Aanmelden

Tegenvallers

2-2-2016

​Tegenvallers
 
Ik denk dat ik ga helpen in het vluchtelingencentrum om die mensen Nederlands te leren.’ Ze keek er daadkrachtig en opgewekt bij.
‘Kijk maar uit dat ze je niet aanranden daar,’ reageerde haar man, weinig enthousiast.
 
‘Wat is dat nou voor een opmerking? Leren ze je dat soms op die managementcursus? Mensen ontmoedigen als ze zelf een leuk idee hebben?’
 
Verwachtingsmanagement
Vermoeid schudde hij het hoofd: ‘Dat heet verwachtingsmanagement. Ervoor zorgen dat mensen geen te hoge verwachtingen hebben. Iets kan altijd tegenvallen.’
 
Ja, vertel mij wat, dacht ze. Ze reageerde niettemin vrolijk: ‘Maar het kan toch ook meevallen? Misschien krijg ik daar wel sjans met een knappe leuke jongeman! Een donkere prins.’
 
‘Dat bedoel ik,’ zuchtte hij, ‘verwachtingsmanagement.’
 
Dat woord schoot me ook te binnen toen ik onlangs las wat de grootste pensioenfondsen hadden laten weten. Namelijk dat de kans bestaat dat ze volgend jaar misschien de pensioenen moeten korten, verlagen dus. Ik voorvoelde al de vraag: en Pensioenfonds PGB dan? 
 
Te vroeg
Voorlopig blijft PGB op het standpunt dat er de komende tijd geen indexering in zit. De komende jaren zullen de pensioenen waarschijnlijk niet worden verhoogd, ook al stijgen de prijzen enigszins.
Maar als alles tegen blijft zitten? Als de rente blijft dalen, als de beurs alleen maar omlaag gaat, dan kun je natuurlijk niet uitsluiten dat ook Pensioenfonds PGB op dat punt komt. Dat we ons wettelijk verplicht zien voor het eerst te korten op de pensioenen. Maar voor dat soort mededelingen is het volgens mij echt nog te vroeg. Laten we die balans in de herfst eens opmaken. 
 
Verwachtingsmanagement is goed, maar dat hoeft niet onnodig vroeg. De beurs kan zich herstellen, de rente kan opkrabbelen. Dat is voor een pensioenfonds even aantrekkelijk als voor die levenslustige vrouw een leuke taalles en misschien een nieuwe prins op zijn witte paard. 
 
Arnold Verplancke
bestuurder PGB

 

 
Recente columns
In gesprek over onze beleggingen
Klankborden maar!
Na twaalf jaar praten is er een nieuw pensioen