Aanmelden

Wacht u voor de wachtwoorden

3-4-2017

Ik verklap u een geheim. Ik kan geen wachtwoorden onthouden. Ik word stapelgek van de pincodes en wachtwoorden. En ik ben niet de enige.

Toen we nog één pinpas hadden, was het gemakkelijk. Je gebruikte je geboortedatum of die van je dochter. Fout natuurlijk volgens de bank. Maar je moet toch iets?

Maar daarna kwamen de credit card, smartphone, tablet en simcode en toen mijnverzekering, mijnpensioenfonds, mijnelektriciteitsmaatschappij, mijn waterleiding, de bookingsite en de vliegtuigmaatschappijen, het filmhuis, de schouwburg, bibliotheek, de krantensite, de mails…  
Om gek van te worden.

Drie velletjes
U mag het best weten: ik heb thuis drie A4tjes vol inlogcodes, wachtwoorden, pincodes. Al mijn kleinkinderen zijn al in verschillende variaties aan de beurt geweest, met geboortedata en al.  Je kunt immers niet elke keer hetzelfde wachtwoord gebruiken. Als dat eenmaal in verkeerde handen zou vallen, dan kunnen ze gelijk overal bij! Nee allemaal verschillede codes, die ik vervolgens allemaal vergeet.

Sta ik in een hotel in het buitenland – zonder de drie kladjes - en dan lukt het me toch maar niet de pincode van de credit card uit mijn geheugen te  vissen. Sta ik met mijn mond vol tanden en een bijna lege beurs. Ja er schiet wel een getal in gedachten, maar dat is het telefoonnummer van mijn ouders toen ik een jaar of tien was. Dat zit er in geheid. Daar kom je alleen niet ver mee in het buitenland. In het binnenland trouwens ook niet meer.

Honden
Van een collega vermoed ik dat hij de namen van zijn honden gebruikt als wachtwoorden :de levende en de dode. Sommige codes moet je regelmatig vernieuwen. Ik weet niet of hij daar steeds nieuwe honden voor gebruikt. Zelf heb ik een andere truc afgekeken. Ik gebruik in die gevallen mijn postcode  en tel er telkens één cijfer bij als ik een nieuwe moet invoeren. Ben benieuwd hoe snel ik bij 0000 ben.

DigiD
Terug naar Pensioenfonds PGB. Als u op de belangrijke site 'mijnpgbpensioen.nl' wilde inloggen, had u altijd uw registratienummer en een wachtwoord nodig. Misschien bent u zo handig om die vast te leggen in uw pc, maar wat als u dan onderweg bent met alleen uw mobiel? Zelf moet ik altijd mijn PGB-ordner open slaan om de toegangscodes van mijn vrouw en mij terug te vinden.

Om het u gemakkelijker te maken, kunt u sinds kort alleen nog maar inloggen met uw DigiD bij het pensioenfonds. U weet wel, die codes die u ook nodig hebt voor de belastingdienst, de gemeente, uw WOZ-waarde, etc. Probeer het eens, zou ik zeggen. Maar sla die DigiD-codes wel veilig op….

 

Arnold Verplancke

bestuurder Pensioenfonds PGB

 

 
Recente columns
Laat uw partner niet in de steek
Zowel natte voeten als droogte voorkomen
In gesprek over onze beleggingen