Aanmelden

Wat we als pensioenfonds van pindakaas kunnen leren

20-3-2018

De vraag ‘Wil je meer keuzevrijheid?’ beantwoorden de meeste mensen met ‘ja’. Zelf kunnen kiezen, klinkt aantrekkelijk. Maar is dit wel zo logisch?

Meer keuzevrijheid
Op het gebied van pensioenen speelt de discussie over  keuzevrijheid ook. Er wordt al lange tijd gesproken over het hervormen van ons pensioensysteem. Moeten we meer vrijheid krijgen in hoeveel en op welke wijze we pensioen opbouwen? Toen ik hier laatst met iemand over sprak, moest ik terugdenken aan een lezing van Bas Haring (Nederlands filosoof, red.). Hij behandelde daarbij de vraag: ‘Is meer soorten pindakaas ook beter?’

Liefde voor pindakaas
Bas Haring vertelde toen over zijn liefde voor één soort pindakaas. Hij beschreef dat hij, op vakantie
met zijn ouders, soms in dorpen kwam waar die soort niet te krijgen was. Dat was niet fijn en leidde hem tot de overtuiging dat meer keuze fijner is. Hij moest vrij zijn om de pindakaas te kiezen die hij wilde. Tot hij in Amerika in een supermarkt werd geconfronteerd met wel 100 soorten pindakaas. Hij werd er gek van. Er was zoveel keus dat hij niet meer kon kiezen. Toen kwam hij tot de conclusie dat te veel keuzes je vrijheid beperken.

Vrijheid willen
Van de pindakaas weer terug naar pensioen. Hoeveel vrijheid willen mensen nu écht in het opbouwen van hun pensioen? En kunnen mensen deze keuzevrijheid aan? Ofwel, wanneer is de keuze die mensen moeten maken mogelijk zo lastig dat deze negatief voor hen kan uitpakken? Kunnen ze bijvoorbeeld overzien wat het betekent als ze een deel van hun pensioen in één keer opnemen? Of worden ze dan later geconfronteerd met een te laag inkomen?

Standaardoptie
Uit onderzoek en vergelijkingen met landen waar  meer keuze is, blijkt dat mensen vaak kiezen voor de standaardoptie. Dan is een keuze inbouwen voor hen die dat echt willen toch geen probleem? Daar tegenover staat de vraag hoe om te gaan met mensen die een verkeerde keuze maken. Het inbouwen van keuzes kan leiden tot kostenstijgingen. En als er maar weinig gebruik van wordt gemaakt, hoeveel mag het dan kosten? Een laatste les die uit onderzoek wordt geleerd: borg een goed minimum, zorg dat mensen daar niet onder kunnen komen. Ook niet vrijwillig.

Keuzes uitleggen
Dichter bij huis zie ik dat het aanbieden van een keuze niet altijd bijdraagt aan het gevoel van keuzevrijheid. Bij ons eigen pensioenfonds zie ik dat veel keuzes die we bieden niet eens bekend zijn. Graag helpen wij u bij het maken van uw pensioenkeuzes. Daarom zullen wij ons de komende tijd inspannen om uw keuzes goed uit te leggen en onder de aandacht te brengen. Want er kan op een aantal punten al veel… Ons pensioen kent al veel meer keuzevrijheid dan soms wordt gedacht. Denk aan het uitruilen van partnerpensioen, het vervroegen van pensioen of Anw bijverzekeren.

Meer keuze is niet altijd beter
Of ik voor of tegen meer keuzeruimte in pensioen ben? Die vraag kan ik niet eenduidig beantwoorden. Ik ben blij dat mijn supermarkt niet te veel verschillende soorten pindakaas aanbiedt... Want meer keuze, daar ben ik inmiddels wel van overtuigd, is niet per definitie beter. Hoe kijkt u aan tegen meer keuzevrijheid? Laat het ons weten via communicatie@pensioenfondspgb.nl.

Jan Roo reageer
reageert op 24-03-2018:

Pensioen en pindakaas. Ik ga er nog wat aan toevoegen: brood , margarine en boter en worst. Nog meer keuze dus .Of juist niet ? Ongeveer 40 jaar terug had je geen keus. Je bent verplicht aangesloten bij het pensioenfonds. Je bent verplicht premie te betalen. Dit was de enigste keus. Nou ja verplichting , dus geen keus. Daar tegen over stelde het pensioenfonds een welvaartsvast pensioen op de leeftijd van 65 jaar. Een warm vers gebakken broodje van de warme bakker met boter besmeerd en een warme worst er tussen. We zijn dus nu ca. 40 jaar verder. Wat is er van dat warme broodje terecht gekomen ? Naar m.i. dit : Je hebt nu bv. de volgende keuzes. 1. 63 jaar met pensioen : droog brood. 2 .65 jaar met pensioen : brood met margarine. 3. 67/ nu 68 jaar met pensioen :brood met boter. 4. 70 jaar of later met pensioen : brood met boter en pindakaas. Het warme vers gebakken broodje met boter en worst behoort niet meer tot het keuzemenu. Ondanks het tegen de klippen en over de dijken klotsende vermogens zijn de pensioenfondsen niet meer in staat om dat tot de mogelijkheden te laten bestaan. Of je moet misschien in de bonus en graaicultuur een baantje hebben weten te bemachtigen. Je hebt mensen met boter op hun hoofd. Je heb m.i. nu ook mensen met pindakaas op hun hoofd. Nog even en je hebt mensen met boter EN pindakaas op hun hoofd. In de toekomst misschien ook nog mensen met worst op hun hoofd.

