Aanmelden

Thuisblijven om coronavirus

13-3-2020
Afgelopen bestuursvergadering was onze collega-bestuurder uit Eindhoven telefonisch aanwezig op onze bestuursvergadering. Net als verschillende PGB-medewerkers uit Noord-Brabant volgde hij het advies op om thuis te werken. Tijdens deze vergadering gaf premier Rutte een persconferentie waarin hij alle Nederlanders vroeg zo veel mogelijk thuis te werken. Of om de werktijden te spreiden. Kortom, de eerdere maatregelen voor alleen Noord-Brabant werden uitgebreid naar heel Nederland. 

Dat zorgde gisteren en vandaag voor snelle aanpassingen in onze organisatie, in een periode waarin we als pensioenfonds alle zeilen bijzetten om te reageren op de uitdagingen door het coronavirus, maar wat moet dat moet. We hebben antwoord te geven op vragen over “hoe we de winkel open houden”, moeten reageren op de onrust op de financiële markten en willen natuurlijk klaar blijven staan om alle vragen van deelnemers en werkgevers te beantwoorden en informatie te delen. 

“De winkel blijft open”
We zien om ons heen dat veel bedrijven reageren op de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. Bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers worden afgelast. Zo sluit NS bijvoorbeeld winkels op de stations, sluiten musea en concertzalen de deuren en schrappen hogescholen en universiteiten colleges. Bij Pensioenfonds PGB nemen we ook maatregelen, om er zeker van te zijn dat we ons werk kunnen blijven doen maar ook om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. 

Als we bijvoorbeeld met thuiswerken een steentje kunnen bijdragen aan het vertragen en wellicht zelfs stoppen van de verspreiding van het virus, dan doen we dat. Net als vaker handen wassen, geen handen schudden en zakelijke reizen uitstellen. Zomaar een bezoekje aan ons kantoor brengen kan niet meer en we kijken kritisch naar bedrijfsbezoeken en (grote) bijeenkomsten. Maar verder zijn we ‘gewoon’ open. De pensioenen worden gewoon overgemaakt, en u kunt gewoon blijven bellen en mailen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld verpleegkundigen, politieagenten, postbezorgers, monteurs en supermarktmedewerkers, is het voor veel medewerkers bij een pensioenfonds goed mogelijk om hun werk te doen zonder fysiek op de werkvloer aanwezig te zijn. Dat geldt zelfs voor de beleggers en de klantenservice.  

Onze organisatie is gelukkig goed voorbereid op thuiswerken en deze week is nog een test gedaan, om dat te controleren. Waar we gewend zijn om vaak samen aan één tafel of via een gezamenlijke ‘dagstart’ van gedachten te wisselen, vindt er de komende weken veel digitaal overleg plaats. Bijvoorbeeld via videoconferenties en telefonische vergaderingen of whatsappgroepen. Ook het bestuur blijft (digitaal) samenkomen om te kunnen spreken over actuele ontwikkelingen. Want de behoefte om informatie te delen en samen besluiten te nemen blijft natuurlijk, zeker nu.  

Onrust op financiële markten
De onrust op de financiële markten raakt ons hard, we zijn de afgelopen weken geconfronteerd met een verder dalende rente en met heftige dalingen op de aandelenbeurzen. Daarmee worden we geraakt aan twee kanten. 

De marktrente heeft namelijk invloed op onze rekenrente waarmee we berekenen hoeveel vermogen we nodig hebben om nu en in de (verre) toekomst de pensioenen te kunnen uitbetalen. Dat is de kant van onze verplichtingen. Bij een lage rekenrente is er meer vermogen nodig dan bij een hoge rekenrente. De rol van de rente op onze dekkingsgraad leggen we ook uit via dit filmpje

Aan de andere kant van de balans staat ons vermogen. De daling op de aandelenbeurzen zorgt er voor dat ons vermogen afneemt. Natuurlijk hebben wij ons vermogen gespreid over meerdere beleggingscategorieën waardoor de daling van het vermogen niet één op één loopt met de daling van de beurzen. De waarde van de obligaties bijvoorbeeld gaat zelfs omhoog door de renteverlaging. Maar dat weegt helaas niet op tegen het verlies op de aandelen. 

Ook is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat we het pensioengeld voor de lange termijn beleggen. Er is dus tijd om te herstellen. Dat we beleggen voor de lange termijn betekent niet dat we afwachten, het is zaak om alle ontwikkelingen goed te volgen en zo nodig in actie te komen. Zo hebben we afgelopen week extra vergaderingen gehad om te spreken over onze beleggingen. En is het risico via ons dynamisch beleid afgebouwd. Er wordt bijvoorbeeld minder belegd in aandelen en de zogenaamde renteafdekking (bescherming tegen een renteverlaging) is toegenomen. 

Hoe verder?
Onze inspanningen zijn er nu vooral op gericht om onze dienstverlening te garanderen en te reageren op de ontwikkelingen op de financiële markten. We willen u van dienst kunnen zijn, of u (gepensioneerde) deelnemer bent of als werkgever bij ons bent aangesloten. Zeker in deze lastige tijden zijn we er om u te helpen. Als bestuur werken we gewoon door en volgen we de ontwikkeling van onze dekkingsgraad nauwgezet. We doen er alles aan om het risico op het moeten verlagen van pensioen zo veel als mogelijk te beperken. Het is nu veel te vroeg om te kunnen zeggen of de pensioenen einde van dit jaar moeten worden verlaagd of niet. Dit hangt af van onze dekkingsgraad einde van dit jaar. Hierbij hadden we door onze dekkingsgraad van eind vorig jaar gelukkig enige buffer en hebben we tijd. Onze dekkingsgraad hoeft namelijk niet al aan het einde van dit jaar per se boven de 100% te zijn. Lees hier meer over wanneer wij de pensioenen moeten verlagen. We houden u op de hoogte.
Jochem Dijckmeester
Jochem Dijckmeester is voorzitter van Pensioenfonds PGB. Hij zit vanaf 2016 in het bestuur en was in 2017 jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar. Als columnist gaat hij in op actuele onderwerpen, zoals de toekomst van het pensioenstelsel.

Vorige column
Goede voornemens

Volgende column
Andere tijden

Jan Roo reageer
reageert op 13-03-2020:

Dag Jochem , Je column van 12 - 12 - 2019 . Rust aan het pensioenfront . In een reactie van mij vroeg ik toen al : Hoe zo rust aan het pensioenfront ? Is het aan de ene kant het gevecht om de rekenrente , het gemiddelde hoge rendement en de lage dekkingsgraad te verdedigen dan is het nu een gevecht , zeg maar een veldslag aan het worden . Wat ik je vorige column als reactie al aangaf: Gelijk paniek in de tent bij de minste of geringste tegenslag . Geen reden om bij oplopende rendementen en vermogens om de pensioenen te indexeren . Al meer dan 10 jaar niet . Nu bij dalende rendementen en vermogens gelijk weer over het korten van pensioenen beginnen . Bij het ene geval niet omhoog en bij het andere geval wel omlaag ? Verklaar dat dat eens nader ! Ik zou zeggen geen paniek . Alles wat daalt kan ook weer omhoog . Als we over een lange termijn praten van stel 40 jaar , achteruit kijken dan is er altijd een schommeling te zien in de koersen en rendementen . Het is geen garantie voor de toekomst maar ik ga er van uit dat zoiets ook de komende 40 jaar wel zal gebeuren . Dus niks rust aan het pensioenfront . Wie kan trouwens 40 jaar vooruit kijken ? Eigenlijk nog geen dag .!Want weet jij wat er morgen geschieden zal ? Jochem , ik zei het al eerder : onderschat de vijand niet ! Als jij denkt dat het rustig is aan het front , dan slaat de vijand toe . In dit geval d.m.v. een coronavirus . Een aanval die niemand had verwacht en ook niet van die richting denk ik . Blijf dus waakzaam ,ook al lijkt het rustig Je ziet het : het was een schijnbare rust die jij voor ogen had . .

Jochem Dijckmeester reageer
reageert op 18-03-2020:

Beste Jan, Dank je wel voor je reactie. Zoals ik aan het einde van de column ook al aangaf: het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de pensioenen aan het einde van het jaar moeten worden verlaagd. Wel heb ik er iets over willen zeggen, want we krijgen er vragen over. En dat begrijp ik goed, want iedereen ziet en merkt de gevolgen van de huidige maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus. Wij beseffen als bestuur heel goed dat het verlagen van pensioenen een grote impact heeft en doen er dan ook alles aan om dit te voorkomen. Waakzaam zijn we zeker. We volgen de ontwikkelingen als bestuur nauwgezet. Samen met al onze collega's werken we er hard aan om zo goed mogelijk te reageren op wat er gebeurt op de financiële markten en ervoor te zorgen dat onze dienstverlening aan onze deelnemers en werkgevers doorgaat. Dat we kunnen antwoorden op alle vragen en dat bijvoorbeeld de pensioenen deze maand op tijd worden uitbetaald. Voor nu ben ik trots op al onze collega's die er, inmiddels veelal werkend vanuit huis, voor zorgen dat dit mogelijk is. En we borgen dat dit mogelijk blijft. Met vriendelijke groet, Jochem Dijckmeester

H.R.Hoed reageer
reageert op 26-03-2020:

Hallo Jochem, dank voor jullie allen van PGB inzet ondanks deze moeilijke en misschien nog lange tijd om onze vragen en pensioenuitbetalingen op tijd te kunnen verwerken. Wens jullie allemaal veel sterkte en kracht om hier doorheen te komen. Zal om 12.00 uur voor jullie en iedereen een gebed doen dat we er samen gezond deze erge virus achter ons zullen laten. Groetjes, Humphrey Hoed

 

 
Recente columns
Laat uw partner niet in de steek
Zowel natte voeten als droogte voorkomen
In gesprek over onze beleggingen