Aanmelden

Financiële situatie in augustus verslechterd

10-9-2019

​Helaas is de financiële situatie van Pensioenfonds PGB in de maand augustus sterk verslechterd. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde dekkingsgraden van het pensioenfonds.


Dat de financiële situatie is verslechterd, ligt niet aan het rendement of aan de omvang van het pensioenvermogen. Het vermogen is ook in augustus toegenomen en bedraagt inmiddels ruim 29 miljard euro. Het rendement in 2019 tot en met augustus was meer dan 14%.


Toch staat het pensioenfonds er nu slechter voor dan begin dit jaar. De oorzaak hiervan zijn rentedalingen in de afgelopen maanden. Vooral de scherpe daling van de rente in augustus had ernstige, negatieve gevolgen voor de dekkingsgraad van het pensioenfonds. De actuele UFR-dekkingsgraad daalde daardoor met bijna 6%-punt in een maand tijd.

Kans op korten toegenomen
De kans op het verlagen (‘korten’) van de pensioenen is hierdoor toegenomen, net als bij veel andere pensioenfondsen. We vinden het belangrijk om onze (gepensioneerde) deelnemers hiervoor te waarschuwen. Onze voorzitter Ruud Degenhardt:

Tot augustus gingen wij ervan uit dat de kans op het verlagen van de pensioenen bij ons pensioenfonds volgend jaar klein zou zijn. Door de gevolgen van de extreem lage rente moeten wij nu onze verwachting bijstellen. Als de dekkingsgraad nog verder zakt, moeten we helaas rekening gaan houden met een verlaging van de pensioenen in 2020. Zo’n verlaging is een laatste redmiddel, dat we alleen toepassen als het niet anders kan. Wij zetten ons tot het uiterste in om te voorkomen dat deze situatie zich zal voordoen. Maar we kunnen niet garanderen dat we hierin slagen. Waarschijnlijk weten we pas na 31 december 2019 of het risico is geweken.”


Minister Koolmees bekijkt mogelijke aanpassing regels
Het is mogelijk dat de politiek alsnog maatregelen neemt om eventuele pensioenverlagingen te voorkomen. Minister Wouter Koolmees (sociale zaken) gaat dit bekijken, heeft hij vorige week aan de Tweede Kamer beloofd.


Meer weten?
Lees dan hier het antwoord op de vragen die u mogelijk heeft.


De actuele UFR-dekkingsgraad bedroeg op 31 augustus 2019 95,8%, dat was bijna 6 %-punt lager dan 31 juli 2019. 
De beleidsdekkingsgraad, die een gemiddelde is over 12 maanden, bedroeg op 31 augustus 2019 105,2%. Dat was op 31 juli 2019: 106,4%.


U vindt hier uitleg over de dekkingsgraden. U leest daar ook meer over de dekkingsgraden in het afgelopen jaar. 


Zie ook column Freek Busweiler.


 

Nieuwsarchief