H.Mulder reageer
reageert op 29-03-2018:

Ja ja , het is me wel wat zeg . Ik heb nooit kunnen denken dat ik op mijn leeftijd nog voor gek versleten zou worden , want eerlijk gezegd voelt het wel zo . Ik mag dan wel een ''knaapje'' van zo'n 16 jaar zijn geweest toen ik een bijeenkomst heb bijgewoond van mijn pensioenfonds , maar ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat er toen gesproken werd over een ''waardevast pensioen'' . Nu hoor ik regelmatig dat dat niet zo is en moet er meer dan 110% zijn om indexatie te krijgen . Ik kan u nu wel zeggen dat ik met zekerheid weet dat daar toen nooit over gesproken is . Nu leest men overal hierover en het is natuurlijk een feit dat , als je het maar vaak genoeg zegt , je het vanzelf gaat geloven . Nu bijvoorbeeld weer . Ik lees het nieuwe ''PGB Beeld'' en wat staat er ? juist u raad het al . In het onderdeel ''Onderzoek : ondanks zorgen toch tevreden'' staat toch weer dat je geen recht hebt op indexatie onder de 110% omdat LET WEL : men geen premie heeft betaald voor een waardevast pensioen ! Zeg het vaak genoeg dan geloof je het zelf ! Wat een schande is dit zeg , het valt me erg tegen dat men maar blijft doorgaan , om zo op deze manier ''het pensioengeld in eigen zak te houden'' , in plaats van naar diegene die er recht op hebben ! En het mooiste van het geval is dat de meesten die die ''valse berichten'' verspreiden , toen nog niet eens geboren waren en op z'n minst niet aanwezig waren tijdens deze bijeenkomsten . Ik ben zeker niet ontevreden over mijn pensioen en ook niet over de manier waarop het in beheer is , maar alstublieft wees toch eens eerlijk en zeg gewoon dat er meer dan genoeg geld is , alleen we doen er liever andere dingen mee dan waar het eigenlijk voor bestemd is . En vertel ook niet teveel aan de ''buitenstaanders'' dat het pensioen gewoon ''achterstallig loon'' is . Laat ze maar gewoon in de waan dat het pensioen een soort AOW is dan geloven ze je ook nog ! Want zeg het vaak genoeg , dan geloof je het zelf !

Cor van der Veen reageer
reageert op 30-03-2018:

Beste Jan Roo, Ik heb 2 vragen aan u. Weet u hoeveel uw pensioenaanspraken de afgelopen 40 jaar bij PGB geïndexeerd zijn? Waar baseert u de bonus en graaicultuur (bij PGB) op?

Jan Roo reageer
reageert op 31-03-2018:

Beste van der Veen, Weet u hoeveel pensioenpremie u heeft betaald of gaat betalen in ca. 40 jaar? Weet u dat het rendeert tegen ca 7,5 % per jaar netto ?Dus ALLE uitkeringen en kosten zijn betaald. Weet u hoeveel u dan heeft opgebouwd? Reken dat maar eens uit! Weet u wat voor uitkering u dan krijgt? En staat dat in verhouding met wat u heeft opgebouwd? Weet u dat er in 10 jaar niet is geindexeerd? Weet u dat er dan in 10 jaar bij een inflatie van 1,5 % per jaar , minimaal 15 % is gekort? Bij de bonus en graaicultuur heb ik NIET het PGB genoemd! Uit de maatschappij zijn genoeg feiten bekend. Noem recent de ING waar de salarisverhoging van 50 % !!! helaas voor die man niet door ging.. Je zou medelijden met hem krijgen. Nu moet die man rond komen van "slechts" 2 miljoen per jaar. Door dat de bonus maximaal 20 % mag bedragen van het salaris , moest er maar een mouw aangepast worden .Toch ? Het zal mij niet verbazen dat het nog op een of andere manier gebeurt. De regering heeft het er ook wel over dat het beloningssysteem van de "elite "niet deugt maar doet er niets aan. Ik ben trouwens niet de enige die zo over bepaalde "beloningssystemen "denkt.

Mark reageer
reageert op 04-04-2018:

Beste Jochem, leuk stukje! Ik vroeg mij af, zou je wellicht wat extra informatie kunnen geven aangaande de keuzes die mogelijk zijn binnen de DC regeling, en dan specifiek aan het einde van de regeling (dus als mensen met een DC regeling met pensioen gaan en ze bijvoorbeeld willen doorbeleggen)? Per 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling in werking getreden, kunnen deelnemers aan het einde dan ook doorbeleggen bij PGB? En zouden jullie dan op de website wellicht een aantal rekenvoorbeelden kunnen geven? Er staat nu namelijk dat er stukje bij beetje pensioen wordt aangekocht, maar ik vroeg me af wat voor keuzes mogelijk zijn. Ik hoor het graag van je!

 

 
Recente columns
Laat uw partner niet in de steek
Zowel natte voeten als droogte voorkomen
In gesprek over onze beleggingen