Aanmelden

Doorlees Brexit slecht voor dekkingsgraad Pensioenfonds PGB

De referendumuitslag zorgde vrijdag 24 juni voor een schok op de financiële markten. Wat betekende dit voor Pensioenfonds PGB?

Op vrijdag 24 juni is er onmiddellijk extra overleg geweest tussen bestuur, adviseurs en onze vermogensbeheerders bij de uitvoeringsorganisatie. We hebben de gevolgen op een rij gezet, en afgesproken de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden.

Omdat zowel de rente als de aandelenkoersen zakten, daalde de actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds vrijdag met ongeveer 3,5 procentpunt. De rente en de aandelenkoersen zijn constant in beweging. Daardoor kan de situatie nu alweer anders zijn.

Voor de vraag of Pensioenfonds PGB de pensioenen moet verlagen volgend jaar, kijken we naar de dekkingsgraad op 31 december. Als het komende half jaar geen duidelijke verbetering optreedt, zullen we eind dit jaar erg dicht tegen de grens zitten waarop we de pensioenen moeten verlagen.

Op onze website publiceren we elke maand onze beleidsdekkingsgraad. Dat is een gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden.
 
Wat is de ‘Brexit’  eigenlijk?
Het referendum in Groot-Brittannië op donderdag 23 juni ging over de vraag: blijft Groot-Brittannië in de Europese Unie of niet? De uittreding van Groot-Brittannië wordt de ‘Brexit’ genoemd.

In de week voorafgaand aan het referendum was de verwachting dat het ‘blijf-kamp’ een krappe meerderheid zou behalen. Maar het tegenovergestelde gebeurde.

Met name oudere generaties stemden voor een exit uit de EU. Jongeren kozen voornamelijk voor blijven in de EU. Daarnaast stemden vooral stedelijke regio’s, Schotland en Noord-Ierland voor blijven, terwijl ‘het platteland’ overwegend voor een exit uit de EU stemde.

Hoe gaat het nu verder?
Er is nu sprake van politieke en economische onzekerheid en verwarring, zowel in Groot-Brittannië als in de Europese Unie. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een land uit de EU wil stappen. Er is daarom nog veel onduidelijkheid over de gevolgen.

Wat gebeurde er op vrijdag 24 juni precies op de financiële markten?
De uitslag vóór uittreding - tegen de laatste verwachtingen in - en de komende onzekerheid zorgden voor een sterk negatieve reactie op de financiële markten. In de dagen voor het referendum waren er juist wat winsten geboekt. Maar die werden in één klap meer dan weggevaagd.

• De rentes daalden over de hele linie. De 30-jaars euroswaprente daalde met ongeveer 0,2 %-punt naar 0,87%.
• Aandelenkoersen daalden met ongeveer 5%. De beurzen in Groot-Brittannië en de VS werden relatief het minst hard geraakt, die in de zuidelijke eurolanden relatief gezien het hardst.
• Het Britse pond daalde met 6% ten opzichte van de euro, de US dollar werd 2,5% sterker ten opzichte van de euro.