PGB. Dat blijkt ook uit ons MVB-jaarverslag.

In ons MVB-beleid onderscheiden we 3 pijlers:
1. Het verminderen van negatieve effecten; onder andere door het uitsluiten van bedrijven.
2. Het promoten van verbeteringen; onder andere door met bedrijven in gesprek te gaan.
3. Het vergroten van onze positieve impact; onder andere door ons klimaatbeleid.

Pensioenfonds PGB opnieuw een van de meest verbeterde fondsen
VBDO meldt in zijn rapport dat we voor het tweede jaar op rij één van de meest verbeterde pensioenfondsen zijn op het gebied van duurzaam beleggen. “Met een stijging van plaats 24 naar 14, heeft Pensioenfonds PGB zijn positie op de ranglijst opnieuw verbeterd en stijgt het fonds door naar de grote middengroep.” Eerder dit jaar is ons MVB-beleid onderscheiden door het vakblad Pensioen Pro voor de focus op duurzaam beleggen bij het beleggen in niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Klimaatbeleid steeds belangrijker, vinden ook onze deelnemers
Uit het klimaatonderzoek van VBDO blijkt dat de helft van de grote pensioenfondsen geen concrete actiepunten tegen klimaatverandering heeft vastgelegd. Onze deelnemers vinden klimaatverandering belangrijk, zo blijkt uit ons deelnemersonderzoek, en het bestuur van Pensioenfonds PGB ook. Daarom is vorig jaar besloten om niet langer te beleggen in bedrijven die meer dan 50% van hun omzet halen uit winning van kolen of energieopwekking met kolen. Ook zijn we meer gaan beleggen in groene obligaties. Dat zijn leningen waarmee duurzame investeringen worden gedaan. Dit heeft eraan bijgedragen dat wij in het nieuwe tweejaarlijkse klimaatonderzoek van de VBDO onder institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen) de 5e plaats hebben behaald.

Meer weten?
Op de website van VBDO vindt u een nieuwsbericht waarin u het hele rapport over de prestaties van duurzame beleggingen kunt downloaden. Ook is op deze website een nieuwsbericht te lezen over de klimaat-ranglijst, evenals het rapport. Op de website van Pensioenfonds PGB leest u alles over hoe wij maatschappelijk verantwoord beleggen.

 

Nieuwsarchief