Afgelopen bestuursvergadering was onze collega-bestuurder uit Eindhoven telefonisch aanwezig op onze bestuursvergadering. Net als verschillende PGB-medewerkers uit Noord-Brabant volgde hij het advies op om thuis te werken. Tijdens deze vergadering gaf premier Rutte een persconferentie waarin hij alle Nederlanders vroeg zo veel mogelijk thuis te werken. Of om de werktijden te spreiden. Kortom, de eerdere maatregelen voor alleen Noord-Brabant werden uitgebreid naar heel Nederland.
Dat zorgde gisteren en vandaag voor snelle aanpassingen in onze organisatie, in een periode waarin we als pensioenfonds alle zeilen bijzetten om te reageren op de uitdagingen door het coronavirus, maar wat moet dat moet. We hebben antwoord te geven op vragen over “hoe we de winkel open houden”, moeten reageren op de onrust op de financiële markten en willen natuurlijk klaar blijven staan om alle vragen van deelnemers en werkgevers te beantwoorden en informatie te delen.
“De winkel blijft open”
We zien om ons heen dat veel bedrijven reageren op de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. Bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers worden afgelast. Zo sluit NS bijvoorbeeld winkels op de stations, sluiten musea en concertzalen de deuren en schrappen hogescholen en universiteiten colleges. Bij Pensioenfonds PGB nemen we ook maatregelen, om er zeker van te zijn dat we ons werk kunnen blijven doen maar ook om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.
Als we bijvoorbeeld met thuiswerken een steentje kunnen bijdragen aan het vertragen en wellicht zelfs stoppen van de verspreiding van het virus, dan doen we dat. Net als vaker handen wassen, geen handen schudden en zakelijke reizen uitstellen. Zomaar een bezoekje aan ons kantoor brengen kan niet meer en we kijken kritisch naar bedrijfsbezoeken en (grote) bijeenkomsten. Maar verder zijn we ‘gewoon’ open. De pensioenen worden gewoon overgemaakt, en u kunt gewoon blijven bellen en mailen.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld verpleegkundigen, politieagenten, postbezorgers, monteurs en supermarktmedewerkers, is het voor veel medewerkers bij een pensioenfonds goed mogelijk om hun werk te doen zonder fysiek op de werkvloer aanwezig te zijn. Dat geldt zelfs voor de beleggers en de klantenservice.
Onze organisatie is gelukkig goed voorbereid op thuiswerken en deze week is nog een test gedaan, om dat te controleren. Waar we gewend zijn om vaak samen aan één tafel of via een gezamenlijke ‘dagstart’ van gedachten te wisselen, vindt er de komende weken veel digitaal overleg plaats. Bijvoorbeeld via videoconferenties en telefonische vergaderingen of whatsappgroepen. Ook het bestuur blijft (digitaal) samenkomen om te kunnen spreken over actuele ontwikkelingen. Want de behoefte om informatie te delen en samen besluiten te nemen blijft natuurlijk, zeker nu.
Onrust op financiële markten
De onrust op de financiële markten raakt ons hard, we zijn de afgelopen weken geconfronteerd met een verder dalende rente en met heftige dalingen op de aandelenbeurzen. Daarmee worden we geraakt aan twee kanten.
De marktrente heeft namelijk invloed op onze rekenrente waarmee we berekenen hoeveel vermogen we nodig hebben om nu en in de (verre) toekomst de pensioenen te kunnen uitbetalen. Dat is de kant van onze verplichtingen. Bij een lage rekenrente is er meer vermogen nodig dan bij een hoge rekenrente. De rol van de rente op onze dekkingsgraad leggen we ook uit via
dit filmpje.
Aan de andere kant van de balans staat ons vermogen. De daling op de aandelenbeurzen zorgt er voor dat ons vermogen afneemt. Natuurlijk hebben wij ons vermogen gespreid over meerdere beleggingscategorieën waardoor de daling van het vermogen niet één op één loopt met de daling van de beurzen. De waarde van de obligaties bijvoorbeeld gaat zelfs omhoog door de renteverlaging. Maar dat weegt helaas niet op tegen het verlies op de aandelen.
Ook is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat we het pensioengeld voor de lange termijn beleggen. Er is dus tijd om te herstellen. Dat we beleggen voor de lange termijn betekent niet dat we afwachten, het is zaak om alle ontwikkelingen goed te volgen en zo nodig in actie te komen. Zo hebben we afgelopen week extra vergaderingen gehad om te spreken over onze beleggingen. En is het risico via ons dynamisch beleid afgebouwd. Er wordt bijvoorbeeld minder belegd in aandelen en de zogenaamde renteafdekking (bescherming tegen een renteverlaging) is toegenomen.
Hoe verder?
Onze inspanningen zijn er nu vooral op gericht om onze dienstverlening te garanderen en te reageren op de ontwikkelingen op de financiële markten. We willen u van dienst kunnen zijn, of u (gepensioneerde) deelnemer bent of als werkgever bij ons bent aangesloten. Zeker in deze lastige tijden zijn we er om u te helpen. Als bestuur werken we gewoon door en volgen we de ontwikkeling van onze dekkingsgraad nauwgezet. We doen er alles aan om het risico op het moeten verlagen van pensioen zo veel als mogelijk te beperken. Het is nu veel te vroeg om te kunnen zeggen of de pensioenen einde van dit jaar moeten worden verlaagd of niet. Dit hangt af van onze dekkingsgraad einde van dit jaar. Hierbij hadden we door onze dekkingsgraad van eind vorig jaar gelukkig enige buffer en hebben we tijd. Onze dekkingsgraad hoeft namelijk niet al aan het einde van dit jaar per se boven de 100% te zijn. Lees
hier meer over wanneer wij de pensioenen moeten verlagen. We houden u op de hoogte